Învaţă practic economie pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economy Works este un tutorial online a câte trei module. Doi dintre cei mai activi participanţi vor ajunge la o celebră şcoală de vară Colorado (SUA). Programul oferă o şansă liceenilor pasionaţi de economie sau celor care vor să afle în termeni practici ce înseamnă economie de piaţă.

Acum 10 ani, la singura oră de economie, se învăţa dintr-un singur manual. Atât ofereau societatea şi tehnologia de atunci tânărului viitor cetăţean plătitor de taxe şi impozite. Acum, prin proiectul Economy Works, tineri din 70 de licee au online pe site-ul programului  cărţi renumite, videoclipuri, benzi desenate, materiale audio despre mecanismele economiei şi cursuri interactive într-un limbaj deloc greoi.

Proiectul implementat de Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib) a fost prezentat în câteva licee din Bucureşti şi din ţară. Sunt căutaţi aproximativ 500 de elevi cu vârste între 14 şi 19 ani. Predarea pe internet despre economie este structurată în trei module online de câte două săptămâni. La sfârşitul fiecărui modul, elevii sunt invitaţi să răspundă la o întrebare de gândire critică printr-un eseu de maximum două pagini.

Economie din pasiune

Pentru fiecare modul, cel mai bun eseu va fi premiat cu 100 de dolari. Ultimul tutorial, cu tema „Cum funcţionează economia de piaţă", s-a încheiat acum două zile, iar ieri au fost postate materiale academice pentru cel de-al doilea modul despre rolul statului în economie.
Ovidiu Neacşu, de la SoLib, a prezentat proiectul Economy Works la cluburile de dezbateri din liceele din Bucureşti.

 Le-a explicat tinerilor că pot învăţa economie din pasiune, nu din obligaţie. „M-a surprins un lucru în discuţiile cu ei: au întrebat cât timp trebuie să aloce acestui program, iar noi le-am răspuns că nu le recomandăm un timp anume, ci «cât vă place vouă», iar ei au fost surprinşi. Ştiu din experienţa mea că, dacă faci ceva din pasiune, există mai multe şanse să-ţi iasă bine, decât atunci când eşti obligat".

Cei de la SoLib pun la cale un cerc de economie, care momentan are loc în clubul de dezbateri al Colegiului „Iulia Hasdeu". „Sperăm să facem ceva constant şi să răspândim cercul de economie şi în alte licee. Pentru mine e o surpriză plăcută să văd cum liceenii vin sâmbăta la un astfel de cerc, fiindcă vor să înveţe altfel."

Informaţii accesibile despre economie

Cele trei module online pot fi accesate de oricine este interesat de cultură civică sau de economie, care vrea să înţeleagă modul cum funcţionează economiile statelor moderne. Concursul de eseuri este deschis doar liceenilor cu vârste între 14 şi 19 ani. Nu este neapărat necesar să te înscrii la concursurile de la toate trei modulele. Dacă l‑ai ratat pe primul, poţi trimite eseul pentru al doilea. Însă, ca să câştigi participarea la şcoala de vară organizată de Fundaţia americană pentru Educaţie Economică în iulie în Colorado, trebuie să fii activ la toate cele trei module.

„Programul şcolii din Colorado este intensiv, dar conceput pentru elevi de liceu care provin din ţări diferite, ceea ce înseamnă că orele de curs sunt îmbinate cu perioade de socializare. Elevii participă la cursuri interactive şi ateliere de studiu, dar  asistă şi la discursuri ţinute de profesori renumiţi", explică Andreea Martinovici, director de programe la SoLib.

Găsiţi materialele academice şi formularul de înscriere la concurs pe www.economyworks.ro.

"Programul şcolii din Colorado este intensiv, dar conceput pentru elevi de liceu care provin din ţări diferite; orele de curs sunt îmbinate cu socializare."
Andreea Martinovici
director de programe SoLib

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite