Constanţa: Premii NASA pentru locuinţe în cosmos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa a cucerit noi medalii la competiţiile de proiectare de staţii orbitale. Elevii constănţeni şi-au adjudecat şapte distincţii la concursul internaţional organizat de NASA.

Adrian Sav şi Adrian Velicu învaţă în clasa a XII-a C la Colegiul „Mircea cel Bătrân" şi sunt doi dintre elevii premiaţi la concurs. „Elevii noştri au uimit încă o dată", spune, mândru, profesorul de fizică Ion Băraru, care coordonează din 2004 echipele constănţene la competiţiile Administraţiei Naţionale pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA). De atunci, elevii Colegiului „Mircea cel Bătrân" sunt nelipsiţi de pe podium, cucerind de mai multe ori marele premiu, chiar cu două echipe de participanţi.

Proiecte spaţiale câştigătoare

Anul acesta, elevii au câştigat două premii II, două premii III şi trei menţiuni. Proiectele lor au constat în realizarea de staţii orbitale pe care se poate locui. Mai exact, este vorba despre minioraşe în care trăiesc comunităţi de specialişti care asigură funcţionarea staţiei şi traiul populaţiei.

Liceenii şi-au dedicat proiectelor tot timpul liber şi chiar mai mult de atât, lucrând la acestea în fiecare oră de studiu al ştiinţelor reale.

O altă constănţeancă, Ana-Maria Oancea,elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Ovidius", a realizat împreună cu o colegă un proiect cu care au câştigat premiul de onoare la competiţia organizată de NASA.

„Acest concurs a constat în găsirea unui design potrivit, amplasarea staţiei în spaţiu, precum şi găsirea unor soluţii originale pentru crearea condiţiilor de pe pământ, pe staţie, asta însemnând gravitaţie, aer, apă, clădiri, mijloace de transport şi multe altele. Staţia trebuia să fie independentă de pământ şi să asigure dezvoltarea speciei umane pe viitor", povesteşte  tânăra.

Cum niciuna dintre fete nu avea cunoştinţe aprofundate în anumite domenii, a fost nevoie de foarte multă muncă.

Occidentul importă laureaţi NASA

Datorită acestor performanţe obţinute de elevii şi dascălii săi, colegiul constănţean „Mircea cel Bătrân" a fost desemnat anul trecut, de Ministerul Educaţiei, drept cel mai bun liceu din ţară, clasamentul fiind făcut public între-o festivitate televizată. Majoritatea laureaţilor NASA sunt admişi ca bursieri la facultăţi din străinătate, fiind apoi recrutaţi de firme din Occident.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite