Dependenţi de artă la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii de la Liceul Tonitza din Bucureşti s-au întors premiaţi de la concursul Euroscola, organizat la Strasbourg de Parlamentul European. Competiţia le-a adus celor 18 liceeni ceva mai mult decât premiul: şansa de a vedea cultura generală tocită din cărţi la ea acasă, în muzeele din Paris.

La începutul anului, o grupă  de liceeni de clasa a X-a de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza" din Capitală au intrat în preselecţia pentru concursul Euroscola, cu un proiect realizat în echipă despre sculptorul Constantin Brâncuşi. Pentru a ajunge la Strasbourg în aprilie, copiii au căutat  finanţări la companii ca să-şi plătească biletele de avion şi cazarea, ce urmau a fi decontate după eveniment. Nu au aşteptat ajutor din partea şcolii şi şi-au organizat singuri plecarea în Franţa. Au ţinut neapărat să ajungă în Paris, fiindcă aveau pe listă multe muzee de vizitat.

Unul dintre profesorii de la Tonitza, alături de elevi, la plimbare



Euroscola  este un concurs european organizat de Parlamentul European de la Strasbourg. În urma unei selecţii de eseuri şi lucrări creative (desen, pictură, colaje), aproximativ 600 de elevi din toate ţările Uniunii sunt invitaţi pe 8 Aprilie, la Ziua Euroscola, să participe la dezbateri în Plenul legislativului. "Au avut în jur de zece minute să completeze un chestionar cu întrebări de cultură generală, fiecare într-o altă limbă a Uniunii. În una din aceste echipe era şi colega mea, Alexa Cocârlă". Alexa Cocârlea a câştigat una din cele patru cupe Eurogame. Celelalte trei au ajuns în Malta, Portugalia şi Olanda.

„Mesajul nostru este că se poate să profiţi de astfel de oportunităţi, oricâte impedimente ai avea. Asta aş vrea să înţeleagă şi alţi copii", explică Luisa Balaban (16 ani). Ea a fost liderul echipei, de când a găsit anunţul concursului în ziar şi până la întoarcere. Tot ea este cea care a dat cele mai multe telefoane, a găsit finanţarea, a cumpărat bilete de avion pentru tot grupul, a pregătit deconturile. Toate acestea, cu o seriozitate de adult.
 
„Doi ani de şcoală i-am acumulat în patru zile"

image

Cupa Eurogame, câştigată în Parlamentul European de la Strasbourg

La Strasbourg, liceenilor de a X-a le-a plăcut că au întâlnit colegi din multe ţări şi că au vorbit în engleză, franceză sau germană. „Au fost nişte activităţi care pur şi simplu ne-au stimulat: concursul Eurogame, în care trebuia să ne formăm într-o echipă de câte patru persoane, iar noi trebuia să găsim traducerea unor întrebări în toate limbile Uniunii Europene. Noi nu ştiam limba malteză, spre exemplu. Şi a trebuit să căutăm alţi copii de alte naţionalităţi, care să ne traducă întrebările. Am interacţionat cu toţii şi am păstrat şi legătura cu ei", spune Andreea Bădescu.

Andreea crede că cele patru zile de la Paris, de după eveniment, au contat enorm pentru ei - ca viitori artişti. Au văzut Muzeul Orangerie, Centrul Pompidou, Atelierul  Brâncuşi, Muzeul Luvru, Rodin şi Orsay."Când am văzut Statuile din Grecia Antică, efectiv mi se făcea pielea de găină, când le vedeam pe viu nu-mi venea să cred că sunt acolo. Doi ani de şcoală pe care îi facem aici, i-am acumulat în cele patru zile", spune Andreea.

Bogdan Iacob este unul dintre profesorii care i-au însoţit pe liceeni la Strasbourg şi Paris. „Mi-aş fi dorit ca cât mai mulţi copii să descopere şi să se bucure cum s-au bucurat ei. Nu a fost nevoie să insistăm cu mersul prin muzee, le-am dat maxima libertate pe care o  puteau avea, au mers până la aproape a-şi toci picioarele", spune profesorul de modelaj.

* Luisa Balaban a contactat în februarie redacţia Şcoală şi educaţie, pentru a găsi, cu ajutorul nostru, o soluţie financiară pentru plecarea lor. Astfel, Adevărul Holding le-a sprijinit financiar deplasarea la Strasbourg şi Paris. 

image

 "Mesajul nostru este că se poate să profiţi de astfel de oportunităţi, oricâte impedimente ai avea. Asta aş vrea să înţeleagă şi alţi copii.''
Luisa Balaban elevă

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite