Note de la judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O elevă din Timiş se judecă cu o profesoară pentru un an din viaţă: a fost lăsată repetentă fără justificare şi obligată să reia clasa a IX-a. Atunci când sistemul de învăţământ pare să se fi întors împotriva lor, tinerii caută dreptatea în sala de judecată.

Bianca Voicu, de 16 ani, elevă a Colegiului Naţional „Iulia Haşdeu" din Lugoj, a dat-o în judecată pe fosta directoare a instituţiei pentru abuz în serviciu. Eleva susţine că a fost nevoită să repete primul an de liceu, după ce a fost lăsată repetentă ilegal şi fără drept de apel, în 2009.

„Nu am primit acasă niciun document prin care familia să fie înştiinţată. Liceul nu are un document prin care să dovedească faptul că m-au lăsat repetentă, cum cere legislaţia", povesteşte fata.

Sancţiuni şi procese

Adolescenta susţine că nu a fost exmatriculată, ci declarată direct repetentă, fără să primească sancţiuni graduale, în timpul anului, cum precizează legislaţia. Cu ajutorul părinţilor, tânăra a dat-o în judecată pentru abuz în serviciu pe Letiţia Fedorca, diriginta sa, care, în 2009, era şi director al liceului. Procesul este pe rolul Judecătoriei Lugoj.

Un alt caz este cel al Loredanei Simedre (27 ani), care a câştigat, în primă instanţă, un proces cu Academia de Studii Economice din Bucureşti. Loredana, studentă cu 10 pe linie, a obţinut la trei examene note de 6, 7 şi 9. Tânăra a cerut să i se recorecteze lucrările, ştiind că trebuia să ia note mai mari.

„Am făcut şi cerere la secretariat, în termen, dar decanul, după cum a declarat şi la proces, a considerat că nu trebuie să-mi răspundă la solicitare în niciun fel", arată Loredana. Ea a acţionat ASE-ul în judecată, precum şi pe cei trei profesori care au refuzat recorectarea lucrărilor din sesiune, respectiv pe Alexandra Horobeţ, pe Ion Năftănăilă şi pe nepotul acestuia, şi el profesor la acelaşi master, Ionel Năftănăilă. Instanţa i-a dat câştig de cauză Loredanei şi a obligat Academia să-i recorecteze lucrările.

Exmatriculată fără să ştie

Problemele tinerei nu s-au oprit aici. „Protestând" că i-au fost încălcate drepturile, Loredana nu a mai plătit taxa pentru al doilea an de studiu.

În luna februarie, ea a fost chemată de decanul facultăţii şi de coordonatorul de master pentru a i se spune că dacă îşi plăteşte taxa va putea susţine „liniştită" examenul de final. „Pe lista de exmatriculaţi nu apăream în februarie 2009 ca fiind exclusă de la cursuri. Am aflat abia în instanţă că eu aveam o decizie de exmatriculare din 28 noiembrie 2008. Decizia nu mi-a fost comunicată în niciun fel şi nici nu a fost afişată la avizierul facultăţii aşa cum au pretins reprezentanţii ASE în instanţă", arată Loredana.

Reînmatriculată de tribunal

„Dacă eram exmatriculată nu mai aveam dreptul să particip la cursuri şi seminarii şi să dau examene, dar eu am fost lăsată până în luna martie 2009 să particip", adaugă Loredana. Prin decizia din 14 iulie, Tribunalul Bucureşti a obligat Academia de Studii Economice să o reînmatriculeze pe Loredana Simedre în anul II.

O fostă studentă a Academiei de Studii Economice, Mara Popescu, a acţionat în instanţă Şcoala Doctorală ASE Bucureşti, cerând anularea examenului de admitere de la secţia Marketing, sesiunea septembrie 2008, motivând că a fost încălcat în repetate rânduri regulamentul privind admiterea la studiile universitare de doctorat. Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea Marei în martie 2009. În prezent, procesul se rejudecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Opiniile voastre

Cititorii „Adevărul" au lăsat pe site comentarii despre situaţia Biancăi şi a Loredanei.

Danutz
Şi care-i problema că a avut absenţe? Problema e că şcoala nu are documente care să ateste repetenţia! Nu s-a făcut cum prevede legea! Tipa poate cere daune pentru greşeala asta a Colegiului! Plus că, în timpul anului, trebuie să primeşti două preavize de exmatriculare pentru absenţe, până să fii declarată repetentă! În Elveţia poţi face câte absenţe vrei! Da' când vii la testul programat, trebuie să-l iei, punct! Dacă vii sau nu la şcoală, e problema ta.

Carmen
Şi alţii au păţit la fel. Profesorii nu iau în considerare adeverinţele elevilor. Este un act de curaj să te judeci cu aceşti neputincioşi care vor salarii şi nu fac nimic pentru elevi. Bravo, Bianca, te felicit! Un an din viaţă este ceva...

Gore din Chitila
Cu 180 de absenţe e clar că eleva nu frecventa şcoala decât în forma IDD. Posibil ca eleva să câştige în instanţă cauza. Conducătorii şcolilor trebuie să fie mult mai atenţi cu întocmirea actelor administrative. Superficialitatea, ca să nu zic ignoranţa, îi poate costa scump. Daca eleva câştigă, se creează un precedent.

Tini
D-na prof. Fedorca, a „căzut într-un joc" al urii şi clientelismului politic din această perioadă. Prin mâna acestei profesoare au trecut generaţii de elevi, care astăzi sunt oameni. Nu cunosc această elevă, dar atitudinea ei îmi dă de gândit, mai mult cunoscând sistemul de învăţământ. Sunt sigură că în această situaţie e ceva „cusut cu aţă albă", ca să o denigreze pe acea profesoară, recent schimbată din postul de director pe criterii politice. Se poate ca justiţia din Lugoj să îi dea dreptate elevei, dar nu uita, fată dragă, că ai pornit în viaţă cu „stângul" şi că, mai presus de orice lege juridică, e legea bunului simţ.

Simona
Bravo, Loredana! Se fac foarte multe nedreptăţi în facultate şi puţini studenţi au curajul pe care-l ai tu. Bravo!

Anaida
Fata asta nu are toate ţiglele pe casă! Nu o să câştige niciodată împotriva ASE-ului pentru că, în primul rând, nu a respectat contractul semnat, acela de a achita taxa în primele trei săptămâni ale fiecărui semestru. Această obligaţie este scrisă pe toate avizierele. În al doilea rând, trebuia să ia 10 dacă ştia materia.

Darth Glacious
Domnişoara Pleşa a uitat, probabil, că trebuie să ţină disponibile dovezile pe durata existenţei contestaţiei. Sau că profesorii ţin cu anii de fapt lucrările, maculatura sau sursa de inspiraţie pentru cărţi şi articole. Distrugând lucrarea înainte de soluţionarea contestaţiei, se face vinovată de multe chestii care intră la penal, gen falsificare de probe, fals şi uz de fals, fals în documente publice etc.

Constantin
Profesorii trebuie să plătească dacă au greşit, nu sunt suverani în şcoală. Este bine că aceşti copii au iniţiativă, de multe ori sunt neîndreptăţiţi, dar nu au curajul să facă ceva.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite