Bacalaureat 2010: informatica fără emoţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200.000 de elevi vor intra de săptămâna viitoare în a doua probă a examenului de maturitate. Timp de zece zile, în perioada 19-29 aprilie, liceenilor li se vor testa cunoştinţele de utilizare a calculatorului.

Profesorii spun că examenul va fi uşor pentru că simularea care a avut loc în luna februarie i-a ajutat pe elevi să aprofundeze cunoştinţele de la informatică. „Am mai lucrat cu elevii exerciţiile care s-au dat la simularea din ianuarie şi am repetat cerinţele de atunci. Dacă se respectă aceleaşi proceduri, nu vor fi probleme", a spus Cristina Rădulescu, profesoară de informatică de la Şcoala Centrală din Bucureşti.

Aceasta a adăugat că modelele de subiecte sunt simple pentru elevii de la profilul real şi medii pentru cei de la profilul uman. „Săptămâna aceasta vom face ultima pregătire şi vom vedea cât de bine stăm", a precizat profesoara.

O oră şi jumătate în examen

Elevii care vor participa la examen vor avea la dispoziţie maximum 90 de minute pentru rezolvarea cerinţelor probei de evaluare. Liceenii trebuie să rezolve aproximativ 15-20 de probleme care cuprind noţiuni de bază privind sistemul de calcul, elemente de utilizare a computerului şi organizarea fişierelor, precum şi utilizarea reţelei de internet. Elevii care au certificate ECDL îşi vor echivala examenul.

Calificative în loc de note

La examen, liceenii vor intra în sală în ordine alfabetică, la ora prevăzută pentru fiecare grupă. Toţi candidaţii trebuie să prezinte comisiei documentul de identitate. Rezultatul obţinut la informatică nu se exprimă prin note, ci prin calificative: nivel începător (0-25 puncte), nivel mediu (26-50 de puncte), avansat (51-74 de puncte) şi experimentat (75-100 de puncte).

Rezultatul va fi scris în suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă, care va fi ataşat la diploma de Bac. Elevul care nu se prezintă la probele orale poate participa la cele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.

Bac-ul s-a schimbat de anul trecut

Anul acesta este prima dată când elevii de clasa a XII-a dau proba de informatică în timpul anului şcolar. Examenul de maturitate s-a schimbat din septembrie anul trecut, când Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, potrivit căreia, începând cu anul şcolar 2009-2010, Bac-ul constă în susţinerea a două tipuri de probe: trei evaluări orale şi practice pe parcursul anului şcolar şi trei evaluări scrise după încheierea anului şcolar.

Ce examene urmează

- 31 mai- 4 iunie 2010 Proba orală de limba modernă.
- 28 iunie 2010 Proba scrisă de limba şi literatura română.
- 29 iunie 2010 Proba scrisă de limba şi literatura maternă.
- 30 iunie 2010 Proba obligatorie a profilului.
- 2 iulie 2010 Proba scrisă, la alegere, a profilului.
- 8 iulie 2010 Afişarea rezultatelor finale.

Server cu probleme

Exerciţiile de informatică pe care le vor primi elevii vor fi descărcate direct de pe site-ul Ministerului Educaţiei, motiv pentru care acesta se poate bloca. La simularea examenului de competenţe digitale, care a avut loc la 20 ianuarie, platforma electronică s-a blocat când a fost accesată de peste 70.000 de elevi în acelaşi timp. Din acest motiv, elevii nu au apucat să rezolve toate problemele cerute.

Proba de română, trecută cu brio

Rezultatele de la proba orală de limba şi literatura română arată că peste 86 % dintre elevii care au susţinut examenul au primit calificative de avansat şi experimentat. Un singur candidat a fost eliminat pentru copiat. Judeţele cu cei mai mulţi utilizatori elevi avansaţi la informatică sunt Iaşi, Bihor şi Municipiul Bucureşti. Cei mai mulţi elevi experimentaţi sunt în Bucureşti, Prahova şi Ialomiţa.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite