Drag de meserie, încă din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul UCECOM „Spiru Haret“ din Bucureşti a găzduit săptămâna trecută „Ziua Meşteşugarilor“, pentru a atrage elevii de gimnaziu. Copiii şi-au testat îndemânarea la mecanică auto, lăcătuşerie sau mecatronică, dar şi la încondeiat ouă, machiaj sau coafat.

Peste 200 de copii de la 13 şcoli din Bucureşti, majoritatea de clasa a VIII-a, dar şi mai mititei, au vizitat atelierele Colegiului UCECOM. Turul a început de dimineaţă la ora 10.00, iar viitorii liceeni au trecut de la salonul de coafură la atelierul de mecatronică, de la cel de fotografie la cel de mecanică şi de la bucătărie la sala de sport.

În salonul de coafură, profesoara de stilistică Rodica Sandu le-a explicat adolescenţilor tot ce voiau să afle despre îngrijirea părului. Între timp, fetele şi băieţii, deopotrivă, au fost aşezaţi pe scaune, iar cursantele UCECOM,viitoare coafeze, le-au făcut bucle fetelor şi „ţepi" băieţilor. Cei mai curajoşi dintre ei au fost de acord să-şi încerce dexteritatea, experimentând cu placa de întins părul pe podoaba capilară a colegilor. Fetele mai ales au fost foarte încântate de salonul de coafură.

Demonstraţii cu roboţi

Fetele au fost foarte încântate de activitatea din salonul de coafură

image

Băieţii, în schimb, au fost mult mai impresionaţi de atelierul de mecatronică, unde au asistat la demonstraţii cu roboţi care realizau automat o acţiune, cum ar fi să mute un cilidru de metal dintr-un loc într-altul. Copiii au fost invitaţi să-şi imagineze că acel cilindru este, de fapt, un trunchi de copac, pentru a înţelege care este utilitatea practică a utilajului.

În atelierul de fotografie au aflat cum se făceau pozele „pe vremuri", înainte de apariţia aparatelor digitale, iar în cel de mecanică au asistat la o demonstraţie de gravură pe lemn şi sticlă. Foarte mult le-a plăcut şi la bucătărie, unde au mâncat hot-dog şi au băut suc de fructe. Între timp, la sala de sport se desfăşura o competiţie între liceele din sectorul 6, din care elevii UCECOM au ieşit câştigători, reuşind să obţină locul I şi locul III la tenis de masă.

Mulţi dintre copiii care au venit joi la UCECOM nu erau hotărâţi ce liceu să urmeze, iar vizita i-a făcut să ia în considerare şi acest colegiu.  „Mi-au plăcut laboratoarele de informatică, mecatronică şi cel de fotografie. Nu m-am hotărât la ce liceu să dau. Mă gândeam la «Iorga» sau «Neculce», dar şi aici m-ar tenta - e frumos, e mare şi învăţ o meserie. E mai practic", spune Vlad, elev în clasa
a VIII-a la Şcoala nr. 175.

Elevii sunt indecişi

„Toate demonstraţiile au fost interesante. Eu vreau să merg la «Eliade», pe ştiinţe. M-ar bate gândul să vin şi aici, dar mai am timp să mă hotărăsc", spune şi Andreea, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 206. Elevii au fost însoţiţi de profesorii lor. „I-am adus să vadă oferta de la această şcoală, cunoscând că este foarte bogată şi că sunt solicitaţi pentru joburi şi în ţară, şi în străinătate", spune Livia Mărăcine, profesoară de chimie la Şcoala nr. 206. „Aici se învaţă cu adevărat meserie. Am predat în această şcoală în anul 2000 şi cunosc realizările pe care le au copiii la sfârşitul ciclului de învăţământ. Am adus toate clasele de a VIII-a din şcoală."

Păuniţa Vlădăianu, directorul adjunct al colegiului, care a organizat „Ziua Meşteşugarilor" după modelul şcolilor germane cu care colaborează, spune că acţiunea a fost un succes şi că intenţionează s-o transforme într‑un eveniment anual. 

Pentru colegiu, miza e una foarte importantă: anume de a demonta prejudecata socială că a urma o şcoală profesională e lucru de ruşine. „Trebuie să înţeleagă şi copiii, şi părinţii că a practica o meserie nu e o ruşine. Şi că elevii care urmează această cale nu sunt cei care învaţă mai prost, ci sunt cei care au înclinaţii spre o anumită meserie." 

Colegiul realizează schimburi internaţionale de elevi în Germania şi în Belgia, este angrenat în diverse proiecte finanţate cu fonduri europene şi are parteneriate inclusiv cu L'Oreal Professionel şi cu Fundaţia „Principesa Margareta". Pe lângă colegiul din Bucureşti, reţeaua UCECOM cuprinde alte 11 licee în ţară, la Arad, Brăila, Breaza, Baia Mare, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi, Odorhei, Ploieşti şi Timişoara. Peste 200 de copii au vizitat Târgul meşteşugarilor.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite