Otto, un punker pus pe fapte mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octavian Albu are 17 ani, o trupă de punk şi un plan prin care vrea să schimbe lumea. Muzica îi oferă tânărului bucureştean posibilitatea de a-şi exprima şi răspândi concepţiile despre viaţă.

Otto şi-a făcut trupă la 13 ani. Se numea „White Road", dar nu a rezistat pentru că băieţii din componenţă aveau intenţii şi interese diferite. Nu erau prieteni. „Alarma", formaţia în care cântă acum, are deja un an. Prin ea, Otto încearcă să răspândească filosofia punk: unitatea, libertatea, toleranţa, nesupunerea în faţa „sistemului". Îl enervează rasiştii, homofobii şi internetul. Detestă capitalismul şi corporaţiile, aşa că nu mănâncă niciodată la fast-food şi nu are cont pe Facebook. Şcoala, spune Otto, promovează companiile, pe holurile liceului sunt lipite reclame la firme de telefonie mobilă şi afişe cu Lady Gaga.

Adolescentul susţine că din şcoală îşi ia doar informaţiile care îi trebuie în viaţă. Nu copiază, că nu vrea să-şi fure singur căciula şi are note mari. Se axează mult pe limbile străine, îi plac engleza, franceza şi italiana - pe care o învaţă singur. Învaţă şi latină „pentru că e mama tuturor limbilor", şi e pasionat de istorie, mai cu seamă de mitologia greacă.

Otto învaţă la un liceu de cartier, căci nu şi-a dat interesul prea mult să intre la unul mai bun. Ambiţia a apărut în cele din urmă, aşa că din clasa a XI-a vrea să fie elev la Colegiul „George Coşbuc". „Am auzit că acolo sunt profesori foarte tari, colegi care ştiu mai multe chestii şi nu sunt atâtea fiţe ca în liceul nostru." Transferul depinde bineînţeles de media notelor. A calculat că pe semestrul în curs va avea 9,10. „Îmi place să fiu unul dintre cei mai buni din clasă, pentru că eu sunt considerat ăla retardat, adică fac multe prostii, dar îmi place să arăt că sunt şi retardat, şi deştept."

Diplome şi proiecte

Otto are multe diplome acasă, de la concursurile de limbi străine şi de la cele sportive - a jucat ca portar la campionatele de fotbal ale liceului. În gimnaziu a participat şi la olimpiade, dar l-a descurajat faptul că pica mereu cu câteva sutimi sub barem, aşa că nu s-a mai dus. Însă e foarte dornic să se implice în viaţa comunităţii şi consideră că în şcoala lui şi, în general, în Bucureşti nu sunt destui oameni care „să mişte ceva". „La noi în liceu nu prea se fac activităţi, dar dacă s-ar face, de exemplu, activităţi antirasiste, antihomofobe sau care să promoveze unitatea, libertatea şi egalitatea, m-aş implica."

Deocamdată se mulţumeşte să joace în piesele de teatru pe care le organizează profesoara de latină la serbările de sfârşit de an şi speră ca la Liceul „George Coşbuc" să existe mai multe proiecte şcolare în care să se poată implica. Otto spune că are „mai multe porţi în viaţă" când vorbeşte despre viitor. S-a gândit şi la voluntariat pentru că „e important să te implici, să ai iniţiativa de a ajuta" şi îl atrage „Crucea Roşie". Dar, mai mult decât orice în viaţa lui, în acest moment, contează trupa. „Trupa şi să mă informez cât mai mult. Nu vreau să fiu «brainwashed» (spălat pe creier - n.r.)".

"Mă gândesc să fac voluntariat la Crucea Roşie. Este important să te implici şi să ai iniţiativa de a ajuta."
Octavian Albu elev

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite