Olimpicii naţionali vor să trăiască visul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceenii care au câștigat finalele competiţiilor școlare din România dau admitere la facultăţi din Statele Unite ale Americii. Tinerii sunt convinşi că numai pregătirea la o universitate de prestigiu din străinătate îi va ajuta să-şi facă o carieră.

Tudor Pădurariu este elev în clasa a a XI-a la Colegiul Naţional „Grigore Moisil" din Oneşti (Bacău). El face parte din lotul care va reprezenta ţara la Internaţionala de Matematică din iulie, din Kazakhstan, după ce a obţinut medalia de aur şi locul I la Olimpiada naţio­nală din acest an.

De rezultatele deosebite ale tânărului a aflat şi conducerea unui colegiu privat din Capitală, care l-a invitat pe Tudor să înveţe la această şcoală, alături de alţi olimpici.

El a refuzat, însă, propunerea, şi a ales să rămână în Oneşti alături de familie până va termina liceul, după care are de gând să plece la facultate peste Ocean.

„Vreau să urmez cursu­rile unei universităţi din Statele Unite ale Americii, cel mai probabil din Washington. Am luat deja legătura cu cei de acolo, sunt interesaţi de mine. Mai rămâne să dau nişte teste. Oricum, nu voi studia în ţară. Consider că în străinătate am mai multe şanse să-mi fac o carieră. Visul meu este să lucrez în cercetare şi cred că în America îmi voi găsi un loc", a declarat tânărul.

Un alt "colecţionar" de premii naţionale şi internaţionale, dar la fizică, este Tudor Giurgică Tiron (17 ani), elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional din Iaşi. El ia de patru ani toate medaliile la fizică şi este fascinat de proiectul din Elveţia care reface naşterea universului.

Rezultatele bune pe care le-a obţinut de-a lungul timpului l-au recomandat ca participant la semnarea acordului de aderare a României la Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN), eveniment care a avut loc pe 11 februarie, în Elveţia.

Tudor se gândeşte, deocamdată, să-şi continue studiile în ţară, dar nu exclude posibilitatea de a pleca la o universitate din afară. „Adevărul este că nu m-am decis încă. Ambele variante prezintă avantaje şi dezavantaje, mai am încă timp să mă hotărăsc", spune olimpicul.

România nu oferă posibilităţi tinerilor

Ioana Tamaş (16 ani) este elevă în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi anul acesta a câştigat locul I la Olimpiada naţională de Matematică.

„Nu ştiu ce voi face în viitor, dar în principiu vreau să urmez o facultate în străinătate, probabil în America. Fiecare universitate are o gamă largă de specializări, mă voi decide acolo ce vreau să fac, mi se pare avantajos. Nici nu m-am interesat care este situaţia în România", spune Ioana.

Tânăra susţine că principala problemă a sistemului de învăţământ din România este că se pune mult accent pe teorie, se încurajează toceala, iar elevii învaţă mecanic pentru a‑şi scoate medii mari.

O altă olimpică naţională care se gândeşte să plece din ţară este Irina Maria Picoş, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi. Ea a luat locul I la olimpiada de engleză şi spune că îşi doreşte să studieze în străinătate din cauză că doar aşa poate să ajungă la nivelul pe care şi-l doreşte.

„România nu oferă tinerilor prea multe posibilităţi", este categorică tânăra. ; Au colaborat Geta Panaite, Alexandra Butnaru, Corina Misăilă

"Nu m-am hotărât dacă voi urma o facultate în ţară sau în străinătate, există avantaje şi dezavantaje."

Tudor Giurgică
elev olimpic

"Vreau să studiez în străinătate, România nu oferă tinerilor prea multe posibilităţi."
Irina Picoş
elevă olimpică

"Nu ştiu ce voi face în viitor, dar în principiu vreau să urmez o facultate în străinătate, probabil în America."

Ioana Tamaş
elevă olimpică

image
image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite