La şcolile UCECOM, meseria e brăţară de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechea şcoală meşteşugărească înfiinţată acum 60 de ani e azi o instituţie privată modernă. Elevii care învaţă la una din cele 12 unităţi şcolare tehnologice UCECOM din ţară au siguranţa că îşi găsesc de lucru după absolvire.

Pe un perete în salonul de coafură ultradotat al Colegiului UCECOM „Spiru Haret" din Bucureşti e lipită o foaie cu următorul citat: „Îmi place munca. Mă fascinează. Pot să stau ore în şir şi să mă uit la oamenii care muncesc" - Jerome K. Jerome.

În ciuda îndemnului la contemplare al umoristului britanic, elevii de la UCECOM muncesc cu sârg. E ziua examenului de absolvire pentru seral. Pe scaune înalte, de coafor, trei fete stau cuminţi, cu mâinile în poală, în timp ce alte trei le aranjează părul cu perii mari, rotunde, în zgomot de foehn. În spatele lor, în bănci, alte fete mai aruncă o privire pe proiectul de absolvire şi se pregătesc să răspundă la întrebările comisiei.

Ambiţii profesionale

„Sunt trei niveluri de competenţă", explică Păuniţa Vlădăianu, director adjunct al colegiului. „La primul nivel, la sfârşitul clasei a X-a au de făcut o coafură. După un an, la nivelul doi, susţin un proiect, iar apoi pot să se oprească sau pot să mai facă doi ani, timp în care învaţă materiile de cultură generală la un nivel mai ridicat, plus istoria modei, machiaj, apoi dau examenul de nivel trei şi se numesc «hairstylist». La nivelul doi se numesc frizeri. După aceea pot da Bacalaureatul şi pot să meargă mai departe la facultate sau la postliceală."

Sistemul e valabil pentru toate specializările, de la bucătari la mecanici auto. „Am avut şi elevi care au ajuns celebri. Pe Adrian Perjovschi îl văd acum la televizor. Alţii au plecat în străinătate. Foarte mulţi pleacă", afirmă Cecilia Calofil, profesoara de coafor. Şi elevele care dau azi examen au ambiţii mari. „Vreau să ajung cât mai sus, să am o afacere proprie", spune Anişoara Ică, viitoare absolventă.

Între timp, în atelierul de mecanică, vreo zece băieţi tocmai au demontat o chiulasă (piesă care închide cilindrii unui motor cu ardere internă), iar acum o montează la loc. În asta constă proba lor practică. Au mâinile mânjite de ulei, iar aerul miroase a benzină. Şi ei visează să ajungă departe, dacă se poate ca Tudorache, care a crescut la casa de copii, iar acum lucrează ca mecanic auto la Porsche.

Proiecte internaţionale

Băieţii de la mecanică auto au demontat o chiulasă



În 2004, colegiul a demarat un proiect pe cinci ani în parteneriat cu Fundaţia Robert Bosch prin care 50 de copii instituţionalizaţi au urmat gratuit cursurile şcolii UCECOM. „În fiecare an, cinci copii plecau câte două săptămâni în Germania la practică. Pentru nişte copii de la orfelinat era ceva extraordinar." 45 dintre ei s-au angajat după absolvire. Un alt parteneriat cu Camera Meşteşugarilor din Koblenz, Germania a vizat perfecţionarea elevilor în domeniul mecatronicii (o combinaţie între electronică, informatică şi mecanică).

Colegiul realizează schimburi internaţionale de elevi în Germania şi în Belgia, este angrenat în diverse proiecte finanţate cu fonduri europene şi are parteneriate inclusiv cu L'Oreal Professionel şi cu Fundaţia „Principesa Margareta".

Procentul celor care îşi găsesc de lucru după terminarea cursurilor UCECOM este între 85% şi 90%. Gabriel Zorzini, directorul colegiului, consideră că acest fapt se datorează atât adaptării în timp real la cerinţele pieţei muncii, cât şi sistemului de pregătire care presupune practica direct la agenţii economici de profil. „Facem anual studii de oportunitate şi suntem parteneri cu peste 300 de agenţi economici care ne comunică nevoile de personal."

Pentru a demonta prejudecata că a urma o şcoală profesională e lucru de ruşine, colegiul pregăteşte „Ziua meşteşugarilor", în care elevii de gimnaziu sunt invitaţi la colegiu ca să afle ce presupune fiecare meserie.

„Vrem să se înţeleagă că elevii care urmează această cale nu sunt cei care învaţă mai prost, ci sunt cei care au înclinaţii spre o anumită meserie." Pe lângă colegiul din Bucureşti, reţeaua UCECOM cuprinde alte 11 licee în ţară, la Arad, Brăila, Breaza, Baia Mare, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi, Odorhei, Ploieşti şi Timişoara.  

"Suntem parteneri cu peste 300 de agenţi economici care ne comunică nevoile de personal."
Gabriel Zorzini
director

image
image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite