Cosmin, multiolimpicul din Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul de clasa a IX-a a participat la patru olimpiade, calificându-se la etapele naţionale. Elevul s-a înscris la concursurile de română, latină şi filosofie pentru a înţelege cât mai bine istoria, materia sa preferată.

Cosmin Vraciu este un elev modest, care locuieşte în satul Sântandrei, în apropiere de municipiul Deva, judeţul Hunedoara. Este în clasa a IX-a, iar pentru a merge la Colegiul Naţional „Decebal" face naveta zi de zi. Îmbrăcat decent, fără  a ieşi în evidenţă cu ceva, adolescentul a reuşit să uimească întreg liceul când s-a calificat la etapele naţionale de la nu mai puţin de patru olimpiade. Pentru că anul trecut a obţinut menţiune la olimpiada de română, anul acesta s-a înscris din nou, la concurs. S-a clasat pe locul I la nivel judeţean.

Clasa a IX-a i-a adus însă materii noi, iar faptul că studiază latina a însemnat o provocare: s-a înscris şi la olimpiada de latină. A ieşit tot pe primul loc. „E o limbă foarte interesantă, o privesc ca un substitut pentru matematică, care, recunosc, nu mă atrage", a declarat Cosmin.

Mai bun decât colegii din clasa a XII-a

Adolescentul s-a înscris şi la olimpiada de filosofie, cu toate că este doar în clasa a IX-a, iar această materie se studiază abia în clasa a XII-a. A profitat de faptul că orice elev de liceu poate participa la concursurile de ştiinţe socio-umane şi s-a pregătit în egală măsură şi pentru filosofie.

A luat tot locul I la nivel de judeţ. Întrebat de ce a adăugat pe listă şi filosofia, răspunsul a venit imediat: „să înţeleg cât mai bine istoria, materie fundamentală pentru mine". Elena Lupşa, profesoara care l-a pregătit, spune că băiatul are rezultate bune pentru că asimilează foarte uşor. „Este un băiat deosebit, foarte ambiţios şi muncitor. Nu-mi aduc aminte să mai fi avut copii care să ajungă, în acelaşi an, la atât de multe olimpiade naţionale", a adăugat Florin Ilieş, directorul liceului.

Hotărâre grea

„Elevul-minune", cum îl consideră dascălii săi, a participat la olimpiadele de română, latină şi filosofie pentru a avea rezultate cât mai bune la istorie, cum s-a şi întâmplat de altfel. A luat nota cea mai mare - 9,60 - şi s-a calificat la etapa naţională.„Pentru mine, toate celelalte materii la care am concurat reprezintă un demers constructiv pentru istorie.  Aceasta este materia care ne ajută la înţelegerea prezentului. Îmi place să descopăr cum a evoluat gândirea omenirii, cum a evoluat statul, politica şi cultura."

Dacă ar fi să descrie modul în care s-a pregătit  pentru cele patru olimpiade, Cosmin ar spune că „româna înseamnă talent şi înclinaţie, istoria nu e grea, iar latina şi filosofia se învaţă". Pentru că etapele naţionale ale celor patru materii vor fi toate luna aceasta, în aceeaşi săptămână, Cosmin va trebui să renunţe la una dintre ele, cel mai probabil la limba latină.

"Istoria este materia care ne ajută la înţelegerea prezentului. Îmi place să descopăr cum a evoluat gândirea omenirii, cum au evoluat statul, politica şi cultura.''

Cosmin Vraciu licean

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite