Elevii, drapelele şi mătasea chinezească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Boerean, elevă în clasa a X-a, confecţionează un steag la o maşină manuală de cusut
Dana Boerean, elevă în clasa a X-a, confecţionează un steag la o maşină manuală de cusut

La şcoala profesională „Sfânta Maria“ din Bistriţa se confecţionează, anual, sute de drapele ale României, Ungariei, Franţei sau Germaniei. Elevii transformă mătasea din China în steaguri, iar atelierul lor de croitorie scoate un profit anual de aproape 6.000 de lei.

V-aţi întrebat vreodată cine face sutele de drapele arborate cu ocazia Zilei Naţionale?

Multe dintre steagurile pe care le-aţi văzut, sau pe care le-aţi fluturat pe 1 Decembrie, ies din mâna unor elevi de la Şcoala  de Arte şi Meserii „Sfânta Maria" din Bistriţa. Numai anul acesta, cei 60 de elevi de la profilul „confecţioner textil" au realizat circa 400 de drapele româneşti pentru primăriile din judeţele Maramureş, Dolj şi Bistriţa-Năsăud.

Profit de 6.000 de lei pe an

Ideea i-a aparţinut şefului atelierelor de instruire practică de la şcoala bistriţeană, Petre Floare (62 de ani).

„Aveam un prieten care urma să plece în America şi m-a rugat să-i dau un steag al României. Cum n-am găsit nicăieri unul de cumpărat, m-am apucat să-l fac chiar eu. Aşa a început totul, prin 1995", povesteşte Petre Flore. Bistriţeanul a simţit de atunci că s-ar putea scoate un profit bun din această îndeletnicire şcolară. Şi nu s-a înşelat.

„Suntem singura şcoală din Bistriţa-Năsăud în care, de 15 ani, se confecţionează drapele naţionale la mărimile standard: 90 de centimetri lăţime şi 150 de centimetri lungime. Am făcut multe steaguri pentru primării şi alte instituţii publice", spune directoarea şcolii „Sfânta Maria", Doina Tat.

Şcola a făcut şi steaguri cu însemnele NATO şi UE pentru instituţii, dar şi foarte multe drapele ale Ungariei, Franţei, Germaniei şi Austriei, pentru delegaţiile în străinătate. Criza s-a simţit chiar şi la acest nivel. Dacă anul trecut au avut comenzi de peste 700 de bucăţi, în 2010, numărul acestora a scăzut la 400.

Mătase din China şi maşini de ultimă oră

Un steag se vinde cu 13 lei. Vânzarea acestora aduce un profit sigur şcolii. „Am simţit că se pot scoate bani frumoşi din confecţionarea drapelelor. Pe an, obţinem cam 6.000 de lei din această îndeletnicire. Banii sunt folosiţi pentru dotarea şcolii", adaugă şeful atelierelor.

„Pentru confecţionarea drapelelor folosim mătase făcută în China, care e mai rezistentă. Mai demult, utilizam o mătase făcută în judeţul Mureş, care se rupea repede", mai spune Petre Floare. În plus, cele două ateliere de croitorie ale şcolii au 44 de maşini de cusut performante.

„Acum 3 ani ne-am procurat maşini de cusut chinezeşti, de ultimă oră. Şi unităţile mari de producţie de profil din ţară folosesc utilaje exact ca ale noastre", a arătat  Petre Floare.

Şcoala are atât maşini manuale de cusut, maşini electrice, cât şi maşini speciale pentru tivit. „Suntem singurii din judeţ care au utilaje ce tivesc machete şi covoare din oraş", adaugă şeful atelierelor de la Şcoala de Arte şi Meserii „Sfânta Maria" din Bistriţa.

Muncă voluntară pentru elevi

Elevii spun că practica le va folosi pe viitor. „Nu mi-a fost greu să învăţ cum se face un drapel. Îmi place ce fac la orele de practică. Mă gândeam chiar să devin croitoreasă", zice Dana Boerean, o elevă în clasa a X-a la Şcoala de Arte şi Meserii „Sfânta Maria". Unui elev îi ia în jur de 40 de minute să confecţioneze un steag, ceea ce constituie un bun antrenament pentru ca el să devină mai târziu un muncitor îndemânatic.

„Dacă un angajat într-o unitate de croitorie face un drapel în 18-22 de minute, unui şcolar îi trebuie circa 40 de minute", este de părere Petre Floare. Câştigul este, astfel, reciproc avantajos: elevii câştigă experienţă, iar şcoala face un profit bunicel. 

13 lei costă un steag confecţionat la Şcoala  de Arte şi Meserii „Sfânta Maria"din Bistriţa.

„Onorăm orice comandă"

Elevii şcolii confecţionează şi echipamente de lucru şi de protecţie pentru abatoarele şi fabricile de pâine, dar şi lenjerii de pat şi uniforme pentru unităţile de învăţământ din judeţ. „Elevii noştri au confecţionat uniforme pentru colegii lor de la Colegiul Naţional «Andrei Mureşanu». Onorăm orice comandă", precizează Petre Floare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite