Racolaţi la liceu prin mica publicitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţurile din ziare au ajuns în această toamnă ultima soluţie a liceelor sătmărene în campania de atragere a elevilor pentru clasele a IX-a. Liceele sătmărene s-au trezit cu 500 de boboci în minus la numărătoarea elevilor de clasa a IX-a.

„Am fost luaţi prin surprindere anul acesta de numărul insuficient de elevi, în condiţiile în care în alţi ani la liceul nostru, printre cele mai bune din judeţ, era o concurenţă acerbă la admitere. Acum, de exemplu la Secţia Matematică - Informatică bilingv, la care anul trecut ultima medie a fost peste 9.00, acum avem doar 20 de elevi. Am dat anunţuri la mica publicitate pentru a ne completa efectivul de până la 30, dar au venit doar doi copii în urma anunţurilor", spune Constantin Martin, directorul Colegiului Naţional „Ioan Slavici", al treilea cel mai bun liceu din judeţul Satu Mare, potrivit topurilor de specialitate din acest an.

În anunţurile la mica publicitate conducerea liceului menţionează cele 12 locuri disponibile la Secţia Matematică - Informatică, bilingv engleză, şi data de participare la examenul de verificare a cunoştinţelor la limba engleză. „Luni, 6 septembrie, la Colegiul Naţional «Ioan Slavici» se va desfăşura proba de verificare a cunoştinţelor de limbă engleză pentru clasa a IX-a, profil real, specializarea matematică informatică, bilingv, 12 locuri", precizează anunţul publicat în presa locală.

Unii nu au bani nici pentru anunţuri

Alte licee se plâng că nu dispun nici de cele 200 de lei necesare pentru a publica astfel de anunţuri. „Am fi vrut să procedăm şi noi la fel, dar nu am avut bani. Noi avem cea mai mare lipsă de elevi din judeţ pentru clasele a IX-a. Avem doar 75 de elevi faţă de 150, cât ar fi necesar pentru cele cinci clase care ne-au fost aprobate. În condiţiile de faţă nu avem ce face, renunţăm la două clase. Vom pierde bani serioşi, pentru că finanţarea se face în funcţie de numărul de elevi", spune Vasile Tărţan, directorul Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi".

Chiar şi liceele care stau mai bine în privinţa numărului de elevi de clasa a IX-a urmează să dea anunţuri, cel puţin pentru clasele de seral. „Colegiul Economic «Gheorghe Dragoş», face înscrieri pe locurile disponibile la anul de completare (cls. a-XI-a) pentru domeniul comerţ (comerciant-vânzător) şi turism - alimentaţie (ospătar, chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie (...). Înscrierile se fac la secretariatul colegiului, telefon 0261.750.440", se precizează într-un anunţ al liceului economic din Satu Mare, ce urmează a fi publicat în această săptămână.

Şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", aflat pe locul I în topul celor mai bune şcoli din judeţ după rezultatele obţinute la Bacalaureat şi admitere, se înregistrează aceeaşi situaţie. „Este o situaţie fără precedent. Nu am dat anunţuri la mica publicitate din cauza lipsei fondurilor, însă am încercat prin alte modalităţi să atragem elevii, am pus anunţuri la intrarea în şcoală", spune Ioan Pop, directorul colegiului.

Oficialii admit problema

Pentru Inspectorul Şcolar General din Satu Mare, Mariana Popa, anunţurile la mica publicitate pentru atragerea elevilor sunt „ultima bătălie pentru existenţă a liceelor". „Este normal să-şi facă publicitate, în acest fel elevii sunt anunţaţi că se pot transfera şi la liceul respectiv", a spus Mariana Popa.

În opinia sa, o explicaţie pentru clasele neocupate, chiar la liceele bune din oraş, ar fi că au fost scoase la concurs prea multe locuri. „Mai sunt clase care nu au toate locurile ocupate, vom vedea ce vom face după ce se termină înscrierea la liceu. Unde profilul permite, vom face comasări de clase", a afirmat Popa. În acelaşi timp, inspectorul a admis că data înscrierii la liceu a fost depăşită, dar pentru că sunt situaţii în care elevi care au absolvit clasa a VIII-a au rămas pe-afară, situaţia fiecărui elev va fi analizată, iar adolescenţii ar putea fi distribuiţi pe locurile vacante.

Banii reprezintă miza

Racolarea elevilor are ca obiectiv atragerea de fonduri. Finanţarea per elev, introdusă din acest an în sistemul de învăţământ, prevede ca şcolile să încaseze câte 3.400 de lei pe an pentru fiecare elev, bani din care sunt achitate salariile profesorilor.

image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite