Olimpic internaţional la privitul în stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandor (al doilea din stânga) și reprezentativa României la Olimpiada din acest an din Beijing
Sandor (al doilea din stânga) și reprezentativa României la Olimpiada din acest an din Beijing

Sandor Kruk (19 ani) a luat aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie desfăşurată în Beijing, China. Este pentru prima dată când obţine o astfel de distincţie. Tânărul a studiat la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare şi reprezintă pentru al treilea an România la această competiţie.

Sandor Kruk îşi petrece multe seri în câmp deschis, privind cerul şi „numind" stelele. Tânărul a descoperit astronomia în clasa a IX-a, când a participat la olimpiadă, prima de acest an în Maramureş. Deşi a participat fără să se pregătească prea mult, a ajuns în etapa naţională.

„Subiectele conţineau multe întrebări din fizică. Erau destul de uşoare, dar cum la noi nici măcar profesori de astronomie nu existau, nu m-am putut califica pe primul loc", povesteşte medaliatul.

„Prima oară când m-am uitat printr-un telescop a fost când am participat la faza naţională la astronomie. Am rămas impresionat de ceea ce am văzut la celălalt capăt al lentilei", spune Sandor. Tânărul a reuşit, ulterior, să ajungă la olimpiada internaţională de astronomie care a avut loc în Indonezia.

„Din 120 de participanţi din toată lumea am luat medalia de bronz. Proba practică a fost o surpriză pentru toţi. Trebuia să fotografiem cu telescopul şi un webcam un roi format din milioane de stele", îşi aminteşte tânărul.  Sandor a repetat experienţa luna trecută, când a participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Beijing (China) unde a luat medalia de aur.

Pasiunea devine performanţă

„M-a impresionat pasiunea pe care o au chinezii pentru astrofizică, au observatoare, planetarii, radiotelescoape ultra-performante şi alocă mulţi bani pentru această disciplină", povesteşte Sandor despre experineţa în ţara-gazdă a competiţiei de astofizică din acest an.

Tânărul este obişnuit cu medaliile la concursurile internaţionale. În 2008 a obţinut bronzul la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Bandung, Indonezia. Un an mai târziu, Sandor a obţinut menţiune la olimpiada organizată în Teheran, Iran. Tot în 2009, tânărul a luat medalia de argint şi premiul pentru cel mai bun rezultat la proba observaţională la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Hangzhou, China.

Cunoaşte peste 100 de stele

Doar o vară i-a luat ca să ştie după nume peste 100 de stele. „Nu toate au nume, dar la olimpiadă noi trebuie să ştim să le identificăm pe cele mai strălucitoare", subliniază Sandor. Este foarte mândru de el deoarece a reuşit să-l iniţieze pe unul dintre colegii lui mai mici în tainele astronomiei.

„Eu împreună cu profesorul meu l-am ajutat pe un alt băiat din oraş să înveţe astronomie. A reuşit performanţa de a ajunge şi el la etapa internaţională", povesteşte medaliatul. Sandor a mai participat la numeroase proiecte în domeniul astronomiei care s-au desfăşurat în străinătate.

Viitorul lui Sandor e scris tot în stele. Tânărul este proaspăt student la University College London (UCL) la Facultatea de Astrofizică, deoarece în România nu se studiază această disciplină la universitate.

"Eu şi profesorul meu l-am ajutat pe un alt băiat din oraş să înveţe astronomie. A reuşit performanţa de a ajunge şi el la etapa internaţională."
Sandor Kruk
olimpic astronomie

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite