Corecţiile şi măsurile care scot bătăia din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce autorităţile susţin că violenţa în instituţiile de învăţământ nu reprezintă un fenomen, elevii sunt expuși tot mai multor agresiuni. Elevii de la gimnaziu şi liceenii spun că, dacă şcolile lor ar avea contracte cu firme de pază, cazurile de violenţă ar fi mai puţine.

Adolescenţii consideră că, dintre măsurile din şcoli pentru diminuarea cazurilor de agresivitate, cele care au dat rezultate au fost: angajarea unor firme de pază, scăderea notelor la purtare, amplasarea camerelor de filmat şi avertizarea sau, după caz, exmatricularea, se arată într-un studiu realizat în 2009 de Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE).

Elevi şi liceeni din 30 de unităţi şcolare din Bucureşti au fost chestionaţi cu privire la violenţa în şcoli. Dintre aceştia, numai 18 % au spus că se simt în siguranţă în instituţia de învăţământ frecventată. Totodată, mai mult de jumătate dintre elevii chestionaţi (49%) consideră că gradul de agresivitate în şcoli s-a menţinut în 2009, comparativ cu 2008.

Invidia naşte violenţă

Potrivit studiului, agresivitatea verbală (injurii) este cel mai des întâlnită în şcoli, fiind urmată de cea emoţională (marginalizare, umilire, etichetare), şi se manifestă mai ales în relaţiile dintre elevi. Principalele cauze care stau la baza agresivităţii sunt nevoia de dominare, dorinţa de răzbunare şi invidia. Cele mai multe incidente de violenţă apar în timpul pauzei.

Problemele familiale

Studiul celor de la Asistenţă Educaţională a inclus părinţii şi profesorii elevilor chestionaţi. 56,8% dintre părinţi au considerat că problemele de familie reprezintă o cauză importantă a agresivităţii, procentul profesorilor care au împărtăşit această opinie fiind de 96%.

Majoritatea profesorilor şi părinţilor chestionaţi au considerat că mediatizarea cazurilor de violenţă a dus la creşterea numărului acestora. 

Conflictele ajung la știri

La începutul acestui an, o elevă de clasa a X-a din Capitală a fost luată la bătaie de două colege, pe holul şcolii, pentru că nu a vrut să fumeze cu ele. Fata a ajuns la spital.

O elevă a fost la un pas de moarte în 2005, după ce a fost înjunghiată de către prietenul ei, chiar în cabinetul directorului adjunct al Şcolii Centrale din Capitală. Acesta avea 32 de ani şi avea la activ o condamnare de zece ani de închisoare pentru omor.

Două eleve din clasa a VII-a din Ploieşti s-au bătut în clasă şi în curtea şcolii pentru un penar. Bătaia a fost filmată cu telefonul mobil şi postată pe internet de un coleg.

elevă din clasa a VII-a de  la o şcoală de Arte și Meserii din Constanţa a ajuns la spital, în 2008, după ce o colegă a dat-o cu capul de pereţi şi de catedră. Reacţia violentă a fost determinată de faptul că fata a încercat să-şi convingă colega să intre la cursuri.

„Agresivitatea se învaţă în familie"

30% din elevi
36,9% din părinţi
69,9% din profesori

„Agresivitatea se învaţă din mass-media"

45% din elevi
53,9% din părinţi
78,9% din profesori

„Agresivitatea se învaţă pe stradă"

61,1% din elevi
56,2% din părinţi
67% din profesori

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite