Dosarul mitei de la Galaţi bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii gălăţeni ezită să le trimită în judecată pe cele două profesoare acuzate, deşi acestea au recunoscut că au luat bani de la elevi. Au trecut deja nouă luni de la declanşarea anchetei penale, care a debutat cu reţinerea profesoarelor, sub acuzaţia că au luat mită pentru a pune note bune la Bac.

Procurorii anticorupţie de la Galaţi întârzie să trimită în judecată dosarul „Şpagă la Bac 2010", chiar dacă de la declanşarea anchetei penale au trecut deja nouă luni, iar inculpaţii şi-au recunoscut fapta încă de la început.

Pe 5 iulie 2010, DNA Galaţi le-a reţinut pentru 24 de ore pe Maria Onu şi Mariana Lazanu, profesoare la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" (CNVA) din Galaţi, sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă. Curtea de Apel Galaţi a decis ulterior ca cele două să fie cercetate în libertate, măsura arestării fiind înlocuită cu obligaţia de a nu părăsi ţara.

În ciuda faptului că cele două profesoare au recunoscut în totalitate acuzaţiile care li se aduc, procurorii anticorupţie nu le-au trimis în judecată, reprezentanţii DNA refuzând să comenteze motivele acestei întârzieri inexplicabile.

Maria Lazanu (centru) a recunoscut că a luat şpagă la Bac

image

„Dorim să se ia o măsură, să fie trimise odată în judecată pentru a putea să ne facem apărările", ne-a declarat Radu Lupaşcu, avocatul Marianei Lazanu. În perioada sesiunii de Bacalaureat iunie - iulie 2010, profesoara Maria Onu, în calitate de director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir" Galaţi, dar şi de profesor la CNVA, a cerut şi a primit diverse sume de bani de la elevii care urmau să susţină examenul de Bacalaureat, pentru a interveni pe lângă alţi profesori.  Anchetatorii mai spun că Maria Onu i-a oferit bani Marianei Lazanu (care era profesor evaluator la disciplina limba română) pentru a nota mai bine lucrările elevilor pentru care s-au făcut intervenţii.

Primele condamnări la Cluj

Ioan Rus şi Ioan Văidăhăzan au de executat câte doi ani de puşcărie

image

Doi dintre inculpaţii trimişi în judecată de procurorii DNA Cluj au de executat fiecare peste doi ani de închisoare. Directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza", Ioan Rus, a primit o pedeapsă de doi ani şi trei luni de închisoare, iar Ioan Văidăhăzan, directorul adjunct al Colegiului „Edmond Nicolau" va sta după gratii doi ani şi opt luni.  Judecătorii Tribunalului Cluj au stabilit ca Dorel Avram, directorul Şcolii Didactica Nova şi Horaţiu Matiş, unul dintre candidaţii care au plătit pentru a trece examenul de Bacalaureat, să primească pedepse cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare şi, respectiv, dare de mită. Sentinţa nu este definitivă.

Ca urmare a cercetărilor efectuate de procurorii DNA, în luna iunie a acestui an, a reieşit că suma totală a câştigurilor obţinute de inculpaţi ar fi de 30.000 de euro. Dosarul a fost trimis în instanţă în septembrie 2010.

Proces greu la Bacău

Dosarul de la Liceul din Podu Turcului, Bacău, deţine recordul şi la numărul de inculpaţi - 95, dar şi pentru valoarea mitei - 150.000 de lei. Dosarul a fost trimis judecătorilor în luna noiembrie 2010, însă parcursul procesului se arată de lungă durată. „Este cel mai mare dosar din istoria Tribunalului Bacău ca număr de inculpaţi. Procesul se va întinde pe o perioadă mare de timp deoarece este un număr foarte mare de martori care trebuie audiaţi", a declarat Maria Oboroceanu, purtător de cuvânt al Tribunalului Bacău. Au colaborat Denis Barabaş şi Olimpia Filip

"Dorim să se ia o măsură, să fie trimise odată în judecată pentru a putea să ne facem apărările.''
Radu Lupaşcu
avocat

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite