Informaticienii care duc numele ţării peste Ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte elevi din Braşov se antrenează zi de zi pentru a aduce un premiu României. Liceenii de la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil“ vor participa la concursul internaţional de informatică American Computer Science League (ACSL).

10.000 de dolari. Aceasta este suma care îi desparte pe informaticieni de călătoria spre New Haven, unde are loc, în acest an, finala concursului ACSL. Daniel Bărbulescu, Bogdan Fodor, Teodora Tănase, Rareş Smeu, Alina Zăgan, Mihai Morcov şi Andi Popa sunt elevii care se pregătesc intens pentru a recuceri premiul I, la cel mai important concurs de programare desfăşurat între liceele din lume.

În fiecare an însă, braşovenii au avut nevoie de sprijinul sponsorilor, pentru a putea suporta cheltuielile de transport, foarte costisitoare pentru ei. Cei şapte elevi, olimpici naţionali şi judeţeni la informatică, nu pot fi susţinuţi de către Inspectoratul Şcolar sau Ministerul Educaţiei, pentru că participarea la concurs este strict voluntară.

Concurs cu tradiţie

De zece ani, elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil" duc numele ţării lor peste Ocean. În 2007, 2009 şi 2010, echipele au obţinut locul I, iar în 2008 au cucerit locul al II-lea. O parte dintre cei care au pus umărul la câştigarea concursului de anul trecut fac acum parte din echipă şi speră să obţină, din nou, aceeaşi performanţă.

Manuela Şerban este profesorul-coodonator al echipei de la Colegiul de Informatică, cea care, în fiecare an, face adevărate „cantonamente" cu cei mai buni informaticieni, pentru a cuceri cele mai mari premii în America. „Anul trecut, am câştigat două premii I şi la categoria seniori şi la juniori. Echipele de la colegiul nostru au fost singurele din ţară care au venit cu premiul I de la acest concurs, la care participă elevi şi de la alte licee din ţară", mărturiseşte Manuela Şerban.
 
Eforturi pentru fonduri

Pentru a strânge fonduri, profesoara, împreună cu părinţii elevilor, a creat Asociaţia „Viitorul începe azi!", prin care a reuşit să strângă o parte din bani, prin contribuţia de 2% din impozitul pe venit. În mai multe rânduri, profesoara a donat bani din propriul buzunar pentru elevii cu posibilităţi materiale reduse, iar în unele cazuri, părinţii au fost cei care au contribuit cu mare parte din banii necesari.
 
De cele mai multe ori, tinerii au beneficiat de ajutor din partea autorităţilor locale. Anul acesta însă este posibil să piardă banii de la Primăria Braşov, pentru că au depus solicitarea prea târziu, susţin reprezentanţii instituţiei. „Ar fi fost ideal să facă o solicitare încă de anul trecut, pentru a putea programa un buget special pentru ei. Nu spunem un «nu» hotărât, dar, în principiu, este destul de dificil să-i ajutăm, dacă nu au intrat în şedinţa ordinară. Doar dacă vom face o sedinţă extraodinară şi să tăiem de undeva ca să-i ajutăm. Oricum, în fiecare an au beneficiat de sprijinul nostru", a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Cum îi puteţi ajuta?

Pentru a-i susţine financiar pe tinerii informaticieni puteţi depune sume de bani în următoarele conturi: pentru lei, RO 38 BRDE 080 SV 38511080800, deschis la BRD, Groupe Societe Generale, filiala Braşov sau pentru dolari RO 73 BRDE 080 SV 51252300800, deschis la BRD, Groupe Societe Generale, filiala Braşov. 

"Echipele de la colegiul nostru au fost singurele care au venit cu premiul I de la acest concurs, la care participă elevi şi de la alte licee din ţară. "
Manuela Şerban
profesor coordonator

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite