Cursuri şi tabere pentru liceeni în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescenţii au vorbit cu reprezentanţii colegiilor la Târgul de Licee de Elită
Adolescenţii au vorbit cu reprezentanţii colegiilor la Târgul de Licee de Elită

Colegiile din Europa vin cu oferte tentante pentru tinerii din România. Tot mai mulţi tineri aleg alte ţări când vine vorba de a investi în educaţie. Astfel, elevii se gândesc să studieze într-o ţară străină chiar din liceu.

Tudor Toderaş are 11 ani şi este în clasa a V-a. Băiatul se gândeşte încă de pe acum la ce o să facă peste patru ani şi vrea să studieze la un liceu din Anglia şi Germania.Tudor este pasionat de istorie şi îşi doreşte să se facă pilot. „Acolo sunt profesorii altfel, programa şi abordarea subiectelor mi se par mai interesante", spune elevul despre liceele din Anglia şi Germania. Mai mult, Tudor se gândeşte că studiul la un liceul la din străinătate îl va ajuta să intre mult mai uşor la o universitate de prestigiu.  „Nu ne-am hotărât încă ce o să aleagă, dar o să facă ceva mai aplicat, mai la obiect, mai pe meseria respectivă. Până la urma trebuie să-i fie lui bine şi merită efortul", spune Dorina Şerban, mama lui Tudor.

Fără taxe în Anglia

În Marea Britanie există posibilitatea de a studia în liceele de stat, fără a plăti taxe de studiu, ci numai costurile de cazare în campus sau la familii gazdă şi masă. Astfel, elevii vor plăti în jur de 13.000 de lire pe an, şi nu 25.000 ca în cazul liceelor particulare. În Elveţia, costurile unui an de studiu la liceu pot ajunge până la 65.000 de euro, iar în Germania elevii plătesc 30.000 de euro pe an în regim de pensiune.

Pentru a candida la un liceu din străinătate, în general, ai nevoie de foaia matricolă, o recomandare de la un profesor, iar în unele cazuri sunt organizate examene sau interviuri cu reprezentanţii liceului. „Vrem să aducem elevi români pentru că ei sunt foarte inteligenţi, cunosc foarte bine limba engleză. Cred că este foarte important pentru un tânăr să studieze peste hotare, într-o altă cultură, să acumuleze cunoştinţe şi experienţă, apoi să se întoarcă în România şi să implementeze ce a învăţat", susţine Helen Lami, reprezentant al DLD College din Londra.

Diplome internaţionale

„Diplomele obţinute în urma absolvirii le oferă dreptul elevilor să candideze la orice universitate din lume", arată Svetlan Danev, reprezentant al grupului Integral, organizaţie ce se ocupă cu consilierea tinerilor care doresc să plece să studieze în străinătate. Tinerii care nu sunt pregătiţi să urmeze studiile liceale peste hotare pot experimenta prima dată o şcoală de vară.  Astfel, elevii pot experimenta cum se învaţă într-un alt sistem educaţional.

Şcoli de vară

Cursurile taberelor de vară acoperă toată paleta de activităţi şi materii pe care un tânăr şi-ar dori să le aprofundeze: de la arte la muzică, limbi străine, la sport sau diverse ştiinţe. Costurile unei astfel de tabere se situează între 400 şi 2.000 de euro pe săptămână, incluzând taxa pentru cursuri, cazare, mâncare, materiale didactice, excursii sau acces la baza sportivă.

Cursuri intensive de engleză

Cambridge School organizează între 3 iulie şi 14 august cursuri intensive de limba engleză. Programul include 30 de ore de cursuri pe săptămână. Taxa este de 1.762 de lire pentru două săptămâni, ajungând la un cost de 3.154 de lire pentru o lună de cursuri. Taxa include cazarea în campus, pensiune completă, cursurile, materialele de studiu, o excursie pe săptămână, program de divertisment în fiecare seară, acces la internet, cartelă telefonică pentru Marea Britanie şi transferul de la/până la aeroport.

Lecţii de golf în Germania

Lyceum Alpinum din Germania organizează cursuri de golf pentru tinerii cu vârste între 11 şi 15 ani. Programul este format din 15 ore pe săptămână de limbă engleză sau germană, 5 ore de pregătire individuală şi 3 ore pe zi de golf. Cursurile sunt programate în luna iulie şi costă între 4.500 şi 5.500 de euro pentru două săptămâni. Preţul include cazare, masă, cursuri, două excursii pe săptămână, program sportiv şi de divertisment în fiecare zi, acces la spălătorie de haine şi transfer la aeroport.

Teatru lângă Madrid, Spania

Colegiul Internaţional SEK din Spania oferă elevilor posibilitatea de a petrece vacanţa de vară în orașul Villafranca del Castillo (lângă Madrid) învăţând despre arta spectacolului. Cursurile cuprind 4 ore pe zi de limba spaniolă, 2 ore pe zi de producţie de filme, artă sau design, muzică, o oră de comunicare electronică şi două ore de teatru. Preţul unei astfel de tabere este de 2.710 de euro pentru două săptămâni. Taxa include cazarea, pensiune completă, cursurile, trei excursii și  taxele de intrare la muzee.

Fotografie şi design în Italia

Institutul European de Design din Florenţa, Italia, oferă elevilor cu vârste de peste 16 ani să ia parte pe toată perioada a anului la cursuri de design şi fotografie. Cursurile includ 20 de ore de limba italiană pe săptămână şi 10 ore la una din materiile: desen, design de interior, design de accesorii, fotografie clasică şi digitală. Preţul cursurilor începe de la 730 de euro pentru două săptămâni şi include cazare, masă, cursuri, tur de orientare în oraş şi consiliere pentru înscrierea la facultate.

Balet, step şi jazz în Anglia

Shrewsbury School din Anglia organizează între 12 iulie şi 10 august o tabără de dans. Cursul din orașul Shrewsbury este condus de dansatori profesionişti şi include balet, step, jazz, streetdancing, dansuri moderne şi music hall. În fiecare zi se învaţă un stil diferit, iar la sfârşit se organizează un spectacol. Cursanţii pot alege pentru a doua săptămână alte activităţi (fotbal, golf, echitaţie, tenis). Preţul taberei este de 1.940 de lire pentru două săptămâni şi include cazarea, masa, antrenamentele şi două excursii.

"Diplomele obţinute în urma absolvirii le oferă dreptul elevilor să candideze la orice universitate din lume."
Svetlan Danev reprezentant Integral

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite