Bac-ul din 2011 vine cu măsuri dure de securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii din Educaţie vor ca testarea de anul viitor să nu mai fie pusă sub semnul fraudei. Ministerul a introdus o nouă pedeapsă pentru a „băga frica“ în elevii care vin cu copiuţe la examenul de maturitate, sau care încearcă să-şi cumpere notele.

Bacalaureatul 2011 nu va prezenta surprize pentru elevii care intră acum în clasa a XII-a, cel puţin cât priveşte probele de examen. În schimb, măsurile de securitate vor fi mult întărite. Ministerul Educaţiei a anunţat deja că elevii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Cu alte cuvinte, cei care sunt prinşi copiind la examenul din vară din 2011, vor putea să mai participe la Bac abia în sesiunea de toamnă a anului următor.

În plus, ei vor trebui să ia examenul de capăt, pentru că rezultatele probelor susţinute anterior nu vor mai fi recunoscute. Poate surprinzător, anunţul este primit cu bucurie nu doar de experţii în educaţie, ci şi de elevi.
„Este foarte bună decizia. Elevii trebuie să ştie că dacă se pretează la fraudă, au de pătimit. Ar putea să fie şi mai dură pedeapsa", arată Ştefan Vlaston, preşedintele Edu Cer.

Ciprian Ciucu, expert în educaţie la Centrul Român pentru Politici Publice califică, la rândul său, decizia pedepsirii elevilor care copiază, drept un semnal bun. Reprezentanţii elevilor cred că ameninţarea sancţiunii va scădea numărul fraudelor de la Bac. "Din moment ce au încercat să copieze o dată, cu siguranţă vor încerca şi a doua şi a treia oară. Măsura pare puţin dură, dar vor scădea cazurile de fraudă şi va creşte numărul notelor de calitate", susţine Fabian Telişcă, elev în clasa a XII-a la Liceul „Traian Vuia" din Reşiţa şi preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor.

Părinţii asistă la Bac

Pentru a asigura transparenţa probelor de Bac, conducerea Ministerului Educaţiei a hotărât că reprezentanţii asociaţiilor de părinţi sau ai unor organizaţii neguvernamentale din educaţie să primească dreptul de a participa în calitate de observatori, fără a avea însă dreptul de a interveni.

Mai mult, liceele care vor obţine rezultate proaste la Bacalaureat nu vor mai scăpa nepedepsite. Ele vor fi monitorizate constant de inspectoratele şcolare şi de ARACIP - Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, care poate propune, dacă va constata că nivelul rămâne scăzut, chiar şi desfiinţarea unităţii de învăţământ.

Examenele încep în iunie

Calendarul de desfăşurare a probelor de Bac se schimbă începând din 2011. Astfel, absolvenţii de liceu vor susţine probele de competenţe lingvistice şi digitale în luna iunie, şi nu în februarie cum s-a întâmplat în acest an.

„Forma noului calendar de Bac este mult mai bună. Probele sunt mai aproape de vară, iar elevii nu sunt ţinuţi în stres în timpul anului şcolar", răspunde Fabian Telişcă, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Astfel, absolvenţii de liceu vor începe prima sesiune de Bac pe 6 iunie cu proba la limba română. Până pe 23 iunie, candidaţii vor susţine şi celelalte probe de competenţe lingvistice şi digitale. În săptămâna 27 iunie-1 iulie, elevii vor susţine problele scrise. Disciplinele pentru examenele de la Bacalaureat nu se schimbă.

"Măsurile par puţin dure, dar vor scădea cazurile de fraudă şi va creşte numărul notelor de calitate."
Fabian Telişcă elev

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite