Chiulangiii din şcoli, căutaţi cu poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiulangiii nu se retrag neapărat în baruri, ci şi în parcurile din oraş
Chiulangiii nu se retrag neapărat în baruri, ci şi în parcurile din oraş

Oamenii legii din Jibou (Sălaj) au început, de săptămâna trecută, raziile prin locurile preferate de elevii care lipsesc de la ore. Directorii de şcoli au cerut ajutorul poliţiei pentru a evita situaţia de anul trecut, când multor elevi li s-a scăzut nota la purtare din cauza absenţelor.

Raziile vor continua, din această săptămână, şi în celelalte oraşe din judeţ, iar poliţiştii vor trimite informări şcolilor de unde provin elevii chiulangii, cu privire la ora la care aceştia au fost găsiţi prin baruri. Razia de săptămâna trecută nu a avut mare succes deoarece a fost anunţată în presă, a declarat comisarul Horea Boldea, şeful Poliţiei din Jibou.

Potrivit unor date centralizate de Inspectoratul Şcolar Sălaj, aproximativ 2.000 de elevi din judeţ au încheiat anul şcolar 2009 - 2010 cu nota scăzută la purtare pentru cumul de absenţe. Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, la zece absenţe nemotivate, nota la purtare se scade cu un punct, la 20, cu două puncte, la 30 cu trei puncte şi aşa mai departe.

Campioni la chiul

Cei mai mari chiulangii sunt elevii de liceu, care reprezintă aproape jumătate din cazurile de scădere a notelor la purtare din cauza absenţelor acumulate.

Liceele „fruntaşe" la numărul de chiulangii sunt din Zalău şi dau împreună peste 600 dintre elevii care au probleme cu prezenţa, adică aproape 30 la sută. Pe primul loc este Grupul Şcolar „Voievodul Gelu", unde, potrivit directoarei Doina Pop, au fost scăzute notele la purtare pentru 354 de elevi. În 58 de cazuri, chiulangiii au pierdut mai mult de trei puncte şi au obţinut note sub 7.

Al doilea în „top" este Grupul Şcolar „Mihai Viteazul", cu 145 de note scăzute la purtare, din care 135 pentru absenţe. Şcoala de pe locul trei a fost o adevărată surpriză, dat fiind că acolo învaţă preponderent fete: Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai", cu 118 note scăzute, 117 dintre ele pentru absenţe.

Dezinteres faţă de şcoală

„Este un dezinteres total al copiilor faţă de şcoală, dar vina aparţine şi părinţilor nepăsători, care nu se interesează deloc ce fac copiii lor şi pe unde umblă", motivează această situaţie Doina Pop, directorul Grupului Şcolar „Mihai Viteazul", liderul incontestabil în topul chiulangiilor. Doina Pop susţine însă că această „performanţă" ruşinoasă este cauzată şi de „severitatea cadrelor didactice, care nu motivează absenţe decât în baza unor documente justificative". „În alte licee probabil că nu se întâmplă aşa", se mai justifică directoarea.

Întrebată ce măsuri poate lua o şcoală pentru a-şi ţine elevii la ore, Doina Pop a declarat că s-a apelat la tot felul de mijloace, pe care elevii preferă să le ignore. „Mereu găsesc portiţe de scăpare. De exemplu, poarta este închisă toată ziua, dar ei sar gardul sau nu vin deloc la şcoală de dimineaţă. Şi acumulează astfel şase absenţe într-o singură zi", explică directoarea.

Doi elevi în clasa a X-a la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul" din Zalău au recunoscut că lipsesc de la ore, cu precizarea că este vorba despre ultimele din orarul zilnic, „de care nimeni nu mai are chef".

Profesorii de la Colegiul Tehnic din Cluj-Napoca au găsit însă o metodă eficientă pentru a-i împiedica pe liceeni să mai chiulească: tinerii nu mai plătesc amenzi, aşa cum prevedea regulamentul, măsură ce nu s-a bucurat de succes, ci au fost trimişi să muncească la bibliotecă. 

Chiulul, urmărit prin telefon

Părinţii elevilor de clasa a IX-a din sectorul 4 al Capitalei vor putea afla din noiembrie, prin SMS, despre absenţele de la ore ale copiilor lor. Singura condiţie este înscrierea într-un program care le permite supravegherea activităţii şcolare a acestora printr-un soft donat autorităţii locale de sector de Primăria Napoli.

Părinţii îşi pot exprima acordul şi pot confirma înscrierea în acest program printr-un telefon la numărul 021.335.0006, se arată într‑un comunicat al Primăriei Sectorului 4. Autorităţile spun că serviciul este gratuit. Acesta va fi instalat în toate cele 15 unităţi de învăţământ liceal din sectorul 4 al Capitalei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite