„Bănci în acţiune“: liceenii învaţă cum se fac banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Norbert (stânga) şi Cristi, în timpul concursului
Norbert (stânga) şi Cristi, în timpul concursului

Sute de tineri se întrec să prindă secretele planurilor financiare pentru a participa la competiţii internaționale. Doi liceeni ai Colegiului Economic „Partenie Cosma“ din Oradea au ocupat locul al treilea la una dintre ediţiile acestui concurs.

Cristian Ţărău şi Norbert Şuşman, elevi în clasa a XII-a, vor să devină mari bancheri. Băieţii au făcut pentru prima dată ore de educaţie antreprenorială în urmă cu doi ani şi de atunci îşi doresc să intre în competiţii internaţionale şi să înveţe ce înseamnă managementul. Elevii au învăţat între timp să gestioneze bănci în mediul virtual şi să elaboreze planuri financiare.

Banca „Şuşman&Ţărău"

Tinerii au jucat rolul de bancheri, au administrat împrumuturi şi economii şi astfel au trecut cu uşurinţă de etapa naţională a competiţiei „Bănci în acţiune", calificându-se pentru etapa europeană, deşi au avut 350 de concurenţi din 19 licee româneşti. Cristian Ţărău şi Norbert Şuşman au început concursul în octombrie 2009. „Competiţia durează şase luni şi are mai multe tururi de care trebuie să treci pentru a ajunge în finală. La partea de simulare, am înfiinţat banca «Şuşman&Ţărău». Am administrat credite şi depozite. De două ori pe săptămână a trebuit să decidem cum investim banii în marketing şi cercetare", a povestit Norbet.

Pe lângă simulare, elevii au conceput un plan financiar, pe tema achiziţionării unei maşini. „Trebuia să faci planul începând cu şcoala de şoferi şi înregistrarea maşinii, până la motivarea utilităţii", a spus Cristian. În finală, pe lângă administrarea băncii, elevii  au conceput un produs bancar pentru tinerii care doresc să studieze la o facultate din străinătate. Efortul depus de cei doi liceeni timp de şase luni, i-a ajutat să aducă România pe locul trei pe harta antreprenoriatului european. 16 elevi cu vârste între 15 şi 18 ani din Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia, România şi Serbia s-au întrecut în runda finală a competiţiei europene „Banks in Action Challenge" (Bănci în acţiune).

Instrumente bancare

Concursul face parte din programul de educaţie financiară „Băncile şi sistemul bancar", derulat de Junior Achievement în licee cu sprijinul Citibank România şi Citi Foundation, începând din 2006. Organizatorii au început deja o nouă sesiune de traininguri pe teme bancare, pentru finala din ianuarie 2011. Pentru început, 200 de elevi din şase licee bucureştene au început pregătirea. În funcţie de specializarea fiecărui angajat, elevii au învăţat despre funcţio­narea unei bănci, despre politicile de marketing, despre instrumentele, serviciile şi produsele bancare etc. În plus, s-au familiarizat cu o aplicaţie online, prin intermediul căreia se va desfăşura competiţia. Cu ajutorul ei, elevii îşi vor înfiinţa bănci virtuale, pe care le vor administra.Programul îşi are originea în Argentina, fiind iniţiat în 1996. Pe parcursul a 14 ani s-a extins în America, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite