Un proiect cu bătaie lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj motivaţional realizat de elevii de la Liceul de Mecanică Fină din Bucureşti
Colaj motivaţional realizat de elevii de la Liceul de Mecanică Fină din Bucureşti

Dincolo de terenul versatil al internetului, un grup de oameni de bine şi-au pus în cap să meargă în liceele cu rezultate foarte slabe la Bac-ul de anul trecut (promovabilitate sub 20%) şi să-i consilieze pe elevi, profesori şi părinţi deopotrivă.

Încă de la începutul acestui an, echipa proiectului-pilot „Zburd - Educaţie prin coaching" a încercat să ajute liceele să-şi rezolve problemele cu care se confruntă: de la abseinteism, la indisciplină şi lipsa motivaţiei sau a încrederii.

Liceele incluse în proiect sunt din Braşov, Iaşi, Sibiu, Câmpulung Muscel şi din Bucureşti. Majoritatea elevilor din liceele selectate provin din medii
defavorizate, cu familii monoparentale sau chiar fără părinţi.

„Mai este mult de lucru în ceea ce priveşte implicarea profesorilor, a diriginţilor şi atragerea mai multor elevi şi părinţi în proiect, dar primele rezultate sunt încurajatoare şi ne arată că suntem pe drumul cel bun", spune Simona David-Crisbăşanu, managerul proiectului. Spre exemplu, la Liceul de Mecanică Fină din Bucureşti, un grup de elevi din clasele terminale a reuşit să se organizeze astfel încât să se pregătească suplimentar pentru Bac. Numărul celor care se pregătesc s-a triplat şi li s-au alăturat ocazional chiar şi elevi de la cursurile de seral.

Robert, elev în clasa a XII-a, spune că a învăţat să lucreze mai bine în echipă. „Am văzut că avem puterea să schimbăm lucrurile în favoarea noastră", spune el. „Am învăţat să fim uniţi şi să nu ne lăsăm până nu ne atingem scopul", spune Cristina, colega lui Robert.

Profesorii din Liceul de Mecanică Fină implicaţi în echipă apreciază că „în pofida situaţiei dezastruoase, lucrurile se mişcă". În acest proces, ei afirmă că au învăţat să se ajute şi să se asculte unii pe alţii. De asemenea, au constatat că elevii pot să-şi asume responsabilităţi, dacă sunt ascultaţi şi dacă profesorii reuşesc să ajungă la sufletul lor. 

"Mai este mult de lucru în ceea ce priveşte implicarea profesorilor, a diriginţilor şi atragerea mai multor elevi şi părinţi în proiect.''
Simona David-Crisbăşanu manager proiect

"Am învăţat să fim uniţi şi să nu ne lăsăm până nu ne atingem scopul.''
Cristina elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite