Drogurile legale „stau“ la colţul școlii, fără să le oprească nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii sunt clienţi fideli ai magazinelor de droguri uşoare
Elevii sunt clienţi fideli ai magazinelor de droguri uşoare

Odată cu începutul școlii a crescut și consumul de etnobotanice, iar tinerii au luat cu asalt camerele de gardă ale spitalelor de urgenţă. „Magazinele de vise“ s-au plasat strategic în apropierea şcolilor. De cele mai multe ori, „visele“ îi trimit pe elevi direct la spital.

Magazinele de vise, sub nasul elevilor

Se numesc Coffee Shop-uri, Spice Shop-uri sau „magazine de vise". „Iluziile" se vând atât pe internet, cât şi la colţul şcolii. Adolescenţii sunt primele victime ale consumului de droguri aşa-zise legale. Din curiozitate sau din teribilism, tot mai mulţi elevi ajung să fumeze sau să prizeze substanţe care, în mod normal, sunt folosite ca îngrăşăminte pentru flori.

Nu contează cine eşti şi nici ce vârstă ai. Vânzătorii de „vise" se oferă să-ţi dea toate detaliile de care ai nevoie: cum se fumează, cum se face o ţigară. „Astea sunt prafuri, adică săruri de baie. Astea sunt îngrăşăminte de plante în mod normal. Astea sunt apropiate de marijuana. Foarte periculoase nu sunt, dependenţă nu dau. Cu marijuana te leagă, cu astea nu", prezintă un vânzător oferta unei adolescente în magazinul situat între liceele „Spiru Haret" şi „Nicolae Kretzulescu" din Bucureşti. La fel au procedat şi doi elevi de la Şcoala „Nicolae Iorga" din Cluj-Napoca. Cei doi au vrut să aibă parte de „senzaţii tari" şi au reuşit. Cei doi minori au ajuns la spitalul de urgenţă. Elevii au fost preluaţi de un echipaj SMURD. „Ambii au prezentat tulburări de echilibru şi stări de vomă", a declarat doctorul Daniel Nour, medic primar medicină de urgenţă.

„Magazinele de vise“ se plasează strategic în jurul şcolilor

„Magazinele de vise“ se plasează strategic în jurul şcolilor

La ora de istorie, profesorul şi-a dat seama că ei aveau un comportament ciudat. Când a fost chemată directoarea, copiii îşi dădeau deja ochii peste cap. „Aveau probleme de comportament, râdeau. Când i-am găsit îşi dădeau ochii peste cap, iar unul dintre ei spunea că nu are aer", ne-a spus Roxana Răzoriu, directoarea şcolii „Nicolae Iorga". Ei au fumat o ţigară procurată de la un alt coleg, care conţinea un praf numit Katană, considerat legal conform legislaţiei în vigoare. Substanţa se foloseşte ca îngrăşământ pentru plante, dar se vinde şi la „magazinele de vise". În spital li s-a administrat tratament prin perfuzii, iar după câteva zile, elevii au putut să se întoarcă la ore.

Copiii erau fumători, însă a fost pentru prima dată când au inhalat substanţe etnobotanice, după cum au mărturisit. „Ei au spus că au fumat aşa ceva pentru prima dată. După ce au ajuns în perfuzii au zis că nu le mai trebuie niciodată", a precizat directoarea.

Comercianţii vând etnobotanice și minorilor

Comercianţii vând etnobotanice și minorilor

Droguri la colţul şcolii

În centrul Braşovului, la câteva sute de metri de Şcoala Generală nr. 5, se află un magazin care pe lângă tutun, ţigări de foi, trabucuri, dar şi whiskey comercializează şi pliculeţe cu diverse plante. Cele două vânzătoare din magazin au recunoscut că plantele „aromatice" dau senzaţii de euforie. Un astfel de pliculeţ costă aproximativ 15 lei, în funcţie tipul de plantă pe care îl conţine.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a intrat în alertă. „Nu este posibil ca lângă o şcoală să funcţioneze un astfel de magazin. Am fost marţi în control, dar era închis, astfel că vom reveni. Sub pretextul că vând produse destinate aromoterapiei, aceste magazine comercializează, de fapt, plante etnobotanice", atrage atenţia şeful CJPC Braşov, Ionuţ Spătaru. Conducerea Şcolii nr. 5 habar nu avea de existenţa acestui magazin. „Nici nu ştiam unde funţionează. Fiind foarte aproape de noi, vom face demersuri pentru ca acest magazin să se mute, dacă acolo se vând produse etnobotanice. Avem mulţi copii care trec prin faţa magazinului, în drumul lor spre casă", a spus Dan Rohatin, directorul adjunct al Şcolii Generale nr.5.

Tinerii învaţă cum se face o ţigară chiar de la vânzător

Tinerii învaţă cum se face o ţigară chiar de la vânzător

Legea nu le cuprinde pe toate

Magazinul de la Braşov nu este singurul. Astfel de comercianţi au apărut în jurul şcolilor în toate oraşele. Legislaţia nu interzice vânzătorilor de vise să se plasesze în jurul şcolilor. Însă ca orice act de vânzare, comercianţii ar trebui să elibereze bon fiscal, ceea ce nu se întamplă. Mai mult, ei nu ar trebui să-i servească pe minori. Nici acest lucru nu este luat în seamă, mai ales că o bună parte din clienţi nu au împlinit 18 ani.
La începutul anului, 27 de substanţe şi nouă plante, care sunt asimilate drogurilor au fost interzise de la comercializare. Magazinele de vise au dispărut pentru câteva zile, până în momentul în care au fost importante alte droguri pe care legea nu le‑a cuprins. Odată redeschise, acestea au început să-i trimită din nou pe adolescenţi direct pe patul de spital.

„Visele" îi costă pe tineri mii de lei

Etnobotanicele nu au în niciun caz un preţ accesibil. Cel mai ieftin „pliculeţ" din care se pot face două ţigări costă între 15 şi 25 de lei. Un gram de „euforie" poate să coste chiar şi 200 de lei. Substanţele se găsesc sub formă de plante uscate, prafuri sau pastile. Pe produse scrie clar: „Interzis consumului uman!". Preţurile sunt mai reduse pe internet, iar clienţii primesc diferite reduceri: transport gratuit şi bonus în funcţie de cantitate. Au colaborat: Radu Neag şi Flavia Cistian

"Când i-am găsit pe elevi în clasă, îşi dădeau ochii peste cap, iar unul dintre ei spunea că nu are aer."
Roxana Răzoriu profesor

Comercianţii fentează legislaţia în vigoare

Din ce în ce mai mulţi elevi devin dependenţi de drogurile legale

Din ce în ce mai mulţi elevi devin dependenţi de drogurile legale

Legislaţia din România interzice vânzarea de alcool şi tutun în apropierea şcolilor. Normele în vigoare au omis însă reglementarea magazinelor de droguri legale. În teorie, produsele comercializate în aceste unităţi se vând pentru a fi fumate, deci ar putea să se încadreze la categoria „tutun". Plantele vândute de „magazinele de vise" sunt prezentate însă ca îngrăşăminte naturale, săruri de baie sau plante aromatice.

O lege care să interzică vânzarea de îngrăşământ natural în apropierea şcolii ar fi absurdă. Astfel, vânzătorii de „vise" fentează legislaţia, devenind practic imposibilă interzicerea acestora. Mai mult, unele magazine vând produse ilegale. Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor şi Investigaţii Criminale din sectorul 2 al Capitalei au descoperit, săptămâna trecută, nu mai puţin de 200 de plicuri cu plante etnobotanice, despre care au suspiciuni că ar figura pe lista celor interzise de Ministerul Sănătăţii.

Comercianţii s-au ales cu marfa confiscată şi cu dosare penale pentru evaziune fiscală. De asemenea, proprietarii magazinelor au primit şi amenzi totalizând 10.000 de lei, deoarece au etichetat incorect pliculeţele.

Consumul de droguri poate aduce boli grave

Psihologii spun că tinerii consumă substanţe halucinogene, fiind influenţaţi de anturaj sau de modă. Psihiatrul Cristina Hudiţa arată că din ce în ce mai mulţi tineri iau etnobotanice pentru că acestea au devenit accesibile. Specialistul spune că astfel de substanţe provoacă dependenţă psihică şi este de părere că nu ar fi trebuit să apară pe piaţă.

„Efectele acestor substanţe se văd în special la nivelul sistemului nervos central: stări de boală psihică asemănătoare schizofreniei, idei de urmărire, stări de agitaţie psihomotorie, vagabondaj. Se poate ajunge la acte medico-legale grave", spune Cristina Hudiţa. Psihiatrul explică transformările tânărului care consumă entobotanice: "adolescentul îşi pierde vechile deprinderi, îşi modifică din ce în ce mai mult comportamentul care devine dezorganizat.

Tânărul lipseşte de acasă nemotivat, minte mai mult decât în perioadele anterioare, rezultatele şcolare devin mai slabe, este mai iritabil decât de obicei, scade în greutate,nu doarme etc". Cristina Hudiţa spune că şansele de vindecare a unui consumator de droguri depind de gradul de dependenţă, personalitatea lui şi gradul de implicare familiară sau şcolară.

Plăcerea devine dependenţă

Tinerii ajung la Camera de Gardă după consumul de etnobotanice

Tinerii ajung la Camera de Gardă după consumul de etnobotanice

Produsele nu mai sunt folosite doar pentru recreere. Numai la Iaşi, în ultima lună, 32 de elevi și studenţi au ajuns la Clinica de Toxicologie după ce au consumat produse halucinogene.

La doar trei săptămâni de la începutul anului şcolar, paturile de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sf. Ioan" Iaşi au fost umplute de tinerii care au vrut să ajungă în „lumea viselor". 32 de adolescenţi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat etnobotanice.

Consumul de droguri crește în weekend

În 80% din cazuri pacienţii sunt băieţi, iar în aproximativ 90% de situaţii aceştia sunt din mediul urban. Vârsta medie a consumatorilor de produse halucinogene este 23 de ani. „40% din cei 32 de pacienţi cărora le-am acordat îngrijiri medicale sunt studenţi, iar 36% dintre ei au vârsta cuprinsă între 18 şi 20 de ani", spune doctorul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU al Spitalului „Sf. Ioan".

Gărzile pline de etnobotanici sunt cel mai adesea în zilele de weekend, în intervalul orar 20.00-03.00. Medicii atrag atenţia că profilul consumatorului de substanţe halucinogene s-a modificat, în sensul că dacă înainte erau folosite doar pentru recreere, în ultima perioadă acestea au devenit o obişnuinţă.

De la bal la spital

Mult mai accentuată este şi gravitatea stării de sănătate a fumătorilor de etnobotanice care ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale. „Se trece treptat de la consumul de weekend la cel habitual, iar consumul nocturn se transformă în cel diurn. Totodată, s-a dublat numărul cazurilor grave ce necesită internare în Clinica Toxicologică", mai spune medicul Ciuhodaru.

Trei tineri au început anul şcolar cu produse halucinogene. Aceştia au organizat o petrecere la care meniul principal era format din substanţe etnobotanice. Tânăra de 19 ani şi doi băieţi, de 19 şi respectiv 23 de ani au ajuns în stare gravă la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan" în urma intoxicaţiei cu halucinogene.

„Pacienţii prezentau tulburări respiratorii şi cardiace asociate celor neuropsihice, agitaţie extremă, derealizare şi depersonalizare", a spus medicul Tudor Ciuhodaru, coordonator UPU. Cei trei petrecăreţi au rămas internaţi la Toxicologie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite