Corigenţa „de 15 lei“, perfect valabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul la care elevii au fost obligaţi să „doneze“ câte 15 lei nu va fi anulat, deoarece „nu mai este timp“ până la începerea anului şcolar. Conducerea Colegiului „Aurel Vlaicu“, Baia Mare, susţine că nu mai are timp să organizeze o nouă sesiune de corigenţe până în septembrie.

Profesorul de fizică Alexandru Donca din Baia Mare a cerut, în sesiunea de corigenţă, câte 15 lei restanţierilor pentru a lua examenul. Conducerea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu" susţine că perceperea unei „taxe de corigenţă" este ilegală şi că până acum în bugetul instituţiei nu a intrat niciun leu.

Reprezentanţii instituţiei nu vor anula însă examenul „pe bani", deoarece nu mai au timp să organizeze o nouă sesiune până la începerea anului şcolar. În ziua examenului, peste 100 de elevi au fost „invitaţi" de dascăl să doneze la „fondul de hârtie "15 lei pentru a lua examenul de corigenţă.

„Este prima dată când am rămas corigentă la acest profesor. Dimineaţă, când am ajuns la liceu, colegii mi-au spus să pregătesc 15 lei pe care să-i dăm profesorului. Am fost peste 100 de elevi, din mai multe clase, iar profesorul ne-a împărţit în două săli pentru examenul scris. Elevii dădeau banii şi se aşezau în bancă", a declarat Maria Pop, elevă în clasa a X-a.

Maria l-a fotografiat cu telefonul mobil pe profesor în timpul examenului: elevii scriau, iar profesorul număra banii. Dascălul nu a recunoscut că banii pe care i-a încasat urmează să între în propriul buzunar, însă admite că de peste patru ani ia bani de la elevii lăsaţi „pe vară".

„Doar nu crezi că mă îmbogăţesc eu din banii ăştia! În fiecare an strângem câte o sumă pentru rechizitele necesare şcolii. Nu am atâta hârtie pentru fiecare elev, aşa că le-am dat de ales: fie aduc un top de hârtie, fie 15 lei. Eu sunt profesor de fizică, aşa că banii rămân aici, la laborator", a explicat Alexandru Donca pentru „Adevărul".

De cealaltă parte, directorul unităţii, Mircea Coroiu, susţine că liceul nu ducea lipsă de rechizite. „Prima întrebare pe care i-am adresat-o şi eu profesorului a fost: «La ce îţi trebuia atâta hârtie?!»", a arătat Mircea Coroiu.

Au trecut toţi

Toţi elevii au promovat examenul, însă mulţi dintre ei au rămas şocaţi de faptul că, pe lângă nota obţinută la proba scrisă, au fost notaţi şi pentru o probă orală pe care ei, practic, nici măcar nu au susţinut-o.

„Prima dată când am văzut rezultatul m‑am speriat pentru că am crezut că am picat, pentru că în dreptul meu scria 3, dar m‑am liniştit după. Pe lista cu rezultate mai era şi o probă orală, unde am luat cu 7, iar nota finală a fost 5. Nu am dat nicio probă orală. Cred că pentru proba asta erau practic banii", susţine un elev.

De la avertisment la închisoare

Directorul Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu" din Baia Mare, Mircea Coroiu, spune că profesorul nu va scăpa nepedepsit şi are termen 30 de zile pentru a hotărî ce sancţiune va primi dascălul.

„El riscă cel puţin avertisment şi cel mult desfacerea contractului de muncă", a declarat Mircea Coroiu. Profesorul este anchetat şi de poliţie şi, dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 12 ani de închisoare pentru luare de mită. 

"Când am ajuns la liceu, colegii mi‑au spus că trebuie să-i dăm 15 lei profesorului."
Maria Pop
elevă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite