Cum ne premiem olimpicii internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Primăria Capitalei le oferă tinerilor cu abilităţi o excursie de o săptămână la Madrid, în luna aprilie . După festivitatea de pe 31 martie, când olimpicii vor fi premiaţi de primarul Sorin Oprescu, 29 dintre cei 41 de tineri vor pleca în Spania.

În februarie, tinerii au fost invitaţi la o întâlnire cu reprezentanţii Centrului de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive din cadrul Primăriei. Au fost strigaţi de pe o listă pentru a spune „prezent", unii olimpici nu şi-au găsit numele pe lista Primăriei, „dintr-o eroare" şi au fost trecuţi pe o listă suplimentară, iar alţii au fost de negăsit pentru că sunt deja studenţi peste ocean, la Harvard.

Li s-a prezentat recompensa de şapte zile la Madrid, autorităţile subliniind că anul trecut deplasarea de la Bruxelles a fost mai scurtă, însă anul acesta au reuşit să găsească un parteneriat bun cu Ambasada Spaniei la Bucureşti. Florin Diaconescu, de la Centrul de Proiecte Educaţionale, le-a prezentat programul: vizită la un liceu din Madrid, la Primărie, Parlament şi universitate, iar copiii vor primi bani de buzunar pentru a nu fi condiţionaţi de o oră anume a prânzului sau cinei.

Pregătire la hotel

Din sală nu s-au auzit exclamaţii de bucurie. Pe lângă liceeni şi profesori, se aflau şi câţiva studenţi în primul an, foşti olimpici internaţionali în clasa a XII-a. În rândurile din faţă, doi liceeni au ridicat timid mâna, întrebând dacă s-ar putea ca plecarea de la 4 aprilie să fie amânată, fiindcă pe 15 au olimpiadă. De la prezidiu le răspunde uimită Ruxandra Simion, director adjunct la Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale: „E o problemă? Nu înţeleg.

Aţi spus că pe 15 este acea olimpiadă. Noi ne întoarcem pe 12. Seara puteţi să exersaţi, să faceţi exerciţii la matematică, în camera de hotel", spune directoarea râzând. O completează cu un răspuns mai ferm Georgeta Bolojan,  inspectorul şcolar pentru proiecte educaţionale: „Mai aveţi opţiunea să renunţaţi la excursie. Trecând peste aceste detalii, care le vom rezolva cândva, cumva, Inspectoratul salută iniţiativa Primăriei".

La mijlocul lui aprilie sunt programate majoritatea olimpiadelor naţionale, la liceu: la matematică - între 16 şi 21 aprilie, iar la informatică - între 17 şi 24. Excursia la Madrid are loc pe 4 aprilie, exact atunci când elevii se pregătesc pentru concursuri. Cum au testat autorităţile utilitatea recompensei? „Testul dacă le place sau nu l-am făcut anul trecut când ideea excursiei la Bruxelles li s-a părut interesantă", spune Florin Diaconescu. Între timp, doar 29 dintre cei 41 de tineri olimpici au confirmat că vor pleca la Madrid şi vor beneficia astfel de premiul autorităţilor.

„Este o perioadăfoarte aglomerată''

Cosmin Gramatovici este în clasa a IX-a la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu" din Capitală. A câştigat aurul anul trecut la Balcaniada de Matematică pentru Juniori. Băiatul, care nu va pleca în excursie fiindcă are concurs la polo, spune că recompensa i se pare destul de bună, însă apare „într-o perioadă destul de dificilă". „Este cam înainte de naţională, e foarte aglomerat, inclusiv pentru cei de la matematică. Pentru o pregătire, o săptămână contează.  Recompense constructive ar fi crearea de şcoli speciale pentru performanţă, seriozitatea concursurilor.''

Monica Gheorghiu întâlneşte des copiii cu abilităţi înalte, fiind coordonator de programe la IRSCA Gifted Education. Ea spune că „aceşti copii au nevoie de resurse şi dezvoltare personală, de consiliere, care să-i ajute, spre exemplu, să aplice la burse fiindcă îşi dau seama că-i aşteaptă o carieră de succes şi pentru asta vor să muncească".

''Seara puteţi să exersaţi, să faceţi exerciţii la matematică, în camera de hotel.''
Ruxandra Simion
director adjunct

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite