Bacul mai lejer cere o admitere mai dificilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitățile și-au prezentat deja oferta educațională.
Universitățile și-au prezentat deja oferta educațională.

Uşurinţa cu care se poate lua examenul de maturitate îi face pe rectori să reconsidere selecţia studenţilor. Rectorii unor universităţi iau în calcul  reintroducerea admiterii la facultate prin concurs. Aceasta pentru că Bac-ul a devenit un examen nerelevant.

Prima probă practică a noului Bac, cea de comunicare în limba română, s-a dovedit în 2010 extrem de uşor de trecut: 70% din elevi au primit calificativul maxim, de „experimentat".

Practic, tinerii au trebuit să demontreze că ştiu să discute liber, timp de un sfert de oră, pe marginea unui text la prima vedere. Luna viitoare urmează încă două probe, de competenţe digitale şi de limbă străină, care se anunţă fără probleme pentru majoritatea elevilor de clasa a-XII-a.

Experţii în educaţie susţin că, cel puţin la proba de limba română, examenul de maturitate a fost prea uşor.

„Faptul că elevii doar răspund la nişte întrebări nu relevă cât de bine ştiu ei limba română. Evaluarea prin certificate de competenţă nu arată cât de bine stăpâneşte elevul vocabularul sau gramatica limbii române", a spus Marian Staş, expert în educaţie.

Cum cele mai multe universităţi iau în calcul, la admitere, şi nota de la Bac, rectorii se gândesc cum să-i testeze suplimentar pe candidaţi.

„Liceenii sunt ca nişte roboţi, învaţă mecanic. Profesorul le dă de-a gata informaţii, ei le bagă în cap, fără să le mai judece. Trece oricine Bacul şi chiar facultatea. Sistemul este defect", a declarat prof. univ. Dan Dănişor, decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Craiova.

„Un examen de admitere îi selectează  pe cei mai buni dintre candidaţi", este de părere Ioan Roşca, rectorul de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Notele de la bac, eliminate

Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii „Politehnica Bucureşti", spune că instituţia pe care o conduce va face o analiză a rezultatelor de la examenul din acest an şi că ia în calcul eliminarea notelor de la Bac, începând de anul viitor.

„Analizăm diferenţa între notele de la Bac şi cele pe care le iau la admitere", a mai spus Andronescu. O măsură concretă a luat-o Senatul Universităţii din Craiova, care a introdus, pentru cei care vor să dea la Drept, examen de limba română. „Este o materie ce nu poate fi memorată. Am vrut din nou examen pentru a creşte calitatea studenţilor noştri", declară decanul Dan Claudiu Dănişor.

Au colaborat Laura Pumnea, GabrielaPopescu

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite