Bac 2011: atenţie, se filmează!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Probele orale la bacalaureat
Probele orale la bacalaureat

Candidaţii care vor fi prinşi încercând să fraudeze examenul de maturitate vor fi excluşi automat de la testare şi în următorii 2 ani. Inspectoratul Şcolar din Galaţi a fost primul care a anunţat în acest an că este gata să înregistreze video examenul, pentru a nu exista nicio suspiciune privind corectitudinea derulării sale.

„Nu ne mai putem permite să lăsăm la voia sorţii acest examen. Cine îşi închipuie că mai merge să fraudeze, într-un mod sau altul Bacalaureatul din acest an, se înşală amarnic", ameninţă inspectorul şcolar din Galaţi, Doruleţ Resmeriţă. El susţine că toate centrele de examinare din judeţ au fost dotate astfel încât să existe o supraveghere dincolo de orice bănuieli.

„Vom avea imagini şi sunet din toate sălile de examen astfel încât acolo unde există suspiciunea de fraudă să poată fi puse la dispoziţia organelor de anchetă înregistrări de la tot examenul", explică inspectorul general raţiunea instalării echipamentelor de supraveghere. La Galaţi au existat de alt­fel, în ultimii ani, mai multe suspiciuni legate de fraudarea examenului de absolvire a liceului, culminate, anul trecut, cu un uriaş scandal. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au demarat în 2010 cercetarea penală împotriva a două profesoare de la Colegiul „Vasile Alecsandri". Cele două cadre didactice sunt acuzate că au luat mită pentru a pune note de trecere unor elevi de la un liceu particular.

Dascălii şpăgari din Bacău, condamnaţi

La un an de la Bacalaureatul fraudat de la Podu Turcului (judeţul Bacău), cadrele didactice prinse cu dulapurile doldora de plicuri cu bani au fost condamnate în primă instanţă. Tribunalul Bacău a stabilit că Dumitru Ţopa, fostul director al Grupului Şcolar „Alexandru Vlahuţă", va sta trei ani după gratii, iar adjuncta lui - Doina Antohe, şi secretara şcolii Tatiana Moraru, câte doi ani după gratii. Condamnări cu suspendare, câte opt luni, au primit 40 de absolvenţi ai şcolii, acuzaţi că au dat mită ca să promoveze Bacul de anul trecut. Clemenţa magistraţilor faţă de aceştia se explică prin faptul că şi-au recunoscut fapta şi au colaborat cu instanţa. Restul de 50 de învinuiţi sub acuzaţia de dare şi luare de mită vor fi judecaţi în perioada următoare.

Situaţia lor este mai complicată pentru că ei nu recunosc acuzaţiile aduse. Cristian Cojocaru, avocatul directorului, afirmă că pedepsa este mult prea aspră, ţinând cont de faptul că Ţopa, Antohi şi Moraru şi-au recunoscut faptele comise. „Dacă nu recunoşteau faptele oare cât le dădea? Mi se pare scandalos de mare pedeapsa primită", a declarat avocatul Cojocaru.

Ce riscă noii candidaţi

El a mai adăugat că va face recurs în următoarele zece zile la decizia judecătorilor şi nu exclude strămutarea procesului într-un alt judeţ.  Procurorii anunţau, după arestarea profesorilor de la Podu Turcului, în iunie 2010, că au ridicat din fişetele acestora, aproape 100.000 de lei şi 8.000 de euro.

Pentru liceenii prinşi copiind în acest an, conform noii Legi a educaţiei, viitorul nu sună prea bine. Cine va fi prins, va fi  „omis" de la examenul de Bacalaureat pentru următorii doi ani. În plus, notele obţinute la probele anterioare, dacă a susţinut vreuna, vor fi anulate, astfel încât, peste doi ani, când va avea dreptul să revină în examen, va trebui să o ia de la zero. După ce Galaţiul a avut iniţiativa, moda instalării de camere de supraveghere s-a extins şi în alte judeţe. La Buzău, cele aproape 100 de camere de luat vederi, care au fost cumpărate şi utilizate la alegerile prezidenţiale din anul 2009, pentru monitorizarea corectitudinii procesului electoral, au ajuns în custodia Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a fi folosite la examenul de Bacalaureat. La finalul procesului de examinare, aparatura urmează să fie returnată Prefecturii Buzău.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Roxana Robu, instituţia face astfel tot ce este posibil pentru ca examenul din acest an să se desfăşoare în bune condiţii. „Aceste camere vor fi utilizate în centrele de examen care nu au avut posibilitatea să se doteze din fonduri proprii", a precizat şeful ISJ Buzău, profesorul Florina Stoian.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat recent, pentru „Adevărul" că este de acord cu înregistrarea video a Bacalaureatului, ca modalitate de asigurare că examenul se va desfăşura corect. În plus, din acest an, părinţii care se organizează în asociaţii, dar şi organizaţiile neguvernamentale pot monitoriza organizarea Bac-ului.  A contribuit  Olimpia Filip

Puţine ONG-uri monitorizează Bacalaureatul

Potrivit inspectorului general pe Capitală, Cristian Alexandrescu, o singură organizaţie neguvernamentală a făcut formalităţile pentru a monitoriza modul în care se va desfăşura examenul de Bacalureat în Bucureşti. Este vorba despre Fundaţia „Dinu Patriciu", care va participa cu doi observatori la testele din această săptămână. Potrivit inspectorului Alexandrescu, un alt ONG şi-a anunţat intenţia de a participa la teste prea târziu, la sfârşitul sătămânii trecute. Data limită pentru înscrierea la inspectorate a fost 1 iunie.

*Candidaţii care fraudează Bac-ul vor putea relua examenul abia peste două sesiuni

info
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite