Experta României în combinaţii chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Maria Istrate din Iaşi va reprezenta România la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene care va avea loc în Suedia, luna aceasta. Eleva de la Centrul de Excelenţă din Iaşi va face parte din echipa României şi se va confrunta cu reprezentanţi din alte 20 de ţări europene.

Ana Maria este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" din Iaşi şi, alături de alţi doi elevi, va participa la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, din Suedia.

Concursul are loc anual şi reuneşte echipe din 20 de ţări europene. Grupele sunt formate din trei elevi, iar fiecare elev îşi poate alege o materie: fizică, chimie sau biologie. Ana Maria a ales să fie testată la chimie, disciplina ei preferată.

„Profesoara de chimie m-a ajutat"

Şi-a dat seama că a descoperit materia favorită încă din primul an de chimie, în clasa a VII-a. „Mi-a plăcut din clasa a VII-a, când am început să studiez această disciplină. Recunosc că, un rol important l-a avut şi doamna profesoară Paula Gavrilescu. În mare măsură, pasiunea este şi meritul profesorului. Îţi poate arăta partea interesantă a materiei", spune Ana Maria.

Fata participă la etapa naţională a Olimpiadei de Chimie încă din clasa a VIII-a, când a debutat cu menţiune. În primii doi ani de liceu a obţinut locul III.

Trei ore de pregătire în weekend

Pe lângă cele două ore de chimie de la şcoală, ieşeanca nu lipseşte nici de la cursurile Centrului de Excelenţă de la Iaşi. Aproximativ trei ore, în fiecare weekend, profesoara Nadia Baltă lucrează practic cu cei mai serioşi chimişti la pregătirea pentru olimpiadă.

„Centrul are un rol foarte important în pregătirea elevilor olimpici. Fără posibilitatea de a lucra cu profesori pregătiţi şi de a învăţa într-un cadru mai special, alături de alţi copii la fel de bine pregătiţi, şansele de a obţine rezultate foarte bune sunt mici", explică Ana Maria.

Acasă lucrează alte câteva ore, în fiecare zi. Atunci când olimpiadele se apropie, calculatorul stă mai mult închis, iar programul dedicat studiului este foarte intens. Chiar şi aşa, îşi lasă timp liber pentru a ieşi cu prietenii sau pentru a sta la calculator. „Are rezultate foarte bune, e adevărat, dar asta nu înseamnă că stă toată ziua închisă la învăţat. Pentru că învaţă foarte repede, uşor şi îi place", a spus Gabriela Istrate, mama fetei.

Deşi nu s-a gândit serios la ce va face peste câţiva ani, olimpica din Iaşi ştie că nu va fi departe de ştiinţa căreia îi dedică acum timp, energie şi pasiune.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite