Elevii străini învaţă tradiţii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna Românească îşi propune să promoveze valorile şi obiceiurile populare din România printre elevii din zeci de ţări. Dulciurile româneşti au fost cele mai căutate la evenimentele culturale de la Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti.

Vin din ţări care mai de care mai îndepărtate, învaţă în limba engleză şi au colegi din toate culturile. Acum îi unesc faptul că toţi se află în România, o ţară pe care o descoperă cu drag în fiecare activitate de la şcoală.

Sunt înnebuniţi după mâncare din România: sarmalele, ciorba, micii şi mămăliga sunt favoritele lor. În schimb nu prea sunt încântaţi de costumele populare. „Costumele populare româneşti sunt prea încărcate, prea colorate. Nu-mi plac costumele", spune un elev de la Şcoala Americană Internaţională. „Nu-mi plac, dar sunt ok", răspunde un alt coleg. „Costumele populare sunt foarte frumos colorate şi se potrivesc perfect cu dansurile româneşti", îi contrazice un elev polonez din clasa a IX-a.

Elevii străini sunt foarte interesaţi de tradiţiile româneşti, arată profesorii de la Şcoala Americană, ei fiind atraşi de legende şi de cultura românilor. Câncele populare, tradiţiile din preajma sărbătorilor religioase şi dansurile româneşti sunt alte atracţii. „Cântecele româneşti îmi aduc emoţii pozitive. Clima este caldă, natura impresionantă şi oamenii foarte prietenoşi", spune un elev din Polonia.

Străinii au cântat „Alunelu"

Românii i-au învăţat pe străini dansuri populare Foto: Arhiva Şcoalii Americane Internaţionale



Săptămâna trecută, elevii de la Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti (AISB) au avut parte de un eveniment autentic românesc. Şcolarii au meşteşugărit alături de olari pricepuţi, au cântat şi au dansat pe muzica românească şi au asistat la o prezentare de costume tradiţionale româneşti. În cadrul şcolii a fost organizată şi o expoziţie cu vânzare de cărţi despre România. „Copiii provin din diferite culturi. Învăţând despre trandiţiile celorlalţi simt că şi cultura lor este apreciată şi respectată", explică Jennifer Connolly, profesoră de origine americană la şcoala secundară.

În cadrul evenimentului, tinerii au cântat „Alunelu" şi au făcut mărţişoare la cursului de artă. Pe holurile şcolii au fost expuse picturi naive ale artistei Catinca Popescu, schiţe de arhitectură românească şi fotografii despre România semnate de fotograful american John Sciurba. „Cred că este important pentru elevi să aibă viziune mai amplă asupra ţării în care locuiesc- inclusiv asupra tradiţiilor, dar şi a evenimentelor contemporane.

Cunoscând atât trecutul, cât şi prezentul ţării în care locuiesc, copiii îşi fac o mai bună impresie asupra ţării gazdă. De asemenea, ei acumulează o experienţă educaţională semnificativă şi sunt ajutaţi să îşi dezvolte gândirea critică", explică Andy Mennick, consilier şcolar AISB. Cel mai aşteptat program a fost cu siguranţă degustarea de dulciuri româneşti. Deserturile au fost pregătite chiar de mămicile elevilor români de la Şcoala Americană.

Degustare de dulciuri româneşti

image

„Am pregătit mucenici. Sunt tradiţionali pentru luna martie- specifici pentru desertul românesc. Copiii au adorat toate pregătirile noastre. Ne bucurăm că s-au simţit bine şi că au apreciat munca noastră", povesteşte Doina Ivan, mama a doi elevi în vârstă de 10 ani, respectiv 18 ani. „Cei mici sunt interesaţi în speciale de tradiţiile culinare. Gogoşile, placintele cu brânză, cu mere şi cozonacul au fost foarte apreciate", spune o altă mămică.

Toate activităţile desfăşurate în Săptămâna Românească au purtat însemnele tradiţionale. Profesorii şi elevii străini au probat şi costumele populare româneşti. „Toţi profesorii străini au purtat costume tradiţionale; a fost emoţionant să-i vedem îmbrăcaţi în portul nostru popular şi chiar ştiau şi din ce zone sunt. Copiii străini sunt atraşi de tradiţiile noastre. Este foarte important să cunoscă obiceiurile româneşti. Sunt învăţaţi să fie toleranţi cu toate culturile. Este minunat ca de mici să fie pregătiţi să accepte şi să aprecieze şi celelalte culturi", spune Doina Ivan.

Elevii au pictat farfurii de lut alături de meşterii olari  Foto: Arhiva Şcoalii Americane Internaţionale



Tot în cadrul evenimentului dedicat ţării noastre, elevii de la clasele gimnaziale care studiază teatrul au avut ocazia să se întâlnească cu actriţa Tora Vasilescu. Artista le-a ascultat întrebările şi le-a dat sfaturi celor care vor să urmeze o carieră în actorie.

image

"Toţi profesorii străini au purtat costume tradiţionale; a fost emoţionant să-i vedem îmbrăcaţi în portul nostru popular şi chiar ştiau şi din ce zone sunt".
Doina Ivan
părinte

Burse de studiu pentru cei mai silitori elevi

Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti oferă trei burse integrale în sprijinul elevilor merituoşi. Acestea sunt disponibile pentru cei care vor intra în clasa a VIII-a sau a IX-a în anul 2011. Beneficiarii acestor burse sunt elevi care demonstrează abilităţi academice exemplare, nevoia susţinerii financiare, precum şi implicarea în comunitate prin activităţi extracuriculare care să facă dovada unui comportament etic.

Bacalaureat internaţional

Câştigătorii burselor pentru cei patru sau cinci ani de studiu se vor pregăti cu scopul obţinerii Diplomei de Bacalaureat Internaţional, în urma programului desfăşurat pe parcursul claselor a XI-a şi a XII-a. Diploma de Bacalaureat Internaţional este rezultatul absolvirii unuia dintre cele mai prestigioase programe educaţionale din lume. Bacalaureatul Internaţional este bazat pe un model universal, cuprinzând variate elemente educaţionale specifice mai multor ţări.

Absolvenţii Şcolii Americane Internaţionale din Bucureşti care au obţinut diploma de Bacalaureat Internaţional au fost acceptaţi cu bursă totală sau parţială de către cele mai apreciate universităţi din Europa, America de Nord sau Australia.  Bursele acoperă  taxele de şcolarizare până la finalizarea studiilor preuniversitare precum şi costurile activităţilor extraşcolare.

Elevii interesaţi sunt invitaţi, împreună cu părinţii, miercuri, 23 Martie 2011, ora 18:00, la o Seară de Informare. Depunerea documentelor necesare pentru înscrierea în concurs se va putea face până pe data de 22 aprilie 2011, ora 16:00, la sediul Şcolii Americane din Şoseaua Pipera Tunari 196.  Selecţia finală va avea loc în jurul datei de 20 mai 2011. Detalii pe www.aisb.ro.

Bursa acoperă taxele pentru anii de liceu şi costurile activităţilor extraşcolare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite