BAC 2012: A doua strigare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reduceri de taxe în funcţie de notele de admitere
Reduceri de taxe în funcţie de notele de admitere

Absolvenţii de liceu care nu au promovat Bacalaureatul după contestaţii au a doua şansă în toamnă.

Peste 155.000 de absolvenţi de liceu au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie - iulie. Dintre aceştia, 146.000 s-au prezentat la examen, dar  numai 73.208 au promovat. Încă 2.000 au obţinut media minimă de trecere (şase) după soluţionarea contestaţiilor. Rata de promovabilitate după sesiunea din această vară a examenului de Bacalaureat a fost de 44,26%.

Rezultate dezastruoase în prima sesiune

Cea mai bună rată de promovabilitate s-a înregistrat în judeţul Iaşi, unde au luat Bac-ul 56,80% din canddaţii înscrişi. Acesta este unul din cele şapte judeţe în care au trecut examenul cu bine peste jumătate din absolvenţii de liceu. La polul opus, examenul a avut cele mai dezastruase rezultate în judeţul Ilfov, unde au promovat doar 15,10% din candidaţi.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, nu au crescut semnificativ promovabilitatea. „Ne aflăm într-o scădere demografică avansată", a explicat ministrul.

Ea a solicitat analize din partea inspectorilor şcolari judeţeni în ceea ce priveşte şcolile cu grad de promovare foarte scăzut, „astfel încât setul de propuneri al MECTS să fie completat cu cele care vin de la ISJ", a precizat Ecaterina Andronescu.

În aceste condiţii, aproximativ 82.000 de absolvenţi de liceu care nu au promovat Bac-ul în prima sesiune pot susţine examenul în sesiunea august - septembrie, la probele la care nu au obţinut nota minimă cinci sau la cele la care doresc o notă mai mare, pentru a obţinemedia de trecere de cel puţin şase.

Promovabilitatea la Bacalaureat în ultimii 8 ani, în sesiunea iunie - iulie:

BAC 2012: 44,26%
BAC 2011: 45,72%
BAC 2010: 69,30%
BAC 2009: 81,47%
BAC 2008: 78,26%
BAC 2007: 82,08%
BAC 2006: 80,48%
BAC 2005: 84,66%
BAC 2004: 84,61%

Discounturi la facultăţile particulare acreditate

O instituţie de învăţământ superior are dreptul să organizeze examen de licenţă şi să emită diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului doar dacă specializarea sau programul de studiu de licenţă este acreditat de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

În condiţiile în care mai puţin de jumătate din absolvenţii de liceu au promovat examenul de Bacalaureat şi pot urma cursurile unei facultăţi, universităţile particulare nu duc lipsă de oferte atractive, alternative ale celor de stat.

Astfel, studenţii care aleg facultăţile de Finanţe/Bănci şi Contabilitate sau Informatică de Gestiune la Universitatea Artifex din Bucureşti, vor studia gratuit în anul I. Tot de reducerea integrală a taxei de şcolarizare beneficiază şi studenţii care vor urma cursurile Universităţii Vasile Goldiş, din Arad, la Facultatea de Drept. Aceştia vor si scutiţi de taxă insă, doar dacă se clasează în primii 50 de candidaţi admişi. Şi în Oradea, Cluj şi Târgu-Mureş studenţii din anul I sunt scutiţi de taxă, la anumite specializări acreditate ale universităţilor particulare.

Universitatea Agora (Oradea), de exemplu, oferă această facilitate primilor 20 de studenţi admişi pentru primul semestru, la toate facultăţile. Dacă obţin o medie peste şapte după prima sesiune, studenţii vor urma gratuit cursurile şi în semestrul al doilea. În caz contrar, vor avea de achita jumătate din taxa de studiu aferentă semestrului. Studenţii care nu prind locurile cu burse rebuie să scoată din buzunar 500 de euro anual. În Cluj, Universitatea Sapientia are specializări acreditate şi oferă locuri fără taxă pentru cei mai buni studenţi admişi.

Studenţii care aleg Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti vor avea de plătit 1.600 de leipentru anul universitar 2012 - 2013. Specializările acreditate sunt: Drept, Administraţie Publică, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Contabilitate şi Informatică de Gestiune, Finanţe şi Bănci. La Spiru Haret, tot în Bucureşti, taxele de şcolarizare încep de la 2.000 de lei pentru anul de studiu. Universitatea oferă studenţilor şi cazare în căminele proprii, la preţuri începând cu 150 de lei pe lună. Şi Universitatea Ecologică are taxe de studiu similare: 2.100 de lei pentru studenţii din anul I.

info
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite