Studii în străinătate încă din liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi tineri aleg să înveţe peste hotare începând chiar cu clasa a IX-a. Dacă până acum universităţile străine atrăgeau sute de studenţi români anual, a venit şi vremea liceelor să-i ademenească pe elevi cu oferte educaţionale.

Preţul unui an de studiu liceal în străinătate este destul de costisitor, însă are mai multe avantaje. Primul ar fi că elevii se obişnuiesc cu metodele de predare şi obţin un avantaj la admiterea într-o universitate de peste hotare. „Aceste instituţii, alături de nivelul înalt de pregătire academică asigură şi dezvoltarea armonioasă a întregii personalitaţi a copilului prin activităţile extra-curriculare la care elevii iau parte: sport, arte, teatru, muzică, cluburi de interese şi multe altele. Pentru elevii din România, liceele din străinătate sunt adevărate rampe către admiterea în universităţi de top la nivel mondial", explică Cristina Farcaş, consultant educaţional integraledu.ro. Elevii care vor să studieze în străinătate aleg în mare parte Marea Britanie. „Se observă totuşi o creştere a interesului familiilor din România pentru şcolile din Elveţia", adaugă Cristina Farcaş.

Costurile unui an de liceu încep de la 22.000 de lire în Marea Britanie şi înclud taxa de studii, cazarea, masa completă, uniforma, manualele şi în unele cazuri chiar şi excursii şi echipamente sportive. În Elveţia un an de studiu costă între 70.000 şi 80.000 de franci, iar în Germania preţurile sunt cuprinse între 25.000 şi 33.000 de euro.

Consilierii educaţionali recomandă ca elevii să depună aplicaţiile cu un an sau chiar doi în avans, deoarece unele şcoli au liste de aşteptare.Un alt avantaj este diploma de Bacalaureat internaţional care garantează admiterea la cele mai presitigioase universităţi din întreaga lume.

Specializare în Anglia

În Marea Britanie, la vârsta de 14 ani elevii încep să înveţe conform unui program de doi ani alegând între 5 şi 10 materii, iar la sfârşitul perioadei susţin examenele pentru diploma GCSE (General Certificate of Secondary Education). În ultimii doi ani de liceu, elevii sunt instruiţi în funcţie de interesele lor şi de orientarea profesională. Există programe specializate în afaceri, ştiinţele naturii, uman, limbă sau programe de artă.

Elveţia este preferată pentru cele patru limbi oficiale, pentru diversitatea culturală, dar şi pentru performanţa în domeniul educaţiei. Sistemul de învăţământ din Elveţia oferă oportunitatea unui studiu individualizat, modern şi de calitate. Sistemul educaţional este unul descentralizat, divers şi autonom şi este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Elevii cu rezultate academice deosebite pot primi o bursă de merit care acoperă chiar şi 50% din costul unui an şcolar.

Un an de liceu costă în medie 30.000 de euro într-o şcoală din străinătate

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite