Liceeni trimişi la închisoare pentru o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii au experimentat voluntar, timp de câteva ore, viaţa de puşcăriaş. La ieşire s-au arătat hotărâţi să nu ajungă niciodată după gratii. Tinerii s-au ales cu dosare penale, au fost încarceraţi, amprentaţi şi controlaţi până la piele. La sfârşitul zilei, liceenii au fost eliberaţi „condiţionat“.

Opt clujeni, elevi ai Liceului Teoretic „Ana Ipătescu" din Gherla, au aflat pe propria piele cum este viaţa la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, unul dintre cele mai temute din ţară. Acţiunea face parte dintr-un proiect derulat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Elevii au urmat cu stricteţe programul deţinuţilor obişnuiţi în cadrul proiectului „O zi în penitenciar", ce are ca scop prevenirea infracţionalităţii în rândul tinerilor.

Adrian Loghin (18 ani) este unul dintre tinerii luaţi „pe sus" de gardienii închisorii chiar din faţa Liceului „Ana Ipătescu". Elevul spune că a acceptat să-şi petreacă o zi în penitenciar tocmai pentru a învăţa să aprecieze mai mult libertatea. „La 8 dimineaţa, eu şi ceilalţi colegi am fost aliniaţi în şir indian şi urcaţi în microbuz. La intrare ni s-au întocmit dosarele de deţinut, am fost amprentaţi, dezbrăcaţi până la piele şi verificaţi dacă nu avem metale cu noi. Ulterior, am trecut de filtrul medical, am primit obiectele de igienă pe care le primesc deţinuţii obişnuiţi şi am fost conduşi în celulă", povesteşte elevul.

A urmat prânzul constând dintr-o ciorbă de cartofi şi iahnie de fasole cu slănină, apoi programul de sport. „Fiecare deţinut are dreptul la o oră de sport pe zi, timp în care poate trage „de fiare", să joace tenis sau ping-pong. După sport am mers la biserica din penitenciar, unde 12 deţinuţi închişi pentru crime ne-au colindat", mai arată elevul care a „vizitat" Penitenciarul Gerla înaintea Crăciunului.

La final, joaca s-a transformat în şoc

De asemenea, elevii s-au întâlnit cu deţinuţii care au acceptat să-şi împărtăşească motivele pentru care au fost închişi şi cât de mult le lipseşte libertatea. „După această experienţă apreciezi mai mult libertatea şi înţelegi că pentru acei oameni libertatea e cel mai de preţ lucru. Noi am stat o zi şi nu cred că mai rezistam o noapte, darămite 20-25 de ani cât aveau unii. Când am ieşit, m-am simţit uşurat", arată Adrian Loghin.

Alexandru Mureşan (19 ani) este un alt elev închis la Gherla care spune că a rămas şocat de viaţa din spatele gratiilor. „Credeam că e o distracţie, însă chiar de la început starea ţi se schimbă. E şocant să-i vezi pe unii oameni care au omorât în ipostaza unor persoane total schimbate, care plâng pentru greşelile făcute. Nu poţi fugi de acolo", spune elevul.

Sfaturi de la „şpăgarii de la Bac"

Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza", a fost unul dintre deţinuţii care le-a dat sfaturi elevilor. El a recunoscut în faţa tinerilor că a luat mită pentru a facilita fraudarea examenului de Bacalaureat din vara anului trecut, după care a plâns pentru că urma să-şi petreacă Sărbătorile de Iarnă în penitenciar. În 20 decembrie, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Rus la doi ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru că a luat mită în cazul „Bacul tras la xerox".

Şi elevii de la Grupul Şcolar „Alexandru Ioan Cuza" din Slobozia au simţit pe pielea lor cum este să-ţi petreci o zi la închisoare. Peste 100 de elevi s-au „bătut" pentru un loc după gratii. „A fost tare dificil să îi selectăm pe cei opt participanţi de astăzi, pentru că am avut liste cu zeci de doritori", spune profesoara Valeria Socol.Dacă la început li s-a părut distractiv, odată ajunşi în arest, tinerii şi-au schimbat părerea.

„În celulă, am stat de vorbă cu colegii, însă, la un moment dat, discuţiile erau neinteresante şi m-a cuprins plictiseala. Dacă eu, după câteva ore, mă plictisisem şi duceam dorul agitaţiei din oraş, îmi imaginez cum trebuie să fie dacă stai aici câţiva ani", spune Vlăduţ Mihai Şerban, un elev de clasa a X-a.

Tânjind după libertate

image

Tinerii au fost amprentaţi şi s-au ales cu dosare penale

„Am stat într-o curte de opt metri pătraţi, îngrădită şi încuiată cu lacăt. Este foarte deprimant să stai aşa, te doboară", adaugă Marius Găzdaru (18 ani). Tinerii închişi pe 2 decembrie la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Slobozia au tânjit, pe tot parcursul zilei, după libertate. „A fost interesant, însă abia aşteptam să ies şi să pun mâna pe telefon pentru a-mi contacta prietenii şi apropiaţii", spune Vlăduţ Mihai Şerban. Adolescenţii au primit în dar dosarele specimen de închisoare care conţin mai multe date, printre care şi amprentele, dar şi celebrele fotografii din profil.Din fericire, la sfârşitul zilei, liceenii au fost eliberaţi „condiţionat", însă cu toţii şi-au jurat că nu vor să îşi mai piardă libertatea pentru nimic în lume.

Previn infracţiunile prin puterea exemplului

Acţiunea „O zi în penitenciar" face parte din proiectul „Creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie prin o mai buna educaţie, informare a societăţii şi îmbunătăţirea activităţilor în penitenciar", desfăşurat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Programul în valoare de 5 milioane de euro are ca scop prevenirea infracţionalităţii în rândul tinerilor şi se desfăşoară în şase penitenciare: Botoşani, Craiova, Gherla, Slobozia, Târgşor şi Timişoara.

Potrivit lui Dan Donciu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, cea mai importantă fază a proiectului este urmărirea impactului pe care îl are experienţa trăită de elevi. „Liceenii vor împărtăşi trăirile cu alţii, astfel încât de experienţa acestora să beneficieze şi alţii. Pe viitor vor fi şi alţi elevi care vor trăi experienţa", a spus el.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite