Jumătate din copiii săraci riscă să nu termine nici opt clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile rămân tot mai goale
Băncile rămân tot mai goale

O cercetare realizată la cererea UNICEF arată că rata abandonului şcolar ar putea avea proporţii alarmante în comunităţile defavorizate ale României.

România viitorului riscă să aibă mai puţine şanse de dezvoltare, din cauza reducerii numărului de copii care să fi beneficiat de o instrucţie de bază, mai ales în comunităţile sărace ale ţării.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei împreună cu UNICEF, nu mai puţin de jumătate din elevii înscrişi în clasa a V-a, în cele 12 clase analizate, nu finalizează clasa a VIII-a. Potrivit comunicatului publicat pe pagina de internet Unicef.ro, „unu din patru elevi înscrişi în ciclul primar părăseşte şcoala înainte de finalizarea clasei a IV-a , în timp ce în ciclul gimnazial jumătate din elevii înscrişi în clasa a V-a nu finalizează clasa a VIII-a. Pierderile şcolare variază în funcţie de clasa în care se află elevul, cele mai mari pierderi înregistrându-se în clasa a II-a şi a III-a din ciclul primar, iar din ciclul gimnazial fiind clasele a V-a şi a VII-a."

Studiul a urmărit participărea la educație a unei cohorte de elevi, pe întreg parcursul unui ciclu școlar.

Cercetarea s-a desfășurat la începutul anului 2011 în cinci unități școlare, atât din mediul urban cât și din mediul rural, situate în județele Arad, Vrancea, Caraș Severin, Brașov și Tulcea. Au fost analizate 16 clase din ciclul primar și 12 clase din ciclul gimnazial pe perioada anilor școlari 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 și 2009/2010.

Datele puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei, la cererea „Adevărul“, arată că, la nivel naţional, s-au înscris în 2006, în clasa a V-a, aproximativ 230.000 de copiii. Patru ani mai târziu, au absolvit clasa a VIII-a, aproximativ 200.000 de copii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite