Revoluţia unui Bac european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii brăileni arată că, pentru moment, Bacalaureatul românesc nu îi ajută să intre direct la o facultate din străinătate. Tinerii care învaţă la cele mai bune licee din Brăila vor să schimbe învăţământul românesc, astfel încât să-şi poată continua studiile fără probleme în alte ţări.

Anca Pascu, este în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci" din Brăila şi, dacă ar avea putere, ea ar revoluţiona din temelie sistemul de învăţământ din România. Echivalarea examenelor la nivel internaţional, cursuri de ecologie sau cum să concepi o afacere şi traininguri de leadership sunt doar câteva dintre propunerile Ancăi Pascu.

„Aş introduce şi cursuri pentru protejarea mediului înconjurător, cu parte practică", completează tânăra. Ea termină anul acesta cursurile Colegiului Naţional „Gh. M. Murgoci" din Brăila şi speră să meargă la universitate în Marea Britanie.

Fără rezultate

Olimpică la franceză, economie şi română, Anca e deranjată că unele lucruri sunt spuse doar pentru a crea o imagine bună managerilor din învăţământ şi, eventual, şcolilor. Anca se plânge că examenele din România nu sunt recunoscute la nivel internaţional.

„Dacă îţi doreşti să pleci la o facultate în străinătate, diplomele noastre nu sunt echivalate şi trebuie să plăteşti aproximativ 100 de euro pentru un alt tip de Bac. Este o prostie şi nimeni de la noi nu observă asta. Şefii din învăţământ s-au obişnuit să facă reforme fără fond, doar de dragul de a schimba ceea ce au făcut cei de dinaintea lor, iar elevii sunt sacrificaţi", explică eleva.

De aceeaşi părere sunt şi alţi colegi ai Ancăi. Mihai Alexandru, un tânăr care a ales să studieze în Germania spune că atunci când a plecat la facultate, a întâmpinat aceeaşi problemă cu Bac-ul. „Nimeni nu-mi recunoştea examenul, acolo a trebuit să dau alte teste. Bacalaureatul nostru este ca şi cum n-ar fi", arată Mihai.

Şi eleva Ana Maria Anton are un „of" legat de noua Lege a educaţiei. „Nu cred că diminuarea numărului de examene şi de ore înseamnă modernizarea sistemului educaţional", spune tânăra.

Bac recunoscut, dar nu prea

De cealaltă parte, reprezentanţii Educaţiei resping reclamaţiile tinerilor. Potrivit secretarului de stat Liliana Preoteasa, în mod normal, nu există niciun impediment juridic pentru ca diploma de Bacalaureat să fie folosită la înscrierea în orice universitate europeană.

„Diplomele noastre sunt recunoscute la nivelul întregii Uniuni Europene, nu e o problemă din acest punct de vedere", spune Liliana Preoteasa, potrivit căreia unele instituţii de învăţământ ar putea avea unele cerinţe „speciale" de admitere.

„Sunt, de exemplu, unele facultăţi din Franţa sau din Marea Britanie care cer teste de limbă", susţine secretarul de stat. 

Probleme

Anca Pascu (foto), 18 ani, este nemulţumită de sistemul educaţiei din România şi vrea să plece la studii la o universitate din Marea Britanie.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite