Bursă pentru o maestră a voluntariatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Mic învaţă la Grupul Şcolar de Transporturi Auto Craiova şi lucrează ca voluntar de trei ani. A jucat în piese de teatru, a împărţit fluturaşi, a avut grijă de copii abuzaţi, şi toate acestea pentru a îndrepta comportamentele negative din societate.

Acestea sunt activităţile unui viitor cetăţean model al comunităţii, care provine dintr-o familie cu venituri modeste , de până la 400 de lei, şi care a înţeles că nu trebuie să se plângă, ci să arate că poate schimba lucruri.

„Am împărţit fluturaşi pe stradă despre pericolele pe care le pot întâlni elevii pe internet, am vorbit cu ei la şcoală şi am văzut că au înţeles urmările şi că vor fi mai atenţi în ceea ce priveşte violenţa în mediul online", povesteşte Oana despre una din preocupările ei.

Fata a fost participat la Programului European „Safer Internet Plus-Sigur.info", în programul „Recuperarea şcolară a copiilor exploataţi economic".„Am vrut să reintegrăm în societate copiii puşi la cerşit sau pe minorii delincvenţi.

Ei erau aduşi la un centru din Craiova şi eu mergeam vorbeam cu ei, le dădeam sfaturi. Satisfacţia cea mai mare este că ei au început să nu mai fugă de noi şi să-şi reia cursurile la şcoală", a mai spus eleva.

Citeşte şi:

Patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică

Funeriu cere sistarea finanţării de la buget pentru trei academii de ştiinţă

Educaţie prin teatru

Tot ca voluntar, Oana a jucat şi într-o piesă de teatru în care ipostazele negative din viaţa reală compuneau replicile de teatru. „Am luat cursuri şi am făcut piese de teatru. Acest proiect avea ca scop educaţia prin teatru", spune Oana despre experinţa sa la una dintre asociaţii.

Piesele de teatru au fost prezentate în faţa mai multor adolescenţi.„Scenetele conţineau o morală, de exemplu, era vorba despre copiii abuzaţi de părinţii lor. Prin replicile jucate, le arătam oamenilor că acest lucru este unul negativ", spune eleva care practică voluntariatul de 3 ani.

Oana spune că voluntariatul a ajutat-o să aibă mai multă încredere în ea şi în acelaşi timp a făcut schimb de experienţă cu alţi tineri de toate vârstele din ţară sau din străinătate.

„Mulţi oameni nu ştiu ce înseamnă voluntariatul şi se intreaba de ce să munceasca fără să fie plătiţi. Există o recompensă, cel puţin una morală atunci când vezi că poţi să dai o mână de ajutor şi să fii de folos celorlalţi", susţine Oana Mic.

Mai mult, Oana Mic este o prezenţă obişnuită a olimpiadelor şi concursurilor de chimie şi a adunat în cei patru ani de liceu peste 20 de premii şi diplome. Eleva a luat anul acesta premiul I la Concursul Naţională de Chimie „Petru Poni", dar şi la un concurs pe teme de mediu.

Eleva vrea să devină medic şi este sigură că experienţa câştigată ca voluntar o va ajuta pe viitor în carieră. „Sunt sigură că toate aceste activităţi vor conta la CV. În cazul meu recompensa a fost bursa acordată prin programul „Inventează-ţi Viitor", susţinut de Fundaţia „Dinu Patriciu"", arată tânăra.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite