„Sesiune“ prelungită pentru studii în Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care studiază în Anglia au şi o perioadă de practică integrată în cursuri
Elevii care studiază în Anglia au şi o perioadă de practică integrată în cursuri

Elevii şi studenţii care nu au apucat să aplice la o universitate din străinătate au şansa să se înscrie până în luna ianuarie a anului viitor. Candidaţii mai au timp să se înscrie la o facultate străină, iar cursurile vor începe în ianuarie sau februarie.

Universităţi din Europa occidentală, dar şi din Statele Unite primesc în continuare cereri de înscriere, tinerii români fiind tentaţi cu diverse programe de licenţă, master sau doctorat şi burse pentru cei performanţi. Termenul-limită pentru admitere în Olanda a fost extins până la 17 ianuarie 2011, iar pentru Marea Britanie dosarele trebuie să fie depuse până la data de 15 noiembrie 2010.

Cele mai căutate ţări pentru studiu sunt Anglia, Olanda, Danemarca, Spania, Franţa, Italia şi Elveţia. Potrivit rapoartelor întocmite în cadrul Târgurilor „World Education", 37% din candidaţi optează pentru cursuri în domeniul Economiei, urmaţi de cei interesaţi de Comunicare, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, studii lingvistice, Turism, Arte, Marketing şi Informatică. 16% din candidaţi aplică pentru o facultate în domeniul Ingineriei, Medicină sau ştiinţe juridce.

În Marea Britanie, cursurile universitare costă, în general, între 3.000 şi 15.000 de lire pe an. Multe facultăţi din Danemarca oferă cursuri gratuite pentru tinerii din Uniunea Europeană, iar taxele pentru studii în Olanda pot ajunge până în jurul sumei de 1.700 de euro pe un an.

Programe de tip „sandviş"

Cursurile din Anglia sunt atractive, deoarece au intregrată partea de practică. Între două module de cursuri, tinerii parcurg o perioadă de „ucenicie", în urma căreia primesc un certificat care atestă experienţa profesională. Un astfel de certificat cântăreşte foarte mult la angajarea pe un post după absolvirea facultăţii.

Scrisoarea de intenţie trebuie să fie originală

Reprezentanţii Târgului „World Education" spun că scrisoarea de motivaţie este poate cea mai importantă etapă din dosarul de candidatură. „Este foarte important să scrieţi propria voastră scrisoare de intenţie, şi nu să o copiaţi pentru că universităţile din străinătate au softuri specializate pentru detectarea cazurilor de plagiat", au adăugat organizatorii târgului.

În cadrul unei conferinţe de presă, ei au dat exemplu un tânăr din România care a făcut o scrisoare de intenţie foarte bună şi a dat-o şi altor colegi. Prietenii studentului au copiat documentul şi s-au prezentat cu el la înscrierea la o universitate din Marea Britanie. Atât autorul scrisorii, cât şi cei acuzaţi de plagiat au fost descalificaţi şi nu au mai putut să se concureze la universitate în Anglia.

Un alt pas important este obţinerea unui certificat de limbă. „84% din elevii de liceu au obţinut First Certificate Cambridge încă din clasa a X-a, însă acesta nu este de ajuns. Ei trebuie să aibă un certificat de genul IELTS, TOEFL, Cambridge Advanced sau Proficiency", spun specialiştii. Alte criterii care contează la selectarea candidaţilor sunt: performanţele şcolare şi extracurriculare, participarea la olimpiade şi concursuri sau activităţi de voluntariat.

s
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite