Copii geniali pe banii părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care vor duce numele României peste tot în lume reușesc să se pregătească doar datorită eforturilor financiare pe care le fac părinţii lor. Părinţii se plâng că performanţele copiilor nu sunt susţinute și de Ministerul Educaţiei ori de statul român.

Brăilenii Gabriel Voicu şi Victor Valentin Mocanu, ambii în vârstă de 13 ani, au o mulţime de lucruri în comun. Deşi nu sunt rude, biografiile lor par trase la indigo, încât ai putea spune că sunt fraţi gemeni. Amândoi au rezultate excepţionale la şcoală, fac performanţă în şah, iubesc matematica, sunt singuri la părinţi şi sunt ignoraţi de stat. Toate performanţele lor se bazează, ca sursă de acoperire a cheltuielilor, pe portofelele părinţilor care sunt nevoiţi să sponsorizeze sistemul public de educaţie deşi, potrivit legii, statul ar trebui să se ocupe de asta.

Gabriel, 10 pe linie

Elev în clasa a VI-a la Şcoala „Mihu Dragomir" din Brăila, Gabriel Voicu face parte din elita „micilor genii", dar sistemul educaţional nu face mai nimic pentru el. Părinţii sunt cei care îi plătesc deplasările la concursurile de şah. Pregătit la „fabrica de campioni" a Brăilei - Clubul de Şah Orizont '64 -, Gabriel este unul dintre cei mai buni sportivi din ţară, dar şi campion la învăţătură. „Gabriel e primul din clasă. A avut numai medii de 10 din clasa I. Cât despre deplasările la concursuri şi turnee, acestea le plătim noi, n-avem ce face. Participarea la un turneu costă de la câteva sute de lei până la 2.000-3.000 de lei şi chiar mai mult", explică Daniel Voicu, tatăl băiatului.

Din 2008 încoace, Gabriel a adunat numai trofee. În 2010 a obţinut locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, calificarea în lotul naţional de şah, locul I la Concursul de Şah „Cupa 25 Octombrie" şi Turneul Grand Prix Junior. Gabriel este foarte bun şi la matematică. A obţinut menţiune la Concursul de Matematică „Calude" (Galaţi, 2009) şi la Concursul „Petru Moroşanu" (Brăila, 2010). Anul acesta, campionul a luat locul I pe judeţ, la Concursul de matematică - evaluare în educaţie.

Cu toate performanţele obţinute, Gabriel este de o rară modestie. „Pentru mine, cea mai mare bucurie este atunci când, în momentul premierii, aud strigându-se numele Brăilei." Victor Valentin Mocanu s-a apucat de şah în urmă cu trei ani şi este mândria CS Orizont '64. Anul trecut a obţinut locul I la juniori sub 16 ani, în cadrul Turneului Open FIDE, Galaţi, dar şi locul II şi titlul de vicecampion judeţean la Campionatul Judeţean de Şah Seniori. Pentru băiatul de clasa a VII-a, de la Şcoala „Mihai Eminescu", şahul nu este doar un „sport al minţii". Îl ajută şi la matematică, fizică sau chimie, discipline care implică o gândire logică. Cât priveşte rezultatele obţinute la învăţătură, acestea sunt excepţionale. Victor a terminat clasa a VI-a cu media generală 9,93.

Talent nestimulat

 „Copiii de astăzi - şi mă refer la cei cu înclinaţii către «sportul minţii» - nu sunt stimulaţi în niciun fel. Cheltuielile legate de participarea la turnee sunt suportate exclusiv de către părinţi şi, rar, de către sponsori. Nu poţi obţine performanţe dacă nu participi la concursurile organizate în ţară, or, asta implică cheltuieli. Fiecare turneu înghite câteva sute de lei din buzunarul nostru, pentru că statul nu asigură nimic", explică mama campionului. Gabriel şi Victor nu sunt singurii campioni pregătiţi la CS Orizont '64. Dragoş Daniel Marţian (16 ani) şi Ioana Ichim (12 ani) sunt alţi copii care fac cinste Brăilei. Din cei 124 de sportivi legitimaţi aici, aproape jumătate au evoluat în campionatele naţionale şi locale. 50 de copii au participat deja la competiţii naţionale. Cu toţii fac performanţă pe bani proprii sau ajutaţi de club, prin sponsorizări.   

Ca ei sunt sute de copii

Ionel Balcan, antrenorul copiilor-campioni, crede că, dacă statul ar ajuta mai mult micile genii, toată lumea ar avea de câştigat.
„Ei sunt viitorul acestei ţări. Şansa ca numele României să fie rostit admirativ în lume. Din păcate, sistemul de educaţie face foarte puţin - aproape nimic - pentru ei, iar părinţii sunte nevoiţi să facă sacrificii. Este nedrept. În ţările civilizate, sistemul de educaţie este primul care sare în sprijinul copiilor cu potenţial."

Viorel Botea, inspectorul general al Inspectoratului şcolar din Brăila, spune că, din păcate, nu există fonduri pentru ca activităţile sportive la nivel de performanţă să fie finanţate. „Dacă am avea bani, cu siguranţă că am face mai multe pentru aceşti copii talentaţi. Dar acestea sunt condiţiile actuale, iar sportul de performanţă nu este o prioritate a sistemului de învăţământ."

"Dacă am avea bani, cu siguranţă că am face mai multe pentru aceşti copii talentaţi."
Viorel Botea inspector general

"Cea mai mare bucurie este la premiere, când aud strigându‑se numele Brăilei."
Gabriel Voicu elev

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite