Invenţie de liceu premiată în California

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Emilian Roşu (stânga), alături de ceilalţi câştigători  ai premiilor  „Elevul anului“
Cristian Emilian Roşu (stânga), alături de ceilalţi câştigători ai premiilor „Elevul anului“

Cristian Emilian Roşu este un tânăr pasionat de fizică, implicat în multe proiecte umanitare ingenioase. Nu întâmplător s-a numărat printre câştigătorii Galei Premiilor în Educaţie. Elev în clasa a XII-a, Emilian lucrează la proiecte pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi.

Tânărul de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" din Marghita (Bihor) a reuşit să impresioneze juriul competiţiei de la Gală prin modul în care şi-a pus cunoştinţele în fizică în slujba celor cu deficienţe. De exemplu, Emilian a lucrat anul trecut la un dispozitiv menit să rezolve problema integrării în societate a persoanelor cu deficienţe auditive şi de vorbire. Mai exact, aparatul transformă în sunet mişcările folosite de limbajul prin semne, „uşurând, astfel, comunicarea dintre cei cu deficienţe de auz şi alţi oameni", spune Emilian. Proiectul a obţinut chiar şi medalia de aur la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică din 2009 dar, din păcate, nu a putut fi pus în practică din lipsă de fonduri.

De asemenea, elevul a început să lucreze la un proiect cu aplicaţii în neurologie, de care ar putea beneficia persoanele cu deficienţe motorii. Astfel, dispozitivul preia impulsurile pe care creierul le transmite muşchilor, le interpretează şi îndeplineşte funcţiile pe care corpul celor cu deficienţe de mişcare nu le mai poate îndeplini.
„Este primul proiect de acest gen iniţiat în România, iar scopul final este acela de a facilita interacţiunea persoanelor cu deficienţe motorii cu lumea înconjurătoare, oferindu-le acestora o mai mare independenţă de acţiune", povesteşte Emilian.

Stop accidentelor rutiere!

Dar tânărul nu s-a oprit aici: a început să lucreze la un nou dispozitiv, care are drept scop oprirea accidentelor rutiere. „Pe parcursul anului 2010  am iniţiat şi desfăşurat un proiect de dezvoltare a acestui sistem inteligent de prevenire, în condiţiile în care România ocupă locul I în Europa în ceea ce priveşte numărul de decese astfel cauzate", argumentează Emilian.

Cu acest proiect, elevul a obţinut, în mai 2010, medalia de aur la Târgul Internaţional de Inventică şi Ştiinţă Intel din California, unde au participat 1.500 de liceeni din 70 de ţări. În prezent, Emilian aşteaptă confirmarea colaborării dintre echipa cu care a lucrat şi Renault Technologie România, care are drept scop construirea unui dispozitiv de stopare a accidentelor, disponibil pe piaţă în aproximativ doi ani.

Aşadar, nu este o surpriză că elevul este pasionat de fizică, numărându-se, încă din 2005, între primii 10 pe ţară la fiecare olimpiadă naţională. Emilian obişnuieşte să adauge că, pe lângă ştiinţă, un alt hobby al său este muzica, el cântând la chitară de câţiva ani.

"Am lucrat la un proiect care are drept scop reducerea numărului de accidente rutiere."
Cristian Emilian Roşu elev

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite