Învaţă limba engleză ca să studieze în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima tabără care pregăteşte elevii de liceu pentru a studia peste hotare a avut loc săptămâna trecută, la Predeal. Tinerii au beneficiat de cursuri intensive pentru a trece cu brio examenele de limba engleză cerute la admitere de universităţile străine.

15 elevi care au trecut anul acesta în clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a şi-au încheiat sâmbăta trecută „stagiul" la Predeal şi au plecat acasă cu diplome, cărţi, broşuri şi multe idei despre cum ar putea arăta viitorul lor academic. Tinerii au venit din Iaşi, Buzău, Râmnicu Vâlcea şi Bucureşti ca să afle despre oportunităţile de studiu în străinătate şi ca să aibă ocazia de a vedea ce înseamnă un examen internaţional de limbă.

Timp de o săptămână, ei au parcurs cele patru secţiuni ale examenelor TOEFL („Test of English as a Foreign Language") şi IELTS („International English Language Testing System") - respectiv „speaking" (vorbire), „listening" (ascultare), „writing" (scriere) şi „reading" (citire) -, au primit sfaturi despre cum trebuie să abordeze aceste examene, au făcut simulări de examen, iar un consultant le-a prezentat universităţile din Marea Britanie, Olanda şi Danemarca - destinaţiile preferate ale studenţilor est-europeni.

„Semizei" şi „preţioase"

Deşi trezitul dis-de-dimineaţă nu le-a surâs deloc, tinerii şi‑au luat în serios „vacanţa de studiu" şi s-au prezentat în fiecare zi, la ora 9.00, în sala de curs, o mansardă luminoasă cu vedere spre munţi. „Sunt câte cinci ore de activităţi, apoi au program de voie", explică Liliana Ibraimof, director de programe la „Road Language Centre", organizatoarea taberei.

„De fapt, am avut foarte puţin timp de capul nostru, dar n-a fost nevoie, ne-am distrat şi aşa", subliniază Bianca Cremene, din Râmnicu Vâlcea, una dintre „preţioase". În tabără, băieţii s-au supranumit „semizei", iar fetele „preţioase", pe lângă alte porecle pe care şi le-au pus pentru a se apela mai uşor. „Noi ne identificam după oraşe la început, că nu ţineam minte numele. Celor din Iaşi le ziceam «Jessy people», pentru că Iaşi în engleză e Jessy", explică Ana Florescu, din Bucureşti.  Programul „de voie" însemna de fapt diferite activităţi organizate în aer liber, precum scurte drumeţii sau jocuri de fotbal, tenis, baschet, biliard sau popice şi începea în fiecare zi după ce luau masa de prânz, adică de la ora 15.30.

Fetele, mândre de diplomele lor

image

Abia seara îşi puteau face cu adevărat „de cap". Însă atunci când eşti cazat într-o vilă cochetă din creierii munţilor, unde urşii vin seara în căutarea cinei, iar haitele de câini stau la pândă ca să-i alunge, opţiunile sunt relativ restrânse. Aşadar, tinerii se adunau la ultimul etaj al vilei. Iar acolo, înghesuiţi pe două canapele, jucau cărţi sau Metropolis. Aventura începea abia noaptea, când băieţii încercau să ajungă din spaţiul social de la ultimul etaj al vilei în cel sacru de la primul etaj, adică în camerele fetelor. N-au reuşit însă niciodată să treacă de ochiul vigilent al Lilianei Ibraimof.

Îmbină distracţia cu învăţatul

Pentru majoritatea tinerilor, aceasta nu a fost prima tabără la care au participat. A fost însă cea mai bună. „Noi, cei din Vâlcea, am fost mereu în tabere de matematică la Voineasa", spune Adelina Paxaman. „Am fost şi în tabere doar pentru distracţie, dar asta e foarte diferită. Îmbină foarte bine distracţia cu învăţatul", spune Robert Rizea, din Bucureşti.  „Avem activităţile foarte bine programate, iar cursurile sunt foarte OK. Profesorii sunt atât de amuzanţi şi predau foarte bine", completează Alex Corciu din Buzău.

Este pentru prima dată când în România cineva se gândeşte să combine consultanţa educaţională cu un curs de limbă, o formulă care s-a dovedit de succes. „La prima oră le-am spus că TOEFL este «a preview of their future academic life», adică o privire asupra a
ceea ce vor face în viitor, şi atunci au devenit foarte atenţi. După prima zi de curs erau foarte entuziasmaţi", explică Ibraimof.

Cursuri altfel decât la şcoală

Unii dintre ei s-au speriat, iniţial, când au văzut că se învaţă „pe bune". „Când am văzut că o să facem atâtea ore, mă gândeam: «Doamne, să vezi cât scriu acum, ce deştepţi sunt copiii ăştia, n‑or să mă bage-n seamă!» Mă aşteptam să fie toţi nişte tocilari", spune una dintre fete. „Şi noi la fel credeam, aveam aceeaşi prejudecată", o asigură un băiat. „La cursuri mă aşteptam să scriem ca la şcoală, dar au fost interactive, nu trebuia să scrii ca să reţii. A meritat investiţia", conchide altă fată. Tinerii au plătit 790 de lei pentru cazare, masă şi cursuri.

Tabăra s-a încheiat cu o excursie de o zi la Sinaia. Acum cei 15 tineri s-au întors în oraşele lor, unde continuă pregătirea. Vor să plece în Marea Britanie sau în Olanda, unde majoritatea vor să studieze medicina, dar şi business, IT, design, psihologie sau drept. „Ne-a ajutat experienţa de aici. Nu ştiam cum e cu facultăţile de afară, iar acum ne-am dat seama că sunt multe oportunităţi", conchid elevii.

"Am fost şi în tabere doar pentru distracţie, dar asta e diferită. Îmbină foarte bine distracţia cu învăţatul.''
Robert Rizea elev

"TOEFL este «a preview of their future academic life», adică o privire asupra a ceea ce vor face în viitor.''
Liliana Ibraimof director programe „Road Language Center"

790 de lei i-a costat pe elevii de liceu tabăra de limba engleză, organizată de „Road Language Centre" la Predeal.

Care sunt diferenţele între TOEFL şi IELTS. Ce alegem?

Multă lume face confuzii între cele două examene de limbă. Diferenţa majoră e că IELTS este un test britanic, ca şi testul Cambridge, şi poate fi susţinut la British Council. TOEFL în schimb e un test de engleză americană şi poate fi susţinut la diferite centre din ţară. IELTS se organizează o dată pe lună, iar TOEFL de trei până la patru ori în acelaşi interval. În cazul IELTS, proba de vorbire se dă cu un interlocutor, pe când TOEFL e în întregime susţinut pe computer. „Mulţi mă întreabă ce să dea, TOEFL sau IELTS", spune Liliana Ibraimof. „Celor care citesc mai bine pe hârtie le recomand IELTS, celor care au un scris greu de înţeles le zic să dea TOEFL.

Uneori alegerea se face în funcţie de cât de uşor poţi obţine un scor mai bun", explică Ibraimof. „Nu există o scală oficială de paritate pe scoruri, iar universităţile cer tot felul de punctaje şi atunci dai testul la care ştii că ţi-e mai uşor să iei punctajul cerut." Certificatele obţinute în urma testelor TOEFL şi IELTS sunt valabile doar doi ani.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite