Îşi inventează viitorul prin chimie şi medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Dinu Patriciu a publicat numele bursierilor liceeni şi studenţi în anul universitar 2010-2011. Din 2008, Georgiana Druncea a câştigat în fiecare an de liceu bursa „Inventează‑ţi viitorul“.  Și în următorul an şcolar ea va primi în fiecare lună 200 de lei de la Fundaţia Dinu Patriciu.

Georgiana Druncea intră la toamnă în anul terminal de liceu. Elevă premiantă a Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei" din Călăraşi, fata a obţinut în cei trei ani de liceu de până acum o singură notă: 10. Este pasionată de chimie şi vrea să urmeze Medicina Dentară, la Universitatea „Carol Davila" din Bucureşti.

A aflat de bursele „Inventează-ţi viitorul!" oferite de Fundaţia Dinu Patriciu printr-un afiş din liceu. „Se căutau elevi cu rezultate bune pentru a fi sprijiniţi în încercarea lor de a face parte din aşa-zisa «elită» a generaţiei viitoare. M-am gândit că performanţele mele şcolare m-ar putea recomanda pentru primirea acestei burse, aşa că am aplicat", îşi aduce aminte Georgiana de momentul înscrierii, acum trei ani.

Citeşte şi:

Medicina, poarta spre Occident

Campioană la burse

Anul acesta, tânăra a primit pentru a treia oară bursa. Georgiana spune că rezultatele bune la şcoală au început să vină natural, odată ce şi-a stabilit anumite standarde. „Trebuie să recunosc că sunt o perfecţionistă şi îmi doresc întotdeauna să fac totul ca la carte. Poate că asta m-a determinat în principal să îmi fixez o ţintă spre care să tind, până la urmă e vorba şi de aspiraţia umană, de ambiţia de fi întotdeauna cel mai bun dintre cei buni".

La şcoală, Georgiana este cel mai mult ataşată de chimie, fiind şi olimpică naţională la această materie. De altfel, chimia a determinat-o să opteze pentru Facultatea de Medicină Dentară. „După biologie, studiul chimiei şi cercetarea modului în care unele substanţe interacţionează cu organismul uman au o pondere ridicată în cadrul cursurilor predate", explică liceana din Călăraşi.

Bursele ,,Inventează-ţi Viitorul!"

Fundaţia Dinu Patriciu a publicat săptămâna trecută numele celor 5.000 de liceeni care vor primi lunar, în anul şcolar 2010-2011, câte o bursă de 200 de lei în cadrul programului ,,Inventează-ţi viitorul!".

În competiţia de anul acesta s-au înscris 14.750 de candidaţi. Media şcolară a bursierilor nou intraţi în program a fost anul acesta foarte ridicată: 9,81. Pentru a se înscrie în competiţie, liceenii trebuie să aibă rezultate şcolare bune, adică o medie a ultimilor 2 ani de studii cel puţin egală cu 9,00 şi să aibă o situaţie socială modestă, adică să provină din familii cu o medie a venitului lunar pe membru de familie în ultimele trei luni mai mică de 400 de lei pe lună.

Orizonturi deschise şi pentru Adrian Găitar

Tot săptămâna trecută au fost făcute publice şi numele studenţilor care îşi vor pregăti masteratul sau doctoratul la facultăţi din străinătate, prin bursele „Orizonturi Deschise". Fiecare dintre cei 100 de bursieri va primi până la 15.000 de dolari pe an.

Unul dintre bursieri, Adrian Găitar, fost student la Chimie, îşi va începe masteratul în Cercetare în Genomică Funcţională la Universitatea din York în Marea Britanie. „În România, acest program de masterat, din păcate, nu există - de aceea am fost nevoit să mă orientez spre exterior", afirmă tânărul.

Sfaturi pentru viitorii candidaţi

Adrian este, de altfel, un fost bursier „Inventează-ţi viitorul!", pe vremea când era licean. El spune că „fiecare candidat trebuie să aibă încredere în abilităţile şi capacităţile sale, indiferent de starea materială. Eu îi sfătuiesc să aplice cu maximă siguranţă şi să fie originali în redactarea eseului, care este o parte integrantă a dosarului. Deviza mea este: «Dacă îţi doreşti foarte mult să îţi atingi ţelurile, continuă până la capăt!»".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite