Debutează în afaceri de pe băncile școlii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au tranzacţionat și cosmetice
Elevii au tranzacţionat și cosmetice

Liceenii din şase clase de a XI-a, de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“ din Focşani, fac turism și vând produse cosmetice sau mobilă. Prin intermediul unor  firme imaginare, elevii pun în practică teoria învăţată la cursuri, dobândind astfel competenţe antreprenoriale şi de negociere.

Chiar dacă profitul este unul virtual, ei sunt afacerişti de succes. Astfel pot fi catalogaţi elevii de clasele a XI-a din cadrul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau" din Focşani, care au pus pe picioare şase firme ce funcţionează după aceleaşi principii ca ale unor societăţi comerciale reale.

Având certificat şi cod unic de înregistrare, firmele de exerciţiu, al căror rol este acela de a dezvolta competenţele liceenilor cu profil economic, sunt înscrise la un Registru al Comerţului din Timişoara. „Toată documentaţia întocmită de elevii, care ocupă pe rând funcţiile de asociaţi şi salariaţi, este trimisă la Centrala Coordonatoare a Firmelor de Exerciţiu din Timişoara, un fel de Registru al Comerţului în realitate. Se fac tranzacţii cu alte firme de exerciţiu atât din ţară, cât şi din străinătate, iar pe data de 25 ale fiecărei luni se transmit ordinele de plată privind contribuţiile societăţii şi ale salariaţilor", declară Sonica Dărmănescu, coordonatorul acestui proiect.  Cele şase firme au domenii de activitatea variate, de la comercializarea en-gros a produselor cosmetice, a bijuteriilor, mobilei sau a băuturilor alcoolice, până la promovarea activităţilor turistice.



Elevii, extrem de implicaţi

Dinu Iorga (16 ani) este managerul firmei Mobart MFK SRL, formată din 27 de elevi asociaţi şi având ca profil vânzarea de mobilă şi obiecte de iluminat.  „Managerierea acestei firme de exerciţiu mă ajută să înţeleg principiile de funcţionare ale unei societăţi reale. Noi ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă achiziţii, marketing, vânzări, monitorizarea tuturor datelor, inclusiv a salariilor. M‑ar tenta ca pe viitor să-mi deschid o firmă, mai ales că am luat contact direct cu lumea afacerilor", spune elevul.

s
Liceenii au organizat un târg în care și-au expus „firmele“

Liceenii au organizat un târg în care și-au expus „firmele“

Sub coordonarea profesoarei Sonica Dărmănescu, elevii implicaţi în firmele de exerciţiu au participat la mai multe competiţii de „Business Plan", organizate de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu o societate din Austria. Planurile de afaceri ale liceenilor vrânceni s-au calificat în faza naţională a concursului, obţinând premiul trei anul trecut, şi întâi în acest an.

"Noi ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă achiziţii, marketing, vânzări, monitorizarea tuturor datelor, inclusiv a salariilor."
Dinu Iorga elev

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite