Tineri pe urmele artiştilor vestiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Promoţia 2010 de bursieri a Fundaţiei „Principesa Margareta“, în tabăra de creaţie de la Tescani (Bacău)
Promoţia 2010 de bursieri a Fundaţiei „Principesa Margareta“, în tabăra de creaţie de la Tescani (Bacău)

România se poate lăuda cu plasticieni şi muzicieni care, sunt aflaţi la început de drum, se bucură deja de aprecierea unor oameni consacraţi în breasla lor. Fie că au moştenit talentul sau şi l-au descoperit pe parcurs, tinerii inspiraţi de predecesori celebri sunt convinşi că arta este destinul lor.

Maria Bilius a reuşit, la numai 18 ani, să-şi lase amprenta asupra caietelor de istorie. „Anul acesta am colaborat la realizarea caietelor speciale pentru clasele de gimnaziu. Eu am făcut o parte din imaginile de pe copertă şi o parte din hărţi. Am avut o mare satisfacţie să văd că graficieni cu ani de zile de experienţă au apreciat munca mea", povesteşte Maria.

Tânăra este elevă în ultimul an la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza" din Bucureşti. În urmă cu un an, Maria a aplicat pentru bursele oferite de Fundaţia „Principesa Margareta" şi a câştigat. „Îmi doream de mult un aparat foto DSLR şi o tabletă grafică bună, dar nu îmi permiteam. Fundaţia «Principesa Margareta» m-a ajutat financiar, dar mi-a deschis şi noi orizonturi şi mi-a dat convingerea că arta este ceea ce vreau să fac în viaţă", povesteşte tânăra artistă.

Violonist la dorinţa străbunicului

Un alt bursier al Fundaţiei „Principesa Margareta" este violonistul Mircea Dumitrescu. Până aici, nimic deosebit. Numai că băiatul are 12 ani şi, datorită talentului său, a fost supranumit „micuţul Paganini". Mircea este elev în clasa a VI-a la Liceul „George Enescu" din Bucureşti. La cinci ani, străbunicul lui i-a pus prima dată vioara în mână şi de atunci nu s-a mai despărţit de ea.

„Străbunicul meu a fost şi el violonist, dar din lipsă de bani nu a mai continuat studiile", povesteşte „micuţul Paganini", care i-a promis că îi va îndeplini visul şi va ajunge un violonist apreciat pe toate scenele din lume. Mircea are un program încărcat chiar şi pentru un adult: cel puţin 10 ore pe zi le împarte între orele obişnuite de la şcoală, cursurile de vioară şi repetiţii.

Lipsa banilor este o problemă reală şi pentru Mircea, însă talentul său nu a rămas neobservat. Elevul a obţinut pentru performanţele sale o bursă în valoare de 2.000 de euro prin Fundaţia „Principesa Margareta". Cu ajutorul bursei, Mircea a reuşit să-şi cumpere o vioară veche de 125 de ani cu care a încântat publicul din mai multe ţări.La numai 12 ani se poate lăuda cu 35 de premii I, din care 12 internaţionale, premii obţinute în cadrul unor concursuri destinate adulţilor.

Sprijin financiar pentru artiștii în devenire

Prin proiectul „Tinere Talente", Fundaţia „Principesa Margareta a României" oferă burse de studiu şi promovează artişti aflaţi la început de carieră, care au nevoie de sprijin financiar. „Anchetele noastre sociale au relevat cât de important este acest ajutor pentru ca ei să-şi poată perfecţiona abilităţile", a declarat Mirela Feruglio, reprezentant al fundaţiei.

Proiectul se adresează tinerilor muzicieni şi artişti plastici, cu vârste între 14 şi 24 de ani, elevi sau studenţi la şcolile şi universităţi de muzică şi arte plastice din Bucureşti. Candidaţii pentru următorul program de burse sunt aşteptaţi să se înscrie până pe 5 ianuarie 2011.



"Străbunicul meu a fost şi el violonist, dar din lipsă de bani nu a mai continuat studiile. "
Mircea Dumitrescu
violonist

Pasiunea pentru grafică,la început o joacă

Mircea Dumitrescu



Maria Bilius a moştenit talentul de la părinţi, iar preocuparea pentru grafica digitală a început „în joacă": „o prietenă ştia câteva «trucuri» în Photoshop, mi s-a părut interesant şi am vrut şi eu să încerc. Mi-a plăcut atât de mult încât am învăţat singură tot ce ştiu acum", povesteşte Maria.

Tânăra inspirată în principal de lucrările lui Salvador Dali va urma Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Ea ar fi vrut să studieze în Anglia, dar o împiedică taxele prea mari de şcolarizare.  Maria se vede, peste 10 ani, cu propria firmă de publicitate şi print şi cu „un palmares de lucrări apreciate de cât mai mulţi iubitori de artă".

Maria Bilius
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite