Strâng bani pentru ideile colegilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Este greu să strângi bani, dar merită“, spun studenţii implicaţi în proiect
„Este greu să strângi bani, dar merită“, spun studenţii implicaţi în proiect

21 de elevi vor organiza diverse evenimente pentru a-i ajuta pe elevi să se implice în problemele comunităţii. Proiectul educaţional „YouthBank” a obţinut premiul I la Gala Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu“.

Membrii „YouthBank" - cum se numeşte proiectul adolescenţilor, îşi asumă responsabilitatea colectării de fonduri din comunitate, bani care vor fi folosiţi în ajutorul altor liceeni. Adolescenţii au deja experienţă: anul trecut au reuşit să strângă 7.500 de euro, cu care au finanţat 12 proiecte educaţionale, artistice, sociale, ecologie sau sportive, fiecare idee primind între 2.000 şi 3.000 de lei.

Pentru această sumă, tinerii au organizat două piese de teatru, un concert şi au vândut forme realizate prin tehnica Origami, în licee, de Ziua Îndrăgostiţilor. Anul acesta, tinerii îşi propun să depăşească această performanţă.

Liceenii vor organiza un concert pop-rock, un recital de muzică uşoară, o expoziţie de picturi şi o licitaţie, o competiţie de Street Dance şi vor vinde felicitări tematice la târgurile organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Toţii banii strânşi în urma acestor evenimente vor fi alocaţi pentru proiecte realizate de liceeni.

Aşteaptă idei originale

În luna martie, echipa YouthBank va primi ideile tinerilor şi va ţine cont de fezabilitatea proiectului, de măsura în care tinerii sunt împlicaţi în realizarea programului, de raportul cost-beneficii, dar şi de originalitate şi impactul asupra comunităţii.

„Este un tip aparte de voluntariat. Este foarte greu să strângi bani, dar merită. De când sunt voluntar în acest program sunt mai atentă cu economiile, pentru că îmi dau seama câte poţi să faci cu banii", spune Ana Mareş, elevă în clasa a XI-a la Liceul „George Coşbuc" din Bucureşti.

YouthBank are o istorie internaţională, fiind prezent în 15 ţări de pe 3 continente. În România, programul a luat naştere la Cluj-Napoca în 2006 şi s-a extins anul trecut la nivel naţional (Bucureşti, Alba Iulia, Constanţa, Odorheiul Secuiesc şi Timişoara, iar anul acesta şi în Iaşi). Programul este implementat la nivel naţional şi local de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Atelier de pictură



Echipa „Let's do it Art!" de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Bucureşti a realizat, anul trecut, un program artistic. Proiectul a constat în realizarea unor ateliere de meşteşugărit şi pictură cu 21 de elevi de la clasele V-VII din Şcoala „Petre Ghelmez".

Obiectele realizate au fost expuse la Teatrul de Comedie, iar veniturile strânse în urma vânzării lor au fost donate şcolii pentru deschiderea unui centru de colectare a PET-urilor. Toate obiectele de artizanat au fost fabricate din materiale reciclabile. Proiectul a primit o finanţare de 2.820 de lei. Programul a avut ca scop dezvoltarea abilităţilor artistice şi încurajarea ecologiei în rândul participanţilor.

„Prăjiturim!"

O altă echipă de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" a organizat cursuri de făcut prăjituri



O altă echipă de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" a organizat cursuri de făcut prăjituri. Cursanţii au beneficiat de îndrumarea unui bucătar profesionist, precum şi de o sală cu aparatură şi ustensilele necesare.

Cursul s-a desfăşurat pe parcursul a patru săptămâni şi s-a finalizat cu un concurs cu două probe - inventarea unei prăjituri pe moment, folosind anumite ingrediente date şi urmarea unei reţete în încercarea de a obţine un rezultat cât mai reuşit. În final, dulciurile au ajuns la o casă de copii cu ocazia Zilei Copilului. Proiectul a avut nevoie de o finanţare de 2.500 de lei. Asociaţia „Deschide-ţi Sufletul" a fost gazda evenimentului.

PhotoArt

O altă echipă de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" a organizat cursuri de făcut prăjituri



Echipa „PAL-TIN prin arta" de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din București a realizat un proiect prin care şi-a propus să ofere posibilitatea unui număr de 15 de tineri interesaţi de fotografie să aducă în atenţia publicului larg problemele cu care se confruntă anumite categorii de persoane din comunitate. comunitate.

Participanţii au beneficiat şi de o iniţiere în tehnica PhotoVoice.  Fotografiile participanţilor eu fost prezentate într-o expoziţie cu tema „Activ sau simplu pasager? Priveşte. Trăieşte. Ia atitudine", ca modalitate de a creşte gradul de conştientizare al comunităţii referitor la problemele curente ale celor din jur. Proiectul a fost finanţat cu 2.500 de lei.

Competiţie de volei

Echipa „PAL-TIN prin arta" de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din București



Echipa de volei a Liceului Naţional de Informatică „Tudor Vianu" a venit cu ideea de a organiza o competiţie de volei cu liceele din Bucureşti.

„Toată povestea a început când am observat afişul YouthBank în liceul nostru. Ştiam că unii sunt în clasa a XII-a şi nu vor mai avea ocazia să joace alături de prietenii din liceu. Ne-am uitat încă o dată la afiş şi ne-am gândit că nu ar fi uşor să organizăm o asemenea cupă, dar cum ar fi fost foarte frumos, am zis «Hai să încercăm»", au povestit membrii echipei.

Aşa că s-au pus pe treabă: au organizat meciurile, au premiat câştigătorii şi au acordat diplome participanţilor. Proiectul a primit în jur de 2.000 de lei.

Echipa de volei a Liceului Naţional de Informatică „Tudor Vianu"
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite