Liceenii romi merg la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii din comunităţile de romi sunt motivaţi să reuşească
Tinerii din comunităţile de romi sunt motivaţi să reuşească

Programul „Profesionişti romi în domeniul medical“ lansează o nouă sesiune de înscrieri pentru liceenii romi care vor să studieze la Facultatea de Medicină.

Până pe 25 iunie, elevii romi care în anul academic 2012-2013 vor fi înscrişi în ultimul an de studiu liceal (clasa a XII-a la zi sau a XIII-a la frecvenţa redusă), pot aplica pentru tutorat pe site-ul profesionistiromi.ro.

200 de elevii romi vor beneficia de sesiuni gratuite de pregătire la materiile de examen: biologie, chimie şi fizică.  Cursurile sunt axate pe programa pentru admiterea în unităţile de învăţământ superior cu profil medical şi sunt realizate de profesori de specialitate. În plus, elevii selectaţi în program participă la tabere de motivare şi primesc burse lunare.

Taberele de motivare oferă participanţilor ocazia să afle mai multe despre cum pot comunica mai bine cu colegii, cum îşi pot construi cariera în medicină, ce presupune să fii un adevarat profesionist în domeniul medical şi cum se pot impune ca lideri în comunităţile şi în grupurile din care fac parte.

Elevii vor primi şi burse în valoare de 500 de lei pe lună, pe toată perioada participării la cursurile de pregătire. În ultimele trei luni de pregătire, valoarea burselor poate creşte la 800 de lei lunar pentru elevii care obţin media generală minimă 9 la testele de tutorat. Selecţia tinerilor în program se face pe baza meritelor academice, a motivaţiei profesionale şi a potenţialului de leadership de care dau dovadă.

O generaţie de specialişti

A patra ediţie a proiectului se desfăşoară în anul academic în curs şi este este implementată la nivel naţional de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, sub titlul „O generaţie de specialişti romi în domeniul medical".

În cadrul programului de dezvoltare personală, tinerii de etnie romă care doresc să devină profesionişti în domeniul medical au putut alege între două secţiuni de pregătire, în funcţie de etapa educaţională în care se află: componenta de tutorat pentru elevi şi o componentă de mentorat adresată celor care sunt deja studenţi la facultatea de Medicină şi Farmacie sau la colegii medicale, medicilor rezidenţi şi elevilor la şcoli postliceale medicale.
Tinerii selectaţi sunt îndrumaţi permanent în activitatea academică de 30 de mentori, sunt încurajaţi să dezvolte proiecte de voluntariat în comunităţile de romi şi să participe la evenimente medicale naţionale şi internaţionale.   

Dacă la prima ediţie din 2008 doar 35 de tineri romi au devenit bursieri, la cea de-a patra ediţie (2011-2012) 78 de tineri romi sunt bursieri în cadrul componentei de mentorat şi 96 de elevi romi beneficiază de burse în cadrul componentei tutorat.

Pentru susţinerea academică a candidaţilor admişi au fost angajaţi la nivel naţional 30 de mentori, medici rezidenţi sau specialiştişi 17 tutori, profesori de biologie, fizică şi chimie.

169 de tineri romi au beneficiat de burse în anul şcolar 2011-2012.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite