Un profesor beat la ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un profesor este acuzat de elevi şi de conducerea liceului că vine beat la ore. Dascălul dezminte. Şeful poliţiei din oraşul Beclean îşi aminteşte şi el că un echipaj l-a condus pe profesor acasă, de mai multe ori.

Teodor Câmpeanu este profesor de istorie la Grupul Şcolar „Henri Coandă" din Beclean (judeţul Bistriţa) şi e acuzat de elevi, dar şi de conducerea şcolii de comportament inadecvat. Consiliul de Administraţie al şcolii i-a tăiat deja dascălului 5% din salariile pe noiembrie şi decembrie 2010. Directorul liceului, Vlaicu Săplăcan, cel care a sesizat Consiliul, spune că, de mai multe ori, a fost nevoit să cheme poliţia ca să-l ducă acasă pe dascălul care aproape că nu se mai putea ţine pe picioare, din cauza intoxicaţiei cu alcool..

Săplăcan mai afirmă că povestea cu profesorul turmentat durează de vreo 6 ani, dar primele măsuri au apărut în aprilie 2010, de când el a fost numit director. „Personal l-am scos din clasă de câteva ori. Conduita şi ţinuta sa lasă de dorit. Elevii s-au plâns de nenumărate ori că profesorul de istorie este neîngrijjit, murdar şi urât mirositor", adaugă Săplăcan.

 „La ora de logică, domnul profesor a intrat pe uşa clasei puţin ameţit. Ne-a predat lecţia, după care s-a culcat cu capul pe catedră, iar câţiva elevi, profitând de asta, au ieşit din clasă", relatează Mircea P., un elev de 17 ani al liceului bistriţean. O colegă întăreşte. „Tot timpul vine beat. De vreo trei ori a picat în clasă. L-am ridicat şi l-am dus la catedră", afirmă Marcela P., elevă şi ea la „Henri Coandă", în clasa a XI-a.

Acuzaţii de corupţie

Marcela P. mai afirmă că Teodor Câmpeanu nu îi loveşte, însă îi face „măgari", „proşti", le poceşte numele şi le dă porecle. „Profesorul ne cere şi bani. O notă de 10 costă 5 lei, un 9 - 4 lei, un 8 - 3 lei, un 7 - 2 lei, iar o absenţă -1 leu. Colegii au dat. Şi eu am dat", mărturiseşte eleva, care crede că profesorul îşi cumpără băutură din banii pe care îi strânge. Directorul unităţii, Vlaicu Săplăcan, spune că are dovezi că dascălul predă beat şi că l-a scos de multe ori de la ore, însă nu poate dovedi că le cere bani elevilor.

Acuzaţiile, respinse

Teodor Câmpeanu nu recunoaşte nimic. „Astea sunt poveşti de adormit copii. Eu nu vin beat la cursuri. Sunt nevinovat, iar un om nevinovat nu se apără niciodată. Vorba aceea, ursul merge, câinii latră", susţine Câmpeanu.

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că nu se amestecă în treburile şcolii. „Este decizia conducerii unităţii de învăţământ. Va aplica regulamentul şcolar existent", a declarat inspectorul şcolar general Vasile Marc.

Poliţia confirmă existenţa unor incidente

Pe dascăl l-a dus poliţia acasă de două ori anul trecut. „Avem protocoale încheiate cu toate şcolile. Un echipaj al nostru l-a dus acasă pe profesor", susţine şeful poliţiei din oraş, comisarul-şef Ioan Bucşa. În dosarul pe care îl are directorul Săplăcan sunt anexate şi poze făcute de poliţiştii din acel echipaj, fotografii în care profesorul doarme în biroul directorului.

"Profesorul ne cere şi bani. O notă de 10 costă 5 lei, un 9 - 4 lei, un 8 - 3 lei, un 7 - 2 lei, iar o absenţă -1 leu."
Marcela P.
elevă

Riscă desfacerea contractului

Potrivit regulamentului şcolar, o abatere precum prezentarea la ore în stare de ebrietate atrage după sine sancţiuni din cele mai grave, inclusiv o eventuală desfacere a contractului de muncă. Decizia va fi luată la finalul anchetei deschise deja de conducerea liceului bistriţean, cercetare ce va fi monitorizată şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa.

Şansele ca profesorul turmentat să-şi piardă locul de muncă sunt cu atât mai mari cu cât abaterile sale s-au repetat pe parcursul mai multor ani, iar printre reclamanţi se numără părinţii elevilor săi. Regulamentul prevede, între altele, că dascălii trebuie să aibă un comportament decent tot timpul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite