Robotul, gata să facă măsurători în peşteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invenţia elevilor a fost construită în decursul unui an
Invenţia elevilor a fost construită în decursul unui an

Doi elevi de liceu au creat un robot care poate fi folosit cu succes în galeriile subterane. Pentru „scorpionul“ Legabot, fraţii Răzvan şi Adrian Ionică au lucrat mai bine de un an. Tinerii au investit în proiectul lor aproape 5.000 de lei.

A fost de ajuns ca profesorul Alexandru Iovanovici să le arate elevilor săi câteva dintre aplicaţiile microcontrollerului Arduino, pentru ca Răzvan şi Adrian, doi fraţi gemeni care învaţă în clasa a XI-a la Liceul „C.D. Loga" din Timişoara, să fie atraşi ireversibil în lumea roboticii. După câteva proiecte realizate în şcoală, cei doi liceeni au început să lucreze pe cont propriu, în afara orelor de curs, pentru a crea un robot cu opt picioare, care să se poată deplasa singur şi care să trimită datele înregistrate pe traseu către un calculator. „Am pornit de la un picior. Am încercat mai multe modele, pentru că piciorul era cel mai greu de implementat, el având trei grade de libertate", a explicat Adrian. După ce primul picior al „scorpionului" a fost gata, acesta a fost replicat, urmând ca cei doi „părinţi" ai robotului să se apuce de bază.

Au tăiat table, au decupat, mai întâi la ei acasă, apoi la bunici, pentru că acolo puteau face zgomot fără să-şi deranjeze vecinii. Toate costurile au fost suportate de familia celor doi liceeni. „Părinţii ne-au susţinut şi moral, şi financiar. Investiţia în bani ajunge la 5.000 de lei", a spus Răzvan. După ce corpul robotului a fost finalizat, cei doi fraţi au dotat „scorpionul" cu „inteligenţă". Au calculat traiectorii, l-au învăţat să se deplaseze, să culeagă date cu ajutorul unor senzori şi să comunice cu un server.

Tehnologii noi

„Au folosit tehnologii cu care elevii de clasa a XI-a nu sunt familiari", a explicat Alexandru Iovanovici, profesorul care le-a deschis liceenilor apetitul pentru inovaţie. „Partea de programare a reprezentat jumătate din timpul în care am muncit la  LegaBot. Am lucrat în limbajul de programare «C#», iar acum robotul poate fi dezvoltat în continuare, pentru că e o platformă foarte bună pentru o mulţime de aplicaţii", a mai spus Adrian.

Cu o greutate de aproape patru kilograme, cu senzori de monoxid de carbon şi de temperatură, LegaBot poate fi folosit la măsurarea concentraţiei de gaz din peşteri. Pentru utilitatea sa, robotul a fost premiat la competiţia Infomatrix, aducându-le creatorilor săi două premii: o medalie de bronz, la faza naţională a concursului, şi una de argint, la cea internaţională.

*Cei doi elevi au investit aproape 5.000 de lei în fabricarea robotului

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite