Elevi forţaţi să caute în gunoaiele satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea a fost ordonată de directorul şcolii. Copiii au scormonit în groapa de resturi menajere şi de bălegar, în căutare de PET-uri. Conducerea Liceului Agricol Smeeni a răspuns cu exces de zel unei solicitări de selectare a deşeurilor: i-a  obligat pe elevi să răscolească prin groapa de gunoi.

Vineri dimineaţă, la ora 8.00, pe un frig pătrunzător şi îmbrăcaţi de stradă, 30 de elevi de clasa a X-a de la Liceul Agricol Smeeni tremurau şi adunau PET-uri din mijlocul gropii de gunoi de la marginea comunei, când ar fi trebuit să fie la ore.

Cadrele didactice şi directoarea şcolii i‑au scos de la ore şi i-au obligat să scormonească în gunoi după materiale reciclabile, fără să se gândească la riscurile la care îi supun.

„Este o tradiţie, în fiecare an se organizează astfel de acţiuni. Iniţiativa este a şcolii, a doamnei directoare şi a primăriei. Nu că ar fi normal să aducem elevii la groapa de gunoi, dar aici îi educăm să păstreze curăţenia. E adevărat că sunt microbi, probabil că nu este corect, dar copiii trebuie să ajute societatea", a declarat Adriana Iordache, profesor de protecţia mediului.

Ameninţaţi cu note proaste

Adolescenţii nu ar fi acceptat în ruptul capului să se prezinte la această acţiune de ecologizare, dar au fost ameninţaţi de către profesori chiar şi în faţa jurnaliştilor „Adevărul" că, dacă nu se conformează, vor primi note proaste la clasă şi li se va scădea şi nota la purtare. Ceea ce, în cazul unora dintre aceşti elevi, s-ar putea traduce în pierderea alocaţiilor pe care le încasează familiile lor.

„Nu este normal să ne ţină între gunoaie, să adunăm plastic. Ne-am murdărit, suntem plini de noroi, ne e frig şi când am zis că vrem să plecăm, că nu mai putem, ne-a zis doamna profesoară că ne pune note proaste", ne-a declarat Ionel Moraru, elev în clasa a X-a A.

Deşi cele trei cadre didactice care coordonau grupul de elevi ne-au declarat explicit că au fost trimişi de directoarea liceului Tanţa Bratu, aceasta a negat cu vehemenţă. Mai mult, ea susţinea că elevii sunt în şcoală, în ciuda faptului că reporterii s-au oferit să-i arate imiginile cu copiii la groapa de gunoi.

„Elevii nu au cum să fie la groapa de gunoi. Este o acţiune de ecologizare, dar prin faţa şcolii şi pe uliţele din comună, nu la groapa de gunoi. Ei ştiau de ieri unde merg, aşa că ar fi trebuit să vină echipaţi de acasă, nu în îmbrăcăminte de stradă", ne-a declarat Tanţa Bratu, directoarea Liceului Agricol Smeeni.

Exces de zel la o rugăminte a Primăriei

Acţiunea de ecologizare de la groapa de gunoi a fost demarată după ce la Primăria Smeeni a ajuns o notificare din partea Agenţiei de Protecţia Mediului prin care autorităţile locale erau înştiinţate că au obligaţia de a organiza acţiuni de strângere a materialelor reciclabile şi raportarea cantităţilor colectate şi predate către societatea cu care au contract. Reprezentaţii Primăriei au transmis la rândul lor o solicitare de sprijin către toate instituţiile pe care le finanţează.

„Noi avem obligaţia să strângem deşeurile. Am rugat conducerea şcolii să vorbească cu elevii şi să-i înveţe să nu mai arunce PET-urile la gunoi şi să le aducă la şcoală. În niciun caz nu mi se pare normal să ducă elevii la groapa de gunoi, în focarul acela de infecţie. Nu pot să-mi dau seama a cui a fost această idee. Mă voi interesa şi când voi afla cine este vinovat de acest lucru o să cer Inspectoratului Şcolar să ia măsuri, pentru că nu este nomal să se întâmple aşa ceva", ne-a declarat Nicu Năstase, primarul comunei Smeeni. Părinţii sunt la fel de revoltaţi şi consideră că normal este ca elevii să-şi petreacă timpul la ore, nu la platfoma de gunoi.

„Noi ne trimitem copiii la şcoală să înveţe, nu să adune gunoi. La gunoi să îi pună pe cei care iau ajutorul social degeaba, nu pe copiii noştri", spune revoltat Ion Gagiu, un localnic din Smeeni. Conducerea Inspectoratului Şcolar dezaprobă de asemenea această acţiune şi promite sancţiuni dure la adresa conducerii liceului.

Medicii spun că riscul de  îmbolnăvire este imens

„Eu nu am ştiut nimic despre acest lucru până acum. Este inadmisibil, chiar dacă este vorba despre o acţiune de ecologizare, să duci elevii într-un asemenea focar de infecţie. O să demarăm o anchetă şi o să vedem cine i-a trimis acolo şi cine este responsabil  pentru această situaţie", a precizat inspectorul şcolar general Florina Stoian. Medicii spun că prin ducerea elevilor în groapa de gunoi, profesorii i-au expus pe adolescenţi la riscuri foarte mari. Elevii se puteau otrăvi, dar puteau contracta de asemenea infecţii şi boli periculoase.

„O astfel de acţiune educativă se desfăşoară corect numai cu echipament de protecţie: mănuşi şi halat. În niciun caz elevii nu trebuie duşi să adune PET-uri din groapa de gunoi. Acolo sunt substanţe toxice cu care se pot otrăvi sau pot suferi arsuri, ca să nu mai spunem că se pot contamina cu tot felul de microbi. Riscul de a se alege cu dermite, conjunctivite, parazitoze intestinale şi multe alte boli este uriaş", ne-a declarat medicul Angela Mazdrag.

Al doilea scandal la liceul din Smeeni

Unitatea de învăţământ condusă de directoarea Tanţa Bratu a devenit celebră vara trecută, atunci când un singur elev a luat examenul de Bacalaureat şi acela abia după depunerea unei contestaţii.

Cazul a fost intens mediatizat la vremea respectivă şi catalogat drept „Culmea Bacalaureatului" după ce s-au descoperit diferenţe enorme între notele primite de elevi la clasă şi cele de la examenul de maturitate.

Unul dintre şcolari încheiase cu media anuală 9.50 la Fizică, iar la Bacalaureat a luat doar 2.40. Părinţii elevilor duşi la groapa de gunoi consideră că ei nici nu pot avea rezultate mai bune, dacă sunt trimişi în acţiuni „ca pe timpul comuniştilor", în loc să fie la clase, la orele de curs.

"Este inadmisibil să duci elevii într‑un asemenea focar de infecţie. O să demarăm o anchetă."
Florina Stoian
inspector școlar

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite