Elevii susţin ultimele probe la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Notele de la Bac  se vor afişa pe 3 iulie
Notele de la Bac se vor afişa pe 3 iulie

Absolvenţii de liceu au început, ieri, probele scrise la examenul de maturitate. Tinerii mai au de susţinut două probe: Matematică sau Istorie şi examenul dintr-o materie studiată în funcţie de profilul liceului.

Examenul la Matematică este obligatoriu pentru toţi liceenii care au absolvit un profil real, tehnologic, un liceu în cadrul profilului pedagogic, specializarea învăţător-educatoare şi a profilului militar, specializarea matematică-informatică, din filiera vocaţională. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi asigură pe candidaţi că subiectele vor fi concepute conform programei şcolare şi vor putea să fie rezolvate în timpul stabilit de trei ore. Testul pentru proba scrisă la Matematică este format din trei subiecte cu grade de dificultate de la uşor la dificil.

Examinatorii vor puncta modul în care un candidat cunoaşte noţiunile de matematică, le înţelege, le aplică, le analizează sau le sintetizează. Fiecare subiect valorează 30 de puncte şi se oferă 10 puncte din oficiu. Pentru orice soluţie corectă, chiar dacă este diferită de cea din barem, profesorii examinatori vor acordă punctajul corespunzător. Pentru redactarea lucrării, elevii pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar la Matematică pot intra în sala de examen şi cu instrumente de desen.

Istorie pentru elevii de la uman sau vocaţional

Elevii care au studiat la un liceu teoretic- profil umanist sau la unul vocaţional vor susţine, miercuri, proba la Istorie. Structura testului pentru proba scrisă la disciplina Istorie este formată din trei subiecte. Pentru primele două subiecte candidaţii vor primi texte din surse istorice şi vor avea de răspuns la mai multe întrebări pe baza materialelor prezentate. La al treilea subiect, elevii vor avea de redactat un eseu structurat.

Profesorii evaluatori vor urmări utilizarea limbajului istoric adecvat, structurarea prezentării, evidenţierea relaţiei cauză-efect, susţinerea unui punct de vedere cu argumente istorice (coerenţa şi pertinenţa argumentării elaborate prin utilizarea unui fapt istoric relevant, respectiv a conectorilor care exprimă cauzalitatea şi concluzia), respectarea succesiunii cronologice/ logice a faptelor istorice. De asemenea, examinatorii vor ţine cont şi dacă elevul s-a încadrat în limita de spaţiu precizată.

Elevii care susţin examenul la Istorie trebuie să fie foarte atenţi la cerinţa subiectului. Astfel subiectele de tipul „precizaţi", „enumeraţi", „numiţi" vizează cunoaşterea evenimentelor sau a proceselor istorice; „menţionaţi", „explicaţi" vizează înţelegerea evenimentelor sau a proceselor istorice, a diversităţii sociale, culturale şi de civilizaţie în istorie, în contexte noi. Subiectele care încep cu formule ca „ilustraţi", „utilizaţi", „selectaţi", „formulaţi un punct de vedere" urmăresc aplicarea principiilor şi a metodelor adecvate în abordarea surselor istorice, iar cele care încep cu „elaboraţi", „formulaţi", „comparaţi", „prezentaţi" vizează capacitatea de analiză şi de sinteză referitoare la evenimente sau procese istorice. Cerinţele în care candidaţilor li se pretinde să argumenteze, să compare sau să selecteze vizează capacitatea de evaluare a evenimentelor sau a proceselor istorice, în contexte noi.

Frauda se pedepseşte

Elevii vor susţine ultimul examen pe 1 iulie, respectiv proba la alegere a profilului şi specializării (geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie sau sociologie - pentru profilul umanist şi fizică, chimie, biologie sau informatică - pentru profilul real). Măsurile drastice de securitate se menţin şi la probele scrise. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi sfătuiesc pe tineri să se concentreze asupra rezolvării subiectelor şi să nu aibă idei de fraudare a examenului. Iar candidaţii au de ce să se teamă. Cei care sunt prinşi că vor să fure la examen vor fi eliminaţi din concurs şi nu vor mai putea susţine Bacalaureatul mai devreme de două sesiuni.

Orice neregulă din timpul examenului de Bac poate fi sesizată la Tel Verde 0800801100 (telefon gratuit), pus la dispoziţie de Ministerul Educaţiei. Reprezentanţii Ministerului reamintesc părinţilor că examenul de Bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi le solicită să semnaleze orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon gratuită 0800801100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00-19.00.

Calendarul examenului  de Bac 2011

Sesiunea iunie-iulie:
- 29 iunie - Matematică sau Istorie
- 1 iulie - Proba la alegere a profilului şi specializării
- 3 iulie - Afişarea rezultatelor
- 4 iulie - Depunerea contestaţiilor
- 5 - 7 iulie - Rezolvarea contestaţiilor
- 8 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite