Siguranţa elevilor, motiv de îngrijorare pentru părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romel Voicu, tânărul care a înjunghiat mortal un elev la Craiova, era cunoscut ca o persoană violentă Foto: Mediafax
Romel Voicu, tânărul care a înjunghiat mortal un elev la Craiova, era cunoscut ca o persoană violentă Foto: Mediafax

Tragedia de la Craiova este unul dintre cele mai grave cazuri de violenţă între elevi. Incidentul în care un tânăr a fost ucis, iar altul a fost rănit de un fost coleg de-al lor ridică semne de întrebare privind securitatea elevilor în şcoli.

Victimele atacului din apropierea liceului „Tudor Argezi" din Craiova erau în drum spre şcoală, ciocnirea dintre tineri a şi avut loc în imediata vecinătate a unităţii de învăţământ, iar existenţa unui conflict între cei doi adolescenţi şi agresorul lor era un fapt cunoscut.
„Cu alte cuvinte", apreciază deputatul PDL Cătălin Croitoru, vicepreşedinte al Comisiei de învăţământ din Cameră, „dacă forţele de ordine şi-ar fi făcut datoria, această tragedie putea fi evitată".

Scenele violenţei

În ultimul timp, incidente asemănătoare au loc în toată ţara. La Ploieşti, în ciuda dotării unităţilor de învăţământ cu camere de supraveghere video şi cu paznici, violenţa pare a fi un fenomen imposibil de combătut. Ultimul incident, soldat cu rănirea unuia dintre elevi, s-a petrecut la începutul săptămânii trecute, în curtea Grupului Şcolar „Sfântul Apostol Andrei", din nordul oraşului. Cristian Mihaiu, un tânăr de 21 de ani care învaţă la seral, i-ar fi adresat cuvinte urâte Marei Mihai, o elevă în clasa a X-a. Fata a chemat în ajutor doi băieţi din afara şcolii care l-au atacat cu un spray lacrimogen şi i-au spart capul seralistului cu un bolovan.

Poliţia află tardiv

Bătaia nu a durat mai mult de cinci minute, timp insuficient pentru ca poliţiştii de la secţia 2, aflată la doi paşi de unitatea şcolară, să intervină. „Nu ne putem lăuda cu nişte elevi «uşă de biserică». Mara e, însă, un copil bun, dar cu o familie destrămată. Eu am un singur paznic, care nu poate fi omniprezent, şi nu ne permitem să mai angajăm unul, pentru că la noi învaţă copii foarte săraci ", a explicat Cornelia Angelescu, directorea liceului. Bătăuşilor le-a fost întocmit dosar penal pentru acuzaţia de lovire şi de port fără drept al spray-ului iritant.

Incidentele se înmulţesc

Acesta nu este singurul eveniment care a pus în pericol viaţa unor elevi aflaţi la şcoală. La Grupul Şcolar „Victor Slăvescu", un elev de 17 ani a împrăştiat recent spray lacrimogen într-o clasă, în timpul orelor. Din această cauză, o adolescentă cu probleme cardiace a fost la un pas de moarte. În ambele cazuri, elevii „problemă" au fost sancţionaţi doar cu scăderea notei la purtare.

Camerele video există doar de formă

Potrivit unei situaţii puse la dispoziţie de reprezentanţii Poliţiei Comunitare, în Ploieşti există 70 de şcoli cu 230 de camere video. Aproape jumătate dintre acestea, au însă probleme tehnice, fiind nefuncţionale. „Noi am anunţat mai departe pe cei de la Primărie, care trebuie să le repare. În rest, suntem atenţi la ceea ce se întâmplă în şcolile unde camerele ne redau imagini", a declarat Lavinia Dumitrescu, purtător de cuvânt.

Elev cu bodyguard la Piatra Neamţ

Alexandru Scutaru (15 ani), elev în clasa a IX-a la Grupul Şcolar Economic-Administrativ din Piatra Neamţ, vine de câteva zile la şcoală cu o gardă de corp. Adolescentul a fost bătut crunt de fiul vânzătoarei de la magazinul situat peste drum de poarta liceului. Conflictul ar fi pornit de la un reproş făcut vânzătoarei care nu i-ar fi dat elevului restul potrivit. Fiul femeii de la tejghea, Virgil Munteanu (34 de ani), a vrut să se răzbune. „Copilul meu a fost lovit peste faţă, cu genunchiul în piept, a fost izbit de pământ ", a declarat Ghiocel Scutaru, tatăl elevului. Chiar şi tatăl a fost agresat cu un spray iritant, o oră mai târziu , când a venit să îi ceară socoteală agresorului, şi s-a ales cu maşina distrusă. „Huliganul mi-a spart maşina cu o bâtă şi m-a ameninţat cu un topor. Am reuşit să sun la 112, iar cei doi poliţişti veniţi au reuşit să îl imobilizeze", a declarat Ghiocel Scutaru.

Elevii şi profesorii se tem

„Este al doilea caz de elev bătut de această persoană de când sunt eu director. Sper ca de data aceasta să se aplice legea, pentru că trăim cu teama că putem fi atacaţi cu toporul, chiar lângă gardul liceului", a declarat Diana Scumpu, directoarea Grupului Şcolar.
Agresorul, Virgil Munteanu, a fost reţinut de poliţişti pentru numai 24 de ore, iar de frica lui, şefii liceului au decis să încuie poarta şcolii pe toată perioada cursurilor. „Am făcut şedinţă cu elevii şi le-am explicat că trebuie să vină cu pacheţel de mâncare de-acasă", a declarat directoarea Scumpu.

Pedepse mai mici sub 18 ani

În măsura în care se va constata că fapta minorului care a înjunghiat doi elevi la Craiova a fost premeditată, infracţiunea va fi încadrată de procurori la omor calificat şi autorul riscă o pedeapsă între 15 şi 25 de ani.Articolul 109 din Codul Penal menţionează însă, că pentru minori limitele pedepselor se reduc la jumătate, ceea ce înseamnă că ucigaşul poate primi maximum 12 ani şi şase luni de detenţie.

Un alt caz de omor calificat în care a fost implicat un minor s-a petrecut anul trecut când Alexandra Pintili, o fată de 16 ani şi-a omorât mama cu o toporişcă. Fata a primit 8 ani de închisoare, sentinţă care a fost contestată.

Incidentele violente în lume

În ultimul an au avut loc mai multe incidente violente între elevi, mai ales în Statele Unite, dar şi în Germania şi în Ungaria. Cel mai recent s-a produs pe 28 septembrie, la biblioteca Universităţii Texas, unde un student, purtând o mască de schi a tras câteva focuri de armă, apoi s-a sinucis, din motive încă necunoscute. În noiembrie anul trecut, un student a deschis focul la Universitatea din Pecs (Ungaria), omorând un alt student de 19 ani şi rănind alte trei persoane. Cel mai grav atac din Europa a avut loc în martie 2009, în Germania. Nouă elevi şi trei profesori au fost ucişi la Liceul din Winnenden. Atacatorul a fugit de la locul faptei, după care a ucis alte trei persoane înainte de a se sinucide. Asasinul avea 17 ani şi avea probleme psihice.

Opinia specialistului: Violenţa, o problemă presantă
Aura Stănculescu Psihopedagog

Probabil că incidentul de la Craiova a fost generat de o situaţie particulară. Pentru a evita astfel de violenţe, actul educaţional ar trebui să fie prezent în şcoală, dar şi acasă, sau în modelele pe care le oferim. Ar trebui să existe prevenire, informare, programe speciale - pentru părinţi şi copii. Profesorii sunt obligaţi să fie atenţi la comportamentul elevului şi să-l trimită spre consiliere, atunci când e cazul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite