Olimpiadă de coregrafie cu bani de-acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O suită de balerini talentaţi şi două probe au fost ingredientele a două zile în care mişcările graţioase au fost cuvinte-cheie la Timişoara. Elevii au făcut performanţă, dar organizarea concursului a lăsat de dorit, dascălii fiind nevoiţi să scoată bani din propriile buzunare.

Sute de balerini din întreaga ţară s-au întrecut la Timişoara, în cadrul Olimpiadei Naţionale de Coregrafie. Scena de la Opera din Timişoara a vibrat pe muzică de operă, în timp ce tinerii au concurat pentru premiile puse în concurs. Dacă balerinii au dat dovadă de perseverenţă şi conştiinciozitate, profesorii spun că autorităţile nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Emoţia elevilor a fost dublată în culise de problemele organizatorice.

Omul din culise

Majoritatea dansatorilor visează la o carieră în afara ţării

Sorin Bătică este profesorul de coregrafie al echipei de la Timişoara. Chiar dacă nu intra în atribuţiile sale, dascălul s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă organizarea din spatele scenei. De la sonorizare la lumină sau aranjare scenică, Bătică s-a implicat ca un tată pentru copiii lui. Bărbatul spune că le-a plătit şi transportul unor elevi, ca să nu fie probleme.

„Nu a venit aproape nimeni, din rândul publicului. Asta pentru că nimeni nu s-a ocupat de promovare. În plus, o olimpiadă pe filiera vocaţională nu seamănă cu una de cultură generală. Două zile nu au fost de ajuns. A fost un stres atât pentru elevi, cât şi pentru membrii juriului", povesteşte Sorin Bătică, şef catedră de Coregrafie la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu" din Timişoara.

El spune că a fost nevoit să scoată bani din propriul buzunar pentru a asigura onorariul invitaţilor. „Am vrut să fac ceva deosebit la deschidere. Am invitat o seamă de personalităţi să danseze. Unii au cerut onorariu. Inspectoratul Şcolar le-a asigurat transportul, iar pentru cazare am făcut rost de sponsorizări. Însă pentru onorariu a trebuit să scot bani de la mine. Am făcut-o ca să nu ne facem de ruşine", povesteşte Bătică.

Viaţa ca un dans

Protagoniştii evenimentului au fost cei mai talentaţi balerini din ţară, elevi de gimnaziu şi liceu. Alice Minoiu este în clasa a XI-a şi a venit de la Bucureşti ca să ia premiul I. „Coregrafie fac de la 7 ani, iar la Olimpiadă particip în fiecare an, din clasa a VII-a. Până acum, am obţinut numai premiul I", spune tânăra. Pregătirea pentru competiţii îi ocupă întregul timp, antrenamentele fiind până la opt ore pe zi. Alice spune că visează să ajungă dansatoare pe scene din Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie. „În ţară, arta dansului nu e apreciată", a mai spus tânăra balerină.

Investiţie în pasiune

image

Baletul este încadrat la categoria I de meserie grea, alături de minerit

Codruţa Bălan este unul dintre cei 13 premianţi timişoreni la Olimpiada Naţională de Coregrafie. Dansează de la 4 ani şi nu regretă calea pe care şi-a ales-o. Elevă în clasa a IX-a la liceul „Ion Vidu", Codruţa Bălan ştie că nu are şanse de a se îmbogăţi din cariera de balerină. Visul fetei este să ajungă să danseze pe o scenă celebră din Europa. „M-am apucat de balet de la 4 ani. Am văzut un spectacol şi am vrut să dansez şi eu pe scenă. Din clasa a V-a am venit la secţia de coregrafie de la liceu", povesteşte tânăra de 16 ani.

Codruţa are deja în palmares o serie de premii câştigate la Olimpiadă şi la alte con­cursuri. Orele zilnice de antrenament nu sunt însă singurul sacrificiu al fetei pentru a face performanţă. Ea spune că părinţii ei investesc zeci de milioane pentru ca ea să poată dansa. „Numai pentru Olimpiada de anul acesta am cheltuit 1.000 de lei. Anual, am nevoie de până la patru perechi de poante, care costă 300 de euro, şi mai trebuie să îmi cumpăr şi echipamentul pentru antrenament", spune Codruţa.

Tânăra visează să câştige o bursă pentru facultate, la o academie de balet din străinătate. „Aş vrea să ajung să dansez afară. Aici nu fac nimic cu meseria asta. Eu o să fac oricum şi o altă specializare de rezervă", mărturisteşte eleva.

La Olimpiadă au participat tineri din oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa şi Brăila. Timişoara a avut 16 participanţi, dintre care 13 au plecat acasă cu premii. Probele au fost dans contemporan şi dans clasic individual, cu posibilitatea de a fi ajutat de încă un membru pentru a forma o pereche. În deschidere au dansat timişoreni care acum sunt solişti la opere mari din alte oraşe, cum ar fi Bianca Fota sau Andreea Jura.

Toate oraşele participante sunt cunoscute pentru tradiţia lor în balet. La Cluj-Napoca, balerinii se pregătesc la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia", la Iaşi există Colegiul Naţional de Artă „Octavian Băncilă", la Brăila - Liceul de Artă „Hariclea Darclee", iar la Constanţa - Colegiul Naţional de Artă „Regina Maria" . Bucureştiul e recunoscut prin Liceul de Coregrafie „Floria Capsali".

Sponsorizaţi de profesori

image

Balerina Alice Minoiu a câştigat toate olimpiadele de coregrafie la care a participat până acum



Profesorul de coregrafie Sorin Bătică a fost nevoit să scoată bani din propriul buzunar, pentru a asigura onorariul invitaţilor, întrucât unii dintre artiştii care au dansat în deschidere au cerut o contribuţie pentru performanţa lor.

"Nu am şanse să mă îmbogăţesc din cariera de balerină, dar visez să dansez pe o scenă celebră din Europa."
Codruţa Bălan
balerină

"Am invitat o seamă de personalităţi să danseze în deschidere, iar unii au cerut onorariu. Am scos bani de la mine, ca să nu ne facem de ruşine."
Sorin Bătică
profesor

image
Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite