Mihaela a lansat la majorat o rachetă în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Năstase a luat parte la un experiment inedit în domeniul astronomiei. Împreună cu ceilalţi elevi de la Andoya Norvegia - European Space Camp, tânăra a participat la mai multe prelegeri ţinute de cercetători şi profesori universitari din Europa.

Mihaela Năstase este elevă în clasa a XII-a de la Liceul „Carmen Sylva" din Eforie Sud. A aflat de existenţa taberei de la profesorul de fizică din Eforie, Florin Şerbu, care a sfătuit-o să se înscrie. „Am scris un eseu de motivaţie în care le spuneam norvegienilor de ce vreau să particip la tabără şi cu ce m-ar ajuta. Apoi am răspuns la câteva întrebări.

De exemplu, a trebuit să dau o definiţie a orizontului sau să spun care sunt primele trei cuvinte care-mi vin în minte când aud cuvântul «spaţiu». Acestea au fost: tridimensional, echilibru şi perpetuu. Am depus şi două scrisori de recomandare şi un CV, anul trecut, în aprilie. M-au acceptat şi, în iunie, am decolat spre Norvegia. Sunt primul român admis la această tabără", se mândreşte Mihaela. Alături de ea au fost 24 de elevi din Marea Britanie, Polonia, Germania, Norvegia şi Bulgaria.

Ce este orizontul pentru ea? „Încă o dovadă ce susţine ideea că simţurile fizice ale omului sunt limitate, dar toto­dată şi un motor ce ne antrenează cu curiozitate şi entuziasm către cunoaştere şi explorare", spune eleva. Participanţii au fost împărţiţi în cinci grupuri.

„Eu am făcut parte din grupul E - fizica atmosferică, iar sarcina noastră a fost să creăm un senzor de umiditate, pe care apoi l‑am montat în corpul rachetei. Am lucrat cu un elev englez şi trei norvegieni, iar coordonator ne-a fost un profesor norvegian", dă lămuriri Mihaela Năstase.

O altă sarcină pe care a avut-o de îndeplinit a fost aceea de a construi o cameră cu nori ce avea menirea să studieze particulele cosmice. „Grupa noastră a lansat şi un balon meteorologic, care a ajuns la 25 de kilometri altitudine şi ne-a oferit informaţii despre atmosferă", explică eleva.

3, 2, 1 ... start!

A urmat punctul culminant - lansarea efectivă a rachetei, denumită OstehØvel I. „Am făcut haz de necaz de denumire, care în norvegiană înseamnă tăietor de brânză, şi am decis să o botezăm OstehØvel I", rememorează ea.

Lansarea a avut loc în ziua de 3 iulie 2010, iar întreaga operaţiune a fost un succes.  „Din momentul în care a început numărătoarea inversă, toţi stăteam cu sufletul la gură. A fost o experienţă unică. Dar cel mai mult am apreciat pregătirile. Pentru că la ei totul se face la un nivel înalt, în timpul lansării rachetei, traficul aerian, maritim şi rutier a fost oprit în zonă", povesteşte eleva.

Pasiunea ei pentru cosmos nu se opreşte aici. Mihaela Năstase ar vrea să studieze ingineria aerospaţială la Politehnică în Bucureşti şi apoi în Europa. Pe viitor ar dori să proiecteze componente de avion, de rachete, să coordoneze proiecte şi să lucreze în cercetare. 

"Din momentul în care a început numărătoarea inversă, toţi stăteam cu sufletul la gură. A fost o experienţă unică. "
Mihaela Năstase
elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite